Kaķi ir tie mājdzīvnieki, kas bieži vien visu dzīvi pavada iekštelpās, nedodoties pastaigās un baidoties no ārpasaulē notiekošā. Lai uzlabotu sava mīluļa veselību, padarītu viņa ikdienu interesantāku, ir dažādi ieteikumi, kā papildināt un uzlabot savu mājokli. Portāls Houzz.com apkopojis idejas, kā vizuāli izdaiļot savu dzīvokli, lai tas kļūtu tīkamāks gan cilvēkam, gan kaķim.

Lai gan kaķis zināms, kā vientuļnieks, arī viņam patīk kompānija. Varbūt šis mājdzīvnieks nenes zobos čības un nelec virsū ik reizi, kad saimnieks ienāk pa durvīm, bet tas nenozīmē, ka mincis mazāk priecājas par cilvēka atgriešanos mājās.

Ģimenē, kurā dzīvo kaķis, ar viņu noteikti ir jāspēlējas, vakarā jāpievērš uzmanība un jāsamīļo, ja pat kaķis nav pirmais, kas ielec saimniekam klēpī. Cilvēki ir dažādi, tāpat arī kaķi, tomēr siltums un mīlestība nepieciešama katrai laimīgai dzīvai būtnei.

Tā var būt vienkārša mīļošana, skatoties vakara ziņas vai aprunāšanās, gatavojot vakariņas pārējiem mājas iemītniekiem. Kaķis priecāsies par jebkādu uzmanību. Piedāvājam pāris idejas minkas dzīves uzlabošanai.

Ierīko dažādus kāpšļus un plauktiņus

Kaķiem, kas dzīvo iekštelpās nepieciešamas kustības, kas uzlabos gan veselību, gan izklaidēs dzīvnieku. Pat, ja ir iegādā kaķu māja vai arī, ja tādai dzīvoklī nav vietas, var atrast citu risinājumu, kā mazu telpu padarīt dzīvniekam saistošu un interesantu.

Ja bail, ka kaķis, esot mājās viens, var apgāzt skaistas ziedu vāzes, izjaukt kompozīcijas, vai savandīt skaistumkopšanas galdiņu, ieteicams pielikt plauktus, kuri speciāli paredzēti mīlulim. Ja kaķim būs, kur uzlēkt, kāpelēt un sevi izklaidēt, kamēr saimnieks visu dienu strādā, kaķis būs priecīgāks un kustīgāks.

Šādi dzīvniekam attīstīsies muskulatūra, viņš būs kustīgs, kā arī samazināsies aptaukošanās risks.

Iekārto kaķim īpašu vietiņu uz palodzes

Tā kā mīlulim nav īpaši daudz nodarbju, ar ko sevi izklaidēt, kamēr saimnieks no deviņiem līdz pieciem strādā, pavisam vienkāršs veids, kā ''izkrāsot'' kaķa ikdienu, ir iekārtot viņam īpašu skatu vietiņu uz palodzes.

Minkas ir ziņkārīgi un viņiem patīk būt lietas kursā par visu notiekošo. Pat, ja kaķis nekad nav bijis ārā, baidās doties pastaigā vai viņam vienkārši tas nepatīk, nenozīmē, ka nepastāv interese par ārpasaulē notiekošo.

Dzīvokļos dzīvojoša kaķa, kurš nevar iziet pagalmā paspēlēties, saimniekam ieteicams savam mīlulim iekārtot uz palodzes vietu, kur ziņkārīgajam junkuram novērot citu ikdienas gaitas.

Ja palodzes ir šauras – kaķim tur īsti nav vietiņas, var padomāt par kādu plauktu, kas būtu netālu no loga, uz kura uzlecot, ziņkārīgais dzīvnieks varētu pārredzēt pagalmu. Šo noteikti novērtēs ikviens dzīvokļa runcis.

Ieteikums saimniekam: ja aiz loga nekas īpaši interesants nemēdz notikt, aiz loga vai pagalmā var ierīkot putnu barotavu, kas palīdzēs spārnotajiem pilsētas iedzīvotājiem, kā arī ikdienā priecēs kaķēnu, kurš varēs vērot citu dzīvo radību ikdienas gaitas.

iekārto neierastu gultasvietu

Grozi, atvērtas atvilktnes, kartona kastes, skapji, plaukti, kur tik kaķis nemēdz ielīst un doties diendusā. Neviens nav teicis, ka dzīvniekam jābūt tikai vienai gultiņai, īpaši kaķim, kas ne vienmēr padodas saimnieka nodomiem un guļ tikai tam paredzētā vietā. Mincim pieder viss dzīvoklis, viņš ir tā saimnieks, tādēļ var gulēt gan cilvēka mīļākajā atpūtas krēslā, gan uz dīvāna malas vai galda.

Mincis noteikti novērtēs, ja saimnieks būs izveidojis dažādas gultas vietiņas, kurās dienas laikā atpūsties. Arī pirmajai un vienīgajai gultai nav jābūt veikalā pirktam speciālam kaķu spilventiņam.

Izdaiļojot savu istabu, saimnieks var mājīgi iekārtot vecu čemodānu, bēniņos atrastu ābolu grozu vai citu objektu, kas varētu kalpot par neikdienišķu kaķa gultiņu.

Bieži vien pats junkurs izvēlas vietu, kur viņam vislabāk patīk gulēt, tāpēc, ja virtuvē stāv gultiņa, bet kaķis vienmēr mēdz ielīst skapja apakšējā plauktiņā, varbūt jāapsver ideja tur ierīkot interesantu guļvietu.

Atbrīvo māju no kaķiem toksiskiem augiem, iegādājies kaķim labvēlīgus

Kaķa īpašniekam jāzina, kādi telpaugi un ziedi runcim var nepatikt vai kaitēt viņa veselībai. Kaķim bieži vien patīk daudzus no augiem arī pagaršot, bet ne visus drīkst. Piemēram, alveja, vairākums liliju, papardes un efejas mājās, kurās dzīvo kaķis, nebūtu ieteicams audzēt. Vairāk par augiem, kuri ir nevēlami un pat bīstami kaķim, skati šeit.

Ir daudz un dažādi augi, kas izdaiļo mājokli un patīk kā kaķim, tā saimniekam, piemēram, gumijkoks, nefrolēpe un, protams, kaķumētra. Šiem dzīvniekiem patīk arī dažādas palmas, kas rada džungļu sajūtu.

Ierīko mājiņu dārzā

Foto: DELFI

Ja kaķis ikdienā mitinās dzīvoklī un nelabprāt dodas pastaigās, ja saimniekam ir dārzs vai dārza māja laukos, viens veids, kā kaķim nodrošināt svaigu gaisu tam piemērotākā veidā, ir uzcelt āra mājiņu.

Šādu mājiņu ir viegli uzbūvēt, process neprasa daudz līdzekļu un laika. Tajā var ierīkot gultiņu, tualeti, kāpšļus, uz kuriem pakāpjoties, kaķis var pārredzēt plašāku apkārtni.

Māja ir noslēgta, līdz ar to kaķis nevar izmukt, viņam neviens nevar uzbrukt, bet dzīvnieks atrodas svaigā gaisā, viņam ir interesanti, jo pāri lido putni, kaimiņu sētā rej suns un gar žoga malu ložņā kaimiņu runči.

Nopērc īpašu ūdens trauciņu

Lai gan visiem zināms, ka ūdens noteikti nav kaķa stihija, tas, ka daudziem nepatīk peldēt, nenozīmē, ka dažādas ūdens strūklaku un trauciņu konstrukcijas nerada tiem prieku un neizklaidē dzīvnieku.

Protams, dekoratīvu strūklaku reti kurš savā mājoklī var vai vēlas ierīkot, bet veikalos nopērkami dažādi neikdienišķi ūdens trauki, kurus viegli iespējams pārvietot, tajos dažādos variantos tek ūdens un tie pilda arī visvienkāršāko ūdens trauka funkciju.

Šāda praktiska rotaļlieta noteikti izklaidēs kaķēnu, gādās par to, lai viņam vienmēr būtu nepieciešamais ūdens un neprasīs no saimnieka pārlieku lielus izdevumus vai remontdarbus, jo trauciņi ir pārvietojami.

Ierīko nagu asināmo interjera dizaina elementu


Visi kaķu saimnieki bezgala mīl savus mīluļus, tomēr nejaukā, bet neizbēgami nepieciešamā nagu asināšana dažu labu var novest līdz izmisumam. Saskrāpētas ir galda, krēslu kājas un sabojāts arī ādas dīvāns.

Veikalos, protams, nopērkami dažādi gan atsevišķi, gan kopā ar mājiņām un kāpšļiem ierīkoti nagu asināmie statīvi, tomēr ne katram mīlulim tie patīk. Ja kaķis ignorē veikala rotaļlietas un turpina atstāt skrāpējumus uz galda kājām, iespējams ierīkot citus dabīgo materiālu nagu asināmos.

Varbūt kāds dekoratīvs bluķis, uz kura novietot puķi, nebēdnim var kalpot arī kā nagu asināmais. Vēl šādi var izmantot jūrmalā atrastu lielāku zaru, kura galos sakārti dekori, bet stumbrs izmantojams asajiem nadziņiem.

Šādi un līdzīgi nagu asināšanas dekori no dabīga materiāla izdaiļos mājokli un, iespējams, patiks kaķiem, kuri labprātāk asina nagus pret dabīgu materiālu, piemēram, koku.

Izveido noslēgtu kaķu kasti


Ne saimniekam, ne ciemiņiem nav patīkami, ja mājā, kurā dzīvo runcis, kaut kur istabas vai tualetes stūrī stāv kaķa kaste, īpaši tad, ja ik dienas tā netiek iztīrīta. Kuram gan ir laiks katru dienu to darīt. Bet kā cīnīties ar netīkamo aromātu, skatu un padarīt savu mājokli tīrāku, izpatīkot arī kaķim?

Veikalos nopērkami dažādas kaķu kastes, kas veidotas kā mājiņas, bet arī tajās, kad kaķis kašņājas pa smiltiņām, tās tiek izspārdītas ārpus tualetes.

Ja izmēģinātas slēgtās kaķu kastītes, bet tik un tā problēma nav atrisināta, ja dzīvokļa interjers to atļauj, kaķa kastīti var iekārtot kādā apakšējā skapītī.

Ja tualetē ir šāds skapītis, kurā nekas cits netiek glabāts, tur var ielikt kaķa kastīti, izgriezt kaķim paredzētu ieeju, ja ir prasmes, uztaisīt pat aizveramas durtiņas, kas aizturētu nepatīkamo aromātu, tādējādi kaķim ir sava nepieciešamā vientulība, bet saimnieks un ciemiņš neredz neko lieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!