Foto: Shutterstock
Pieauguši kaķi 50 procentus nomoda laika pavada, sevi laizot. Savukārt kaķēni un īpaši draudzīgi pieauguša vecuma dzīvnieki labprāt laiza arī savus sugas brāļus. Nereti pūkainie četrkājaiņi zelē arī savu saimnieku apģērbu vai laiza rokas. Turpinājumā portālā "Mnn.com" publicētais ekspertu skaidrojums šādai dzīvnieku rīcībai.

Visbiežāk kaķi šādi izrāda savu pieķeršanos un mīlestību pret saimnieku, līdzīgi, kā to dara kaķenes, laizot un mazgājot savus mazuļus.

Jāpiebilst, ka kaķa mēles atstātās pēdas, tāpat kā nagu skrāpējumi, ir sava veida teritorijas iezīmēšana un citu sugas brāļu brīdināšana par savu klātbūtni.

Ja kaķis regulāri zīž saimnieka drēbes, gultasveļu vai apģērbu, iespējams, dzīvnieks ticis agri nošķirts no mātes – pētnieki uzskata, ka mazulim raksturīgo īpašību šādi auguši dzīvnieki saglabā arī pieaugušā vecumā.

Tāpat tā var būt stresa, dusmu vai bēdu izpaušana, kā arī vienkārši nomierinošs process.

Bet, ja zīšanas un laizīšanas procesu dzīvnieks nepārtrauc, arī saimniekam cenšoties novērst viņa uzmanību ar citām aktivitātēm, un kaķis spītīgi turpina iesākto, ir iemesls satraukties par mīluļa garīgo veselību un atrādīt kaķi vetārstam, uzskata speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!