Kaķi vienmēr tikuši uzskatīti par visai mīklainiem radījumiem, jo tie nereti mēdz darīt kaut ko tādu, kas saimniekam liekas neizprotams un dīvains. Portāls "Pets4homes.co.uk" apkopojis septiņas minču darbības, kas īpašniekiem visbiežāk liek mulsumā kasīt galvu. Ja arī tavs kaķis dara ko neparastu, iespējams, šī ir iespēja noskaidrot, kāpēc.

Gulēšana izlietnē

Internetā atrodamas daudzas bildes, kuri kaķi redzami laiski atpūšoties vai pat guļot izlietnē, un, tā minči nav lieli ūdens draugi, šāda rīcība var šķist vairāk nekā dīvaina.

Iemesls, kādēļ kaķis iecienījis izlietni kā atpūtas vietu, var būt atšķirīgs: kādam mincim karstā laikā simpatizē izlietnes dāvātais vēsums; citam vienkārši tīk, ka izlietne ir perfektas formas un izmēra, lai tajā ērti ietilptu gulošs kaķis.

"Badīšana" ar galvu un purniņa berzēšana pret saimnieku vai lietām

"Badīšana" ar galvu un purniņa berzēšana pret saimnieku vai lietām

Ja kaķis ar galvu "bada" priekšmetus mājās vai berzē purniņu pret tevi un dažādām lietām, tas var šķist mulsinoši. Vai esi pamanījis, ka visbiežāk kaķis mēdz berzēt purniņu gar lietām, kas nesen parādījušās mājoklī, piemēram, jaunām mēbelēm? Tam ir iemesls! Kaķiem purniņa sānos ir dziedzeri, kas izdala feromonus, ar ko tie mēdz nemanāmi iezīmēt kaut ko kā sev piederošu. Bez šaubām kaķis vēlas, lai viņa mājoklī pilnīgi viss smaržotu pēc viņa.

Aktivitātes uzliesmojums naktī

Aktivitātes uzliesmojums naktī

Varbūt arī tu kādreiz naktī esi pamodies no tā, ka kaķis sacēlis troksni, skaļi dzenājot pa grīdu rotaļlietu vai vairākkārt staigājot šurpu turpu pa savām mazajām durtiņām.

Miega cikls kaķiem ir citāds, nekā cilvēkiem – atšķirībā no mums viņi visu nakti neguļ un visu dienu nav nomodā. Kaķiem ir vairāki miega cikli katrā 24 stundu periodā, kas lielākoties ir pāris stundas gari un mijas ar aktivitātes periodiem.

Kaķiem naktī patīk medīt, un istabas kaķi, kuri tiek laisti ārā, labprāt diennakts tumšajā laikā diezgan ilgi uzturas ārā. Līdz ar to aktivitātes uzliesmojumi naktī kaķiem ir pilnīgi normāli.

Ilga pakaišu kašņāšana un tualetes kastes dibena skrāpēšana

Ilga pakaišu kašņāšana un tualetes kastes dibena skrāpēšana

Ir kaķi, kuri teju katra tualetes apmeklējuma laikā pakaišos kārpas tā, ka tie tiek izmētāti visapkārt kastei.

Kaķiem ļoti svarīga ir tualetes kastes tīrība un savu izkārnījumu smakas nomaskēšana. Savvaļā kaķi visbiežāk izrok seklu bedrīti, kur nokārtot savas darīšanas, un, kad ir beiguši, rūpīgi aizkašā visu ciet. Tieši šo savvaļas uzvedību kaķi cenšas iespēju robežās atdarināt, aktīvi kašājot pakaišus pirms un pēc nokārtošanās.

Gulēšana kastēs

Gulēšana mazās kastēs

Kaķus fascinē kastes, un tas ticis iemūžināts neskaitāmās fotogrāfijās. Daudziem saimniekiem  pēc glaunas un dārgas kaķu guļvietas iegādes ir nācies saskarties ar lielu vilšanos, konstatējot, ka mīlulis labprātāk izvēlas gulēt kartona kastē, kurā jauniegādātā manta tikko atradusies. Tāpat mēdz gadīties arī ar kaķiem domātajām rotaļlietām  – murrātājs bieži vien labprātāk spēlējas ar kasti, kurā tā bijusi iepakota.

Atrašanās mazā, slēgtā telpā kaķim sniedz drošības sajūtu. Iespējams, būsi pamanījis, ka brīžos, kad kaķi kaut kas satrauc, viņš dodas paslēpties uz visšaurāko vietu, kur spēj ielīst.
Nelielas kastes kaķim ļauj justies droši un savā ziņā arī sasildīties. Tāpat kastes lieliski kalpo par paslēptuvi, no kuras uzglūnēt citam dzīvniekam vai kur patverties no nevēlamiem cilvēkiem.

Gulēšana, saritinoties mazā kamoliņā

Gulēšana, saritinoties kamoliņā

Patiesībā diezgan daudzi dzīvnieki guļ, saritinājušies pēc iespējas ciešākā kamoliņā, it īpaši, kad ir auksts. Tas ir sens instinkts, lai saglabātu ķermeņa siltumu, turklāt šāda gulēšanas poza ļauj justies droši.

Savvaļā kaķi šādi saritinājās, lai pasargātu vēderu un dzīvībai svarīgos orgānus no potenciālajiem uzbrucējiem. Turklāt kaķi centās saritināties pēc iespējas ciešākā kamoliņā, lai izskatītos pēc iespējas sīkāki un mazāk kārdinoši plēsējiem.

Sēdēšana uz klēpjdatora

Sēdēšana uz klēpjdatora

Daudziem kaķiem ir ieradums gulēt uz datora klaviatūras vienalga, vai tas ir vai nav ieslēgts. Lai gan tas var būt kaitinoši un ievērojami mazināt darba produktivitāti, kaķim ir divi iemesli, lai tā darītu. Ja klēpjdators ir ieslēgts, tas izdala siltumu, un, iespējams, kaķis sākotnēji to uzlūko kā ērtu vietiņu, kur sasildīties.

Tomēr drīz vien kaķis iemācās, ka, apsēžoties uz klēpjdatora, var ātri iegūt saimnieka uzmanību. Pat, ja tā ikreiz izpaužas vien kā dzīvnieka steidzīga nodzīšana nost no klaviatūras, kaķis ir iemācījies efektīvu veidu, kā tikt pamanīts – viņa uztverē negatīva uzmanība vienalga ir uzmanība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!