Foto: Shutterstock
Kaķu šņākšana, rūkšana, ņaudēšana, ņurdēšana, īdēšana un vēl virkne skaņu var būt būtisks vēstījums kaķa saimniekam. Ir noskaidrots, ka dažas kaķu šķirnes ir īpaši runīgas - piemēram, Siāmas un Birmas kaķi. Taču kā orientēties bagātīgajā "kaķu runas" repertuārā? Resurss Mnn.com piedāvā "skaidrojošo rokasgrāmatu".

Mjau

Foto: PantherMedia/Scanpix
Mazi kaķēni ar "mjau" skaņu uzrunā savas mammas. Pieaugot, viņi vēršas ar "mjau" pie saviem sugasbrāļiem.

Nereti "mjau" paņēmienu izmanto pieauguši kaķi, lai komunicētu ar saviem "cilvēkveidīgajiem saimniekiem". Tas ir tāds kā atvasinājums no bērnības laika žēlabainā "mjau", ko kaķēns pielietoja komunikācijā ar savu kaķu mammu. Tikai pieaugot, tas ir signāls aprūpētājam, kas nu jau ir cilvēks.

Ja esat kaķa saimnieks, tad noteikti zināt, ka ne visi "mjau" ir vienādi. Iespējams, ka jūs pat spējt atšķirt, kurš "mjau" liecina, ka spalvainais mīlulis ir laimīgs, dusmīgs, badā vai vienkārši vēlas savu devu uzmanības. 

Murrrrrr

Foto: AFP/Scanpix
Tradicionāli tiek uzskatīts, ka murrāšana ir dikti lielas labsajūtas izpausme.

Izrādās, kā vēstī Mnn.com, kaķi var murrāt arī pavisam citu iemeslu dēļ. Tā kaķi var murrāt arī tad, kad ir nobijušies un jūtas apdraudēti un šāds "murrr" kaķiem ir sava veida pašdziedināšana.

Kaut kas starp 'mjau' un 'murr'

Foto: PantherMedia/Scanpix
Šī diezgan griezīgā skaņa (tā noteikti nepatīk jūsu kaimiņiem, kas ienīst kaķus), kas atgādina kaut ko pa vidu starp "ņau" un "murr" esot kvalificējama kā kaut kas līdzīgs kvēlam sava saimnieka apsveikumam. "Sveiks, staigājošais ledusskapi!" - to varētu tulkot apmēram tā.

Baisīga skaņa bez identificējama nosaukuma

Foto: stock.xchng
Šīs skaņas viennozīmīgi ir brīdinājums. Tās var būt kā atbilde uz cilvēku, dzīvnieku vai citu kaķu rīcību. Lielākoties kaķi šādas skaņas izdod dusmu vai baiļu dēļ, kā arī gadījumos, kad ir pārkāptas svētā privātīpašuma teritoriālās robežas.

Skaņa 'Kā gribētos...'

Foto: PantherMedia/Scanpix
Šī skaņa, kas atgādina stostīšanos, tiek raksturota kā kaut kas pa vidu starp ņaudēšanu un blēšanu. Šo skaņu bieži var novērot brīžos, kad kaķis ir iekārojis kādu objektu, ko viņš nespēj aizsniegt. Piemēram, putnu vai kādu insektu. Šādi viņš pauž uztraukumu un vilšanos, kad piedzīvo visiem tik sāpīgo situāciju, kad vēlmes nesakrīt ar iespējām.

Skaņa šausmu filmas stilā

Foto: LETA
Šāda skaņa var izskanēt gan "cietā", gan "mīkstākā" variantā. Šis vokāls ir dzirdams visbiežāk baiļu situācijās un var būt adresēts gan citiem dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Kad kaķis izdod šīs skaņas, vislabākais veids ir likt to uz laiku mierā. Lai nomierinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!