Šo inteliģentāko šķirņu topu izveidojis Britu Kolumbijas universitātes psiholoģijas profesors un suņu uzvedības pētnieks Stenlijs Korens, par kritēriju izraugoties četrkājaino draugu sekmes apmācībā. Pirmo desmitnieku veido šķirnes, kam visvieglāk padodas apgūt jaunas komandas un prasmes – šķirnes ar izcilām mācīšanās spējām.

Topa izveide ilgusi vairākus gadus, kuru laikā profesors uzklausījis gandrīz 200 suņu paklausības sacensību tiesnešu viedokli, lūdzot pēc mācīšanās spējām sarindot 110 suņu šķirnes.

Veidojot topu, tiesneši balstījušies uz dažādu apmācības un paklausības testu rezultātiem. Pēc tam Korens rezultātus apkopojis.

Pirmajā desmitniekā esošās šķirnes spēj apgūt komandas pēc mazāk nekā pieciem atkārtojumiem un paklausījušas tām 95 vai vairāk procentos gadījumu.

Inteliģentāko suņu tops ir publicēts Stenlija Korena grāmatā "Suņu inteliģence" ("The Intelligence of Dogs"), kas tulkota vairāk nekā 18 valodās un kļuvusi par pasaules mēroga bestselleru.

Profesors atzinis, ka topam ir daži trūkumi. Piemēram, dažas šķirnes topā noslīdējušas ļoti zemu sava neatkarīgā rakstura un spītības dēļ, kaut gan tajā pašā laikā nevar sūdzēties par intelekta trūkumu un nespēju mācīties.

Nevar arī noliegt, ka, tāpat kā cilvēkiem, arī suņiem piemīt dažāda veida inteliģence. Ir suņi, kuri teju zibenīgi spēj apgūt komandas, un ir, piemēram, tādi ķepaiņi, kuri perfekti jūt saimnieka noskaņojumu, īstajā brīdī pienākot un ieliekot galvu klēpī vai līdzjūtīgi nolaizot vaigu.

Šajā topā – šķirnes, kuru pārstāvji ir priekšzīmīgi skolēni ar patiesu vēlmi mācīties un iepriecināt saimnieku!

1. Borderkollijs

2. Pūdelis

3. Vācu aitu suns

4. Zeltainais retrīvers

5. Dobermanis

Foto: PantherMedia/Scanpix

6. Šeltijs

7. Labradoras retrīvers

8. Papilons

9. Rotveilers

10. Austrālijas ganu suns (Austrālijas hīlers)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!