Foto: AFP/Scanpix
Kaķa pieradināšana savas dabiskās vajadzības kārtot kastītē, nevis pagultē vai ikreiz prasoties ārā, ir nopietns izaicinājums ne vienam vien saimniekam. Īpaši grūti tas nākas to dzīvnieku īpašniekiem, kas savu mīluli adoptējuši jau pieaugušā vecumā, dodot mājas ilgu laiku klaiņojošiem dzīvniekiem.

Tomēr ar nelielu devu pacietības, kā arī zināšanām, ko apkopojis izdevums "Vet Street", pieklājīgu uzvedību izdosies iemācīt pat visstūrgalvīgākajam dzīvniekam.

Divas tualetes

Katrā mājā vajadzētu būt divām kaķa kastītēm - vienu jānovieto tai speciāli paredzētajā vietā, savukārt otru noteicams nolikt tur, kur tavam kaķim vislabprātāk patīk nokārtoties "nelikumīgā veidā".

Tāpat pievērs uzmanību tam, cik skatieniem atklātas šīs kastītes ir. Kaķi visbiežāk izvēlas no apkārtējo uzmanības pasargātas vietas, tādēļ par ideālu aizsegu kalpos, piemēram, kupls istabas augs. Vien pieraugi, lai kaķis nesāktu to izmantot tualetes vietā.

Pierastais aromāts

Kaķa kastītes nevajadzētu mainīt pārāk bieži, kā arī izvairies no to mazgāšanas ar pārāk specifiska aromāta līdzekļiem, jo neierastā smarža kaķi atbaidīs, un viņš izvēlēsies savas vajadzības nokārtot vietā, kas ir drošāka un pierasta.

Tāpat dzīvniekiem, kas paņemti no ielas, veikalos nopērkamās granulas, ko ber kastītēs, sākotnēji var šķist nepatīkamas. Šai sakarā ieteicams tās sajaukt ar saujiņu smilšu vai zemes, kas ņemtas no āra, tā dzīvnieku pamazām pieradinot jaunajiem apstākļiem.

Pacietību, tikai pacietību

Nekādā gadījumā nesodi savu kaķi par nokārtošanās tavās kurpēs, nevis tikko iztīrītajā kastītē, pat, ja tās bijušas tikko iegādātas! Dzīvnieks neizpratīs pāridarījuma iemeslu, toties atcerēsies savus pārdzīvojumus un atriebsies.

Tā vietā atalgo savu mīluli ar ko gardu ik reizi, kad tas kārtojies uz kastītes. Tādējādi dzīvnieks izpratīs atalgojuma sistēmu un labprāt labo uzvedību atkārtos atkal un atkal.

Virtuvē nav tualete

Atceries kaķa kastītes turēt pēc iespējas tālāk no vietas, kur atrodas dzīvnieka ēšanas zona. Ja tās atradīsies vienuviet, dzīvnieks nespēs tās nošķirt, apjūkot arvien vairāk.

Par īpašu atgādinājumu pieradināšanas procesa sākumā var kalpot kastīte, kas ne vienmēr ir sterilā tīrība. Dzīvnieks sajutīs savu izkārnījumu smaržu un, vajadzības spiests, dosies uz vietu, kas iezīmēta jau agrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!