Foto: Shutterstock

Pirms laika portālā MansDraugs.lv publicējām 10 gudrāko suņu šķirņu topu, kura autors ir Britu Kolumbijas universitātes psiholoģijas profesors un suņu uzvedības pētnieks Stenlijs Korens. Savā grāmatā "Suņu inteliģence" ("The Intelligence of Dogs") viņš pēc inteliģences līmeņa – precīzāk mācīšanās spējām – sarindojis 110 suņu šķirnes. Šoreiz ielūkojamies topa apakšgalā, kur atrodamas grūtāk apmācāmās suņu šķirnes.

Stenlijs Korens pie topa izveides strādājis vairākus gadus, kuru laikā uzklausījis 200 suņu paklausības sacensību tiesnešu viedokli, lūdzot pēc mācīšanās spējām sarindot 110 suņu šķirnes.

Veidojot katrs savu topu, tiesneši balstījušies uz speciālu paklausības testu rezultātiem. Pēc tam Korens rezultātus apkopojis.

Pirmajā Korena izveidotā topa desmitniekā esošās šķirnes spēj apgūt jaunu komandu pēc mazāk nekā pieciem atkārtojumiem un paklausījušas tai 95 vai vairāk procentos gadījumu. Savukārt topa beigās atrodas suņu šķirnes, kas paklausības apmācībā ir visgausākās, proti, apgūst jaunas komandas un prasmes vislēnāk.

Inteliģentāko suņu tops ir publicēts Stenlija Korena grāmatā "Suņu inteliģence", kas tulkota vairāk nekā 18 valodās un kļuvusi par pasaules mēroga bestselleru.

Profesors atzinis, ka topam ir daži trūkumi. Piemēram, dažas šķirnes noslīdējušas topa lejasgalā sava neatkarīgā rakstura un stūrgalvības dēļ, kaut gan tajā pašā laikā nevar sūdzēties par intelekta trūkumu un nespēju mācīties. Vienkārši, apmācot šos suņus, nepieciešama īpaša pieeja un lielāka pacietība.

Taisnības labad jāpiebilst, ka pasaulē ir vairāk nekā 350 suņu šķirņu, bet Korens analizējis tikai 110.

Basets

Stenlija Korena topā 101. vietu ieņem basets. Šim sunim ir pašam sava galva uz pleciem. Būdams diezgan neatkarīgs, basets nemaz tik ļoti nesteidzas izpildīt katru pavēli. Tomēr konsekvence un milzu pacietība spēj paveikt brīnumus.

Lai arī pēc rakstura neatkarīgs un īpaši nasks uz mācīšanos nav, basets ir mīlīgs, rotaļīgs, mierīgs un pacietīgs suns. Šī dzinējsuņa aicinājums ir medības, nevis paklausības sacensības.

Angļu mastifs

Foto: PantherMedia/Scanpix

102. vietā ierindojies angļu mastifs. Tas ir rāms, pašpārliecināts, gudrs, apķērīgs, vērīgs un pacietīgs suns, tomēr viņa apmācībai nepieciešama īpaša pieeja – katrā ziņā tai jābūt sunim patīkamai. Nodarbības jāvada mierīgi un harmoniski. Konsekvence, mīlestība un izpratne spēj darīt brīnumus.

Agrāk mastifu izmantoja kā medību suni lielo dzīvnieku medībās. Mūsdienās viņš galvenokārt ir kā ģimenes mīlulis un sargsuns.

Bīgls

Foto: Shutterstock

Pašlaik Latvijā aizvien lielāku popularitāti iekarojošais, pievilcīgais bīgls psiholoģijas profesora topā noslīdējis līdz 103. vietai. Tas ir ļoti aktīvs, modrs, dzīvespriecīgs, sabiedrisks, drosmīgs, gudrs, apņēmīgs un patstāvīgs suns. Taču lieliskās ožas dēļ bīglam piemīt tendence doties turp, "kur deguns rāda", aizmirstot gan par apmācību, gan saimnieku.

Bīgls ir neatkarīgs suns, tomēr var kļūt par lielisku ģimenes mīluli, tikai viņu noteikti vajadzētu vest uz paklausības apmācības nodarbībām.

Aktīvo bīglu nepieciešams regulāri vest garās pastaigās, jo vairāk par visu viņam patīk būt ārā. Ja nav simtprocentīgas pārliecības, ka suns tev klausīs, nevajadzētu viņu laist vaļā no pavadas, citādi, uzodis medījumu vai kādu citu interesantu smaku, suns var pazust.

Pekinietis

Foto: PantherMedia/Scanpix

104. vietā ieceltais pekinietis ir pierādījums tam, ka izskats mēdz būt maldinošs. Šis pēc izskata mazais, mīlīgais suns pilnīgi noteikti sevi uzskata par pasaules centru, ap kuru visam jāgriežas. Viņš ir egocentrisks un stūrgalvīgs, tomēr arī gudrs, apķērīgs un drosmīgs.

Kaut arī pekinietis neļauj sevi pakļaut pārlieku stingrai disciplīnai, ir ļoti svarīgi ar instruktora palīdzību iemācīt viņam dažus galvenos labas uzvedības principus. Pretējā gadījumā tev nāksies samierināties ar pilnīgi neaprēķināmu suni, kas tevi mūždien apbēdinās ar patvaļīgu uzvedību.

Visādi citādi pekinieši ir jauki suņuki – sirsnīgi, mīlīgi, mundri, rotaļīgi, gudri un apķērīgi. Tikai apmācība prasa īpašu, maigu pieeju un lielu pacietību.

Bladhaunds

Krievu kurts jeb vējasuns

Topa 106. vietā ierindojas krievu kurts, saukts arī par krievu vējasuni. Šis lepnais, pašapzinīgais suns ir uzticīgs saimniekam ģimenei. Telpās viņš uzvedas rāmi, taču ārā viņam labāk patīk turēties no saimnieka mazliet pa gabalu, nevis visur cieši sekot.

Krievu kurta apmācīšanai jābalstās un savstarpēju cieņu. Šis suns nemēdz būt ļoti paklausīgs, tāpēc uz brīnumu neceri. Tomēr līdz pamatprasību līmenim viņu var apmācīt. Reizēm krievu kurtu ir grūti izprast.

Čau-čau

Foto: Reuters/Scanpix

Angļu buldogs

3. vieta – angļu buldogs

Trešo vietu no beigām (108. vietu) suņu psiholoģijas pētnieka topā ieņem angļu buldogs. Šis suns ir kustīgs, ar spontānu uzvedību un bez kompleksiem – tie arī ir galvenie iemesli, kādēļ buldogam komandu apguve nesokas tik raiti kā citu šķirņu suņiem.

Buldogs prot smalki atšķirt balss intonācijas un lielākoties paklausa draudzīgā, tomēr noteiktā tonī izteiktai prasībai. Ar angļu buldogu nekādā gadījumā nedrīkst apieties pārāk bargi. Pret šo jūtīgo suni vienmēr jāizturas viņam saprotami un konsekventi.

Mājās buldogs uzvedas mierīgi. Viņš ļoti pieķeras saimniekiem un vienmēr vēlas atrasties to tuvumā.

Bazedži

Otro vietu no beigām Korena topā ieņem simpātiskais basendži jeb Kongo suns, kurš uz citu suņu fona izceļas ar to, ka nerej, bet izdod skaņas, kas stipri vien atgādina jodelēšanu. Katrā ziņā, ja sev meklē ideāli paklausīgu ģimenes suni, skaties citā virzienā, jo basendži ir neatkarīgs, stūrgalvīgs un ļoti grūti audzināms. Protams, daudz kas ir atkarīgs arī no viņa skolotāja.

Izmantojot dažādas viltības un dažkārt arī sodus (ne sišanu, protams), tomēr var panākt, lai šis suns klausās un paklausa. Tūlīt gan jāpiebilst, ka ir diezgan nereāli no basendži izveidot perfekti paklausīgu paraugsuni, bet, iespējams, tieši neatkarīgā daba piešķir šīs šķirnes suņiem īpašu valdzinājumu. Lai arī basendži ir patstāvīgi domājoši suņi, tie ļoti pieķeras saviem saimniekiem un vēlas uzturēties to sabiedrībā.

Afgaņu kurts

Par visgrūtāk apmācāmo šķirni Stenlijs Korens atzinis afgāņu kurtu, kas viņa veidotajā topā ir pēdējā – 110. – vietā. Šis suns ir neatkarīgs un lepns, tādēļ nekad nebūs verdziski pakļāvīgs. Afgāņu kurts noteikti nav piemērots nepieredzējušiem cilvēkiem. Neatkarīgās dabas dēļ viņu ir grūti audzināt.

Afgāņu kurts nekad nekļūst pilnīgi paklausīgs. Ja viņam sit vai uz viņu kliedz, efekts ir pilnīgi pretējs, nekā cerēts, jo afgāņu kurts šādu skolotāju pārstāj cienīt. Vienīgais veids, kā afgāņu kurtu var apmācīt, ir stingra, taču laipna apiešanās.

Mājās viņš uzvedas klusi un rāmi, bet ārā kļūst ļoti aktīvs un straujš. Afgāņu kurtam vajadzīga liela fiziskā slodze. Labs veids, kā viņam atbrīvoties no liekās enerģijas, ir skriešana blakus velosipēdam, tomēr nevajag aizmirst par viņa medību instinktu. Afgāņu kurtu var atlaist no pavadas tikai tur, no kurienes viņš nekur nevar aizskriet. Instinkts afgāņu kurtam liek dzīties pakaļ it visam, kas ātri kustas.

Raksta tapšanā izmantota informācija no interneta vietnēm Stanleycoren.com, Fenichel.com un Esteres Ferhūfas-Ferhallenas enciklopēdijas "Suņi" ("Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!