Suņa saimniekam bieži vien ir neizprotams, kā kāds varētu nemīlēt un neizbaudīt četrkājainā ģimenes locekļa sabiedrību, tādēļ to mēdz ņemt līdzi uz pasākumiem, ļaut brīvi skriet sabiedrībā un citādi traucēt cilvēkiem, kuri nav suņu mīļi. Ko vajadzētu ielāgot saimniekiem, lai viņu mīlulis netraucētu apkārtējos?

Visi ir dzirdējuši attaisnojumus, ka viņu suns nekož, viņš ir mierīgs, pat mušai pāri nedarītu, tomēr ir daudzi cilvēki, kuriem no suņiem ir bail. Iespējams, ka tā ir bērnības trauma, varbūt cilvēks iepriekš ir sakosts. Atkarībā no incidenta nopietnības un cilvēka emocionālā stāvokļa, daudziem no šādas traumas ir grūti atbrīvoties, un bailes paliek uz visu mūžu.

Citi saimnieku ieradumi, dzīvojot ar suni, ļaudis vienkārši kaitina, tāpēc piedāvājam pāris padomus, kā nesabojāt attiecības ar kaimiņiem vai draugiem, sava četrkājainā drauga dēļ. Kā arī pāris padomi, kā trenēt un iemācīt sunim klausīt saimnieku.

Suns, esot mājās viens, nemitīgi rej


Visiem ir jādodas uz darbu, jāaizbrauc pakaļ bērnam uz skolu un uz lielveikalu pēc vakariņām trūkstošajiem produktiem, bet suns, kas divas stundas nemitīgi rej, jo atstāts mājās viens, noteikti kaitinās kaimiņus. Īpaši, ja mīlulis sargā dzīvokli, blakus dzīvojošās ģimenes noteikti var iebilst un sākt sūdzēties.

Ja mīlulim ir šis nelāgais ieradums riet, paliekot vienam, iespējams nepieciešams suni apmācīt pašam vai konsultēties pie speciālista, kā trenēt mājas saimnieku uzvesties.

Līdzīga problēma var rasties arī tad, ja suns dzīvo būdā pie mājas un, nemitīgi aprejot garāmgājējus, putnus un klaiņojošus runčus, var traucēt citu ikdienas gaitas.

Pāris idejas, kā sākt trenēt mājas sargu jau kucēna vecumā, var aizgūt rakstā ''Video: Kā kucēnam iemācīt pareizi uzvesties''.

Uz ielas suns traucē citiem garāmgājējiem


Foto: PantherMedia/Scanpix

Dodoties pastaigāties ar savu suni, ja viņš nemitīgi uzmācas garāmgājējiem, viņš var manāmi traucēt cilvēkiem, īpaši tiem, kuriem suņi nepatīk vai no tiem ir bail.

Pat ja četrkājainas draugs ir labsirdīgs un vēlas tikai iepazīties ar garāmgājēju, cilvēki, kuriem no suņiem ir bail, neatkarīgi no viņu izmēra un nodoma, tas traucēs un radīs diskomfortu.

Ja saimnieks nespēj savaldīt savu suni un ļauj tam pietuvoties citiem, nezinot par svešinieka nostāju pret dzīvnieku, garāmgājējam nevieš uzticību, ka četrkājainā drauga īpašnieks, ja arī suns tomēr varētu būt bīstams citam cilvēkam, spētu to apturēt.

Sunim, dodoties pastaigā, noteikti jābūt pie siksniņas. Brīvi tam skriet var ļaut tikai speciāli paredzētās vietās, kur noteikti neuzturēsies cilvēki, kuriem no dzīvniekiem ir bail.

Par to, kā savaldīt savu suni un iemācīt tam reaģēt uz komandām, lai sabiedrībā nerastos lieki konflikti, skaties rakstā ''Video: Kā panākt, lai suns tevi klausa''.

Suns ir uzmācīgs, visiem lec klēpī un mīļojas


Ja ciemos ieradies cilvēks, kuram nepatīk suņi, saimniekam šī nostāja ir jārespektē. Lai gan mīluļa nodomi ir labi, viņš tikai vēlas sasveicināties un sadraudzēties ar svešinieku, cilvēkiem, kuriem ir bail no suņiem, tas nebūs svarīgi. Ja cilvēks ir paziņojis, ka viņam mājdzīvnieki netīk, saimniekam uz ciemošanās laiku vajadzētu suni atstāt citā telpā, iedot auklēšanā kādam suņu draugam vai, ja šādas iespējas nav, norunāt tikšanos citviet.

Ļaudis, kuriem mājās ir mīļie un pūkainie saimnieki, bieži vien nesaprot, kādas bailes un diskomfortu suns var radīt cilvēkam, kurš no tiem baidās, jo, iespējams, kādreiz ir sakosts vai bijis iesaistīts kāda incidentā ar suņiem.

Noteikti nedrīkst mēģināt otru pārliecināt, ka konkrētais suns ir nekaitīgs, viņš nekodīs, lai cilvēks tikai dod dzīvniekam iespēju to pierādīt, jo otram visi suņi šķiet vienādi, bailes izraisa kā čivava tā dobermanis.

Lai neradītu lieku stresu saviem ciemiņiem, uzzini, kā savu nebēdni iemācīt klausīt, atkārtojot "Suņu apmācības skolas" konsultants un instruktora Jevgeņija Novikova padomus rakstā "Video: Kā iemācīt sunim pirmās pamatkomandas".

Suns sagrauž citu mantas

Tu ved savu mīluli uz nepiemērotām vietām un pasākumiem


Foto: Shutterstock
Suņu saimnieki bieži vien nesaprot, ka ne visiem ļaudīm patīk atpūsties un pavadīt savu brīvo laiku četrkājaino draugu klātbūtnē. Ja cilvēks dodas uz saviesīgu pasākumu ar suni, kas kādu laiku bija bez maz vai ''modes kliedziens'', tā rīkotāji un citi viesi iespēju robežās noteikti būtu jābrīdina par savu nodomu.

Lai izvairītos no liekiem starpgadījumiem un nekaitētu kā sev un apkārtējiem, tā arī sunim, iepriekš noteikti nepieciešams painteresēties, vai koncertus, festivālus, kafejnīcas vai kursa biedra dzimšanas dienas pasākumu drīkst apmeklēt ar savu četrkājaino ģimenes locekli.

Lielākajiem suņiem noteikti vairums gadījumu būs jāpaliek mājās, pie kā tie noteikti ir jau pieraduši, bet ar izmēros mazākiem mīluļiem iespējams iziet sabiedrībā biežāk.

"Ar suni iet uz publiskiem masu pasākumiem īstenībā ir nesalīdzināmi bīstamāk, nekā, piemēram, uz kafejnīcām vai veikaliem. Suņa klātbūtne masu pasākumā ir bīstama gan pašam dzīvniekam, gan apkārtējiem cilvēkiem. Tur ir cilvēks pie cilvēka, visādi trokšņi un neierastas situācijas, no kā suns var sabīties un vai nu aizbēgt, vai reaģēt agresīvi. Īpaši nepareizi ir ņemt līdzi suni uz tādiem pasākumiem, kur ir gaidāms salūts vai pirotehnikas izmantošana. Liels troksnis pat vislabāk audzinātajam sunim rada milzīgu stresu," skaidro Laura Karnīte, patversmes "Dzīvnieku draugs" pārstāve.

Par to, kā masu pasākumu apmeklēšana ar suni ietekmē gan dzīvnieku, gan apkārtējos, lasi rakstā "Cilvēki masu pasākumus nereti apmeklē ar suni; eksperti brīdina – bīstami".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!