Nevar noliegt, ka kaķi ir brīnišķīgi mājdzīvnieki, taču visai bieži viņi mēdz izdarīt kaut ko tādu, kas saimniekam liek neizpratnē kasīt galvu. Īpaši, ja tev pirms tam ir bijuši tikai suņi, kaķu uzvedība reizēm var šķist ļoti mulsinoša.

Tādas kaķiem raksturīgas darbības, kā sirsnīga saimnieka "badīšana" ar purniņu un apmātība ar kartona astēm, gan liek mums mīklainos murrātājus tikai mīlēt vēl vairāk.

Portāls "VetStreet.com" apkopojis desmit daudziem neparastas kaķu darbības un to skaidrojumus, lai palīdzētu saimniekiem saprast savus četrkājainos mīluļus labāk. Pieredzējušiem kaķu mīļiem gan, ļoti iespējams, daļa no šīm darbībām šķitīs pilnīgi normālas un ierastas.

1. Klabina zobus, pa logu ieraugot putnu

1. Klabina zobus, pa logu ieraugot putnu

Kaķu uzvedības pētniekiem nav vienota viedokļa, kādēļ minkas, ātri kustina žokļus, liekot atskanēt savādai klakšķināšanai, kad ir ieraudzījuši gar logu aizlidojam zvirbuli vai balodi. Daļa speciālistu uzskata, ka šai darbībai ir saistība ar milzīgo vilšanos, ko kaķis piedzīvo, jo viņam nav iespējas noķert tik kārdinošo putniņu. Ķepainis šajā mirklī savās domās atrodas ārpus loga un nokož lidoni, tādēļ reflektori kustas viņa žokļi.

Otra teorija ir tāda, ka šī ašā kustība ir instinkts, kas palīdz kaķim sagatavot žokļa muskuļus upura nokošanai.

2. 'Bada' tevi ar purniņu

2. "Bada" tevi ar purniņu

Ar šo kustību kaķis saka: "Sveiks! Es tev uzticos un ar tevi kopā jūtos droši!" Vienlaikus tas kaķim ir veids, kā atstāt uz saimnieka savu smaržu, būtībā "iezīmējot" to kā savu īpašumu, ar kuru murrātājs nevēlas dalīties. Tas, protams, jāuztver kā kompliments.

Kaķim uz pieres, ap muti un zodu atrodas īpaši dziedzeri, kas izdala feromonus, ar kuriem dzīvnieks iezīmē visu, ko vēlas pasludināt par savu īpašumu. Kaķi ar purniņu mēdz berzties ne tikai gar saimnieku, bet arī mēbelēm, īpaši nesen iegādātām.

3. Nes 'dāvanas', kas pirms laika bijušās dzīvas

3. Nes "dāvanas", kas pirms laika bijušās dzīvas

Kaķi mēdz atnest un nolikt pie saimnieka kājām savu medījumu – peli, putnu vai kādu kukaini. Kaķu uzvedības speciālistiem ir vairākas teorijas, kādēļ mājas mīluļi tā rīkojas. Daļa uzskata, ka kaķis tā cenšas izpelnīties vairāk uzmanības no saimnieka puses.

Citi ir pārliecināti, ka kaķis vēlas dalīties ar savu medījumu, tādējādi izsakot pateicību, ka tu viņu baro. Vēl viena versija – kaķis vienkārši vēlas tev "izstāstīt", ka viņam bijušas veiksmīgas medības, tā apliecinot, ka uzskata tevi par savējo.

Kad savvaļas kaķi nomedī vairāk, nekā spēj apēst, viņi parasti aiznes pāri palikušo guvumu citiem bara locekļiem, visbiežāk kaķēniem, pusaudžiem un barojošām mātēm, kuriem pašiem kaut ko nomedīt ir pagrūti. Tātad, iespējams, tavs kaķis domā, ka tev vajadzīga palīdzība ēdiena sagādāšanā.

Kaut arī tev šāda kaķa uzvedība var šķist nepatīkama, jo žēl nogalētās radībiņas, nevajag sodīt ķepaini par viņam dabisku uzvedību. Tajā pašā laikā vari piekārt pie kaķa kaklasiksniņas mazu zvaniņu, lai viņš nevarētu nemanīts pielavīties putnam vai kam citam.

4. Grauž plastmasas maisiņus vai citas neēdamas lietas

4. Grauž plastmasas maisiņus vai citas neēdamas lietas

Plastmasas maisiņi, paklāja bārkstis, vadi, plastmasas gredzentiņi no limonādes vai piena pudeļu kakliņiem, vilnas drēbes un segas – ja tavs kaķis grauž kaut ko no šīm lietām, to dēvē par perverso apetīti.

Šādai uzvedībai var būt medicīnisks cēlonis, piemēram, kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi, bet to var izraisīt arī liels stress. Tieši tāpat cilvēki, piedzīvojot lielu satraukumu, mēdz grauzt nagus vai virpināt pirkstos matu šķipsniņu. Kaķiem neēdamu lietu graušana ir veids, kā tikt galā ar nemieru, vienkārši izsakoties, novērst domas.

Šo dīvaino uzvedību nevajadzētu atstāt bez ievērības, jo norītie neēdamo priekšmetu gabali var iesprūst kaut kur gremošanas traktā un radīt nosprostojumus, kas var beigties ļoti bēdīgi.

Ja graušanas izraisa stress, jālūko, kāds ir tā iemesls un kā to novērst. Katrā ziņā, ja kaķis bieži grauž neēdamas lietas, vajadzētu konsultēties ar veterinārārstu.

5. Ar priekšķepām 'mīdās' pa tevi

5. Ar priekšķepām "mīdās" pa tevi

Tavs kaķis, guļot klēpī, pārmaiņus paceļ un, maigi piespiežot, noliek atpakaļ te vienu, te otru priekšķepu, it kā veicot masāžu? Kāpēc gan? Ir vairākas versijas: tas liecina, ka kaķis jūtas apmierināts un laimīgs; tā kaķis mēģina mazināt savu satraukumu vai "iezīmē" tevi ar savu smaržu. Jā, kaķim ir īpaši dziedzeri arī pie ķepu spilventiņiem, un to sekrētu kaķis izmanto, lai iezīmētu savu "īpašumu", informējot citus sugas brāļus, ka tas pieder viņam.

Tā ir instinktīva uzvedība, kas pirmoreiz izpaužas jau neilgu laiku pēc dzimšanas, kad kaķēni šādi kustina savas ķepiņas uz mātes krūšu dziedzeriem, lai stimulētu tos ražot pieniņu. Ja tavs kaķis to dara arī pieaugušā vecumā, par to nudien nav jāuztraucas! Iekārtojies ērtāk un izbaudi "masāžu"!

6. Ir apmāts ar kartona kastēm un šaurām vietām

6. Ir apmāts ar kartona kastēm un šaurām vietām

Katrā mājoklī ir pietiekami daudz gana plašu un ērtu vietu, kur kaķis varētu gulēt: gulta, dīvāns, mīkstie krēsli vai pat speciāli murrātājam iegādāta plīša midziņa. Kādēļ gan viņš to vietā izvēlas ieritināties mazā kartona kastē vai vannasistabas izlietnē?

Patiesība ir tāda, ka šaurās vietās kaķi jūtas daudz drošāk. Savvaļā kaķiem ir jābūt piesardzīgiem, lai izdzīvotu, un, piemēram, gulēšana atklātā laukā padara viņus par vieglu medījumu lielākiem plēsējiem. Savukārt, ja kaķis ir ielīdis kādā šaurā un neuzkrītošā vietiņā, plēsējiem viņu ir grūti atrast.

Tātad nākamreiz, kad ieraudzīsi savu kaķi, raušoties iekšā kastē, zināsi, ka viņš nevēlas tikt nomedīts (traucēts).

7. Neatlaidīgi skatās tev virsū

7. Neatlaidīgi skatās tev virsū

Nekas tā nemulsina kā acu pāris, kas tev seko tik neatlaidīgi, ka pat plakstiņi netiek mirkšķināti. Nebīsties, kaķis necenšas pārņemt savā varā tavu prātu! Visticamāk, mazais viltnieks vienkārši cenšas uzķert tavu skatienu, lai pievērstu sev uzmanību un/ vai atgādinātu, ka viņa trauciņā jau labu laiku nav ielikts ēdamais.

8. Ignorē tevi

8. Ignorē tevi

Vienubrīd kaķa acis tev ir kā pielīmētas, bet jau nākamajā šķiet, ka lielāka vienaldzība no murrātāja puses nav iespējama. Tāpat kā cilvēkiem, arī kaķiem reizēm vajag pavadīt kādu brīdi vienatnē. Šādos momentos nevajag kaķim uzbāzties ar uzmanības apliecinājumiem.

Ķepainis jutīsies daudz labāk, ja jutīs, ka respektē viņa vajadzības, tostarp vēlmi pabūt vienatnē. Paies brītiņš un viņš pats uzmeklēs tevi, lai varētu ielīst klēpī un tikt pie glāstiem.

9. Neaprok savus izkārnījumus tualetes kastē

9. Neaprok savus izkārnījumus tualetes kastē

Ja kaķis neaprok savus izkārnījumus tualetes kastē, tā var būt zīme, ka viņam ir kāda veselības problēma. Šādai rīcībai var būt ļoti daudz sāpīgu iemeslu, piemēram, urīnceļu infekcija vai ķepas savainojums. Diskomforts un sāpes, ko mincis šo iemeslu dēļ izjūt nokārtojoties, liek viņam pēc iespējas ātrāk pamest tualetes kasti un izvairīties no tās apmeklēšanas.

Lai izslēgtu medicīniskus cēloņus, visprātīgāk šādā gadījumā aizvest kaķi pie veterinārārsta.

Tomēr aiz tā, ka ķepainis neapkašā savus izkārnījumus, ne vienmēr slēpjas kāda veselības problēma. Var būt arī citi iemesli. Piemēram, kaķi ir ļoti izvēlīgi attiecībā uz pakaišiem. Varbūt murrātājs nav sajūsmā par tiem, ko viņam piedāvā. Vai varbūt tualetes kaste jau kādu laiku nav tīrīta, tādēļ kaķim tajā gluži vienkārši ir nepatīkami rakāties.

Tik pat labi iespējams, ka kaķim konkrētā tualetes kaste ir par mazu, līdz ar to viņš tur īsti nevar pat apgriezties, kur nu vēl kaut ko apkašāt.

Ja mājās ir vairāki kaķi, jāievēro, ka katram vajadzīga sava tualete.

10. Žēli ņaud naktī

10. Žēli ņaud naktī

Viss, ko vēlies, ir labi izgulēties, taču pūkainis nakts vidū pēkšņi sāk žēli ņaudēt. Kaķi naktī mēdz uzrīkot nelielu "koncertu", kad viņus pārņēmusi nepārvarama vēlme nomedīt kādu kukaini vai grauzēju, kas atrodas kaut kur mājā.

Kad kaķis mēģina sagūstīt upuri, viņš var sākt "dziedāt" pacilātības un medību prieka dēļ vai, ja ķepainim neveicas, vilšanās dēļ.

Centies mazināt kaķa enerģiju un medīšanas kāri naktī, piedāvājot dzīvniekam vairāk interesantu aktivitāšu un rotaļlietu dienā. Labi der mantiņas, kurās ieberami barības graudiņi, lai kaķim nāktos palauzīt galvu, kā smaržojošos našķus dabūt laukā. Piemēram, ir bumbiņas ar tukšu vidu un nelieliem caurumiņiem sānos, pa kuriem izbirst pa barības graudiņam, kad kaķis bumbiņu ripina.

Ja kaķis jau ir seniora vecumā un naktī uzvedas ļoti skaļi, ļoti iespējams, viņam ir kāda veselības problēma, tādēļ četrkājainais draugs noteikti jāparāda veterinārārstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!