Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai gan kaķis pilnīgi noteikti ir vispopulārākais mājas mīlulis, joprojām pastāv dažādi mīti un aizspriedumi par murrātāju raksturu un paradumiem. Raidījuma "Animal Planet" mājas lapā atspēkoti seši izplatītākie mīti par kaķiem.


Kaķim ir septiņas dzīvības

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaķim ir septiņas dzīves, tas ir, dzīvnieciņš ir ļoti izturīgs pret dažādām traumām - šis, iespējams, ir vissenākais mīts, kas maksājis dzīvību neskaitāmiem minčiem. Par spīti tam, ka dzīve ik dienu pierāda pretējo, pieauguši, saprātīgi un izglītoti cilvēki tic, ka kaķis vienmēr piezemēsies uz visām četrām ķepām, lai no kāda augstuma arī kristu. Turklāt kaķi nevajagot ārstēt, lai arī kāda slimība būtu piemetusies. 

Patiesībā kaķim ir tikai viena pati dzīvība, kas mūsdienās tiek apdraudēta daudz vairākos veidos, nekā senāk, kad tika izgudrots šis apšaubāmais sakāmvārds. Jebkurš praktizējošs veterinārārsts atbildēs, cik kaķu, kas no desmitā stāva centušies noķert garām lidojošu putniņu, nokļūst klīnikā un cik no tiem izdzīvo. 

Nav spalvu - nav alerģijas

Cilvēki, kas cieš no alerģijas un astmas, visbiežāk piekrīt slavenajam mītam, ka kaķi bez spalvas ir hipoalerģiski. Viņi bieži par saviem mājas mīluļiem izvēlas bezspalvainos sfinksus vai īsspalvnainos reksus.

Patiesībā alerģija var rasties ne tikai no dzīvnieku spalvas, bet arī no ādas izdalījumiem, siekalām, urīna, ādas plēksnītēm. Un nemaz nav teikts, ka šķavas jums rada tieši spalva. Pareizāk būtu vērsties pie ārsta un veikt analīzes uz alergēniem. Tā uzzināsiet, tieši uz ko negatīvi reaģē jūsu organisms.

Visi kaķi ķer peles

Foto: LETA

Tā nepavisam nav taisnība. Kaķu speciālistiem diezgan labi zināms ir fakts, ka daudziem mājas kaķiem no pelēm ir bail! Vai arī mazie grauzēji murrātājus atstāj dziļi vienaldzīgus. Vēl citi iekopj ar pelēm normālas kaimiņu attiecības - un tas pats attiecas arī uz kāmīšiem un žurkām.

Kaķis staigā, kur pašam patīk

Foto: LETA

Kaķis brīvsolī ir normāla parādība? Padomājiet, kādas tam var būt sekas! Ar dzīvnieku var atgadīties sazin kas, pats mazākais (ja tā ir kaķene) - neplānotu atvašu nākšana pasaulē. It īpaši pilsētā iespējamo draudu ir daudz - automašīnas, suņi, dažādas indes, slimības (arī tādas, kas bīstamas cilvēkam).

Ja jūs kā kaķa saimniece esi nikna visa dabiskā aizstāve, jācenšas pēc iespējas optimālāk aizsargāt gan dzīvnieku, gan sabiedrību no negatīvām sekām - kaķim jāsaņem medikamenti pret parazītiem, vakcīnas pret slimībām, jāapliek siksniņa ar adresi un jānodrošinās pret nevēlamu vairošanos. 

Tablete palīdzēs apslāpēt "pamatinstinktu"

Šis mīts, tāpat kā paši brīnumlīdzekļi pret marta noskaņām kaķu dabā, parādījās pēcpadomju gados. Ja vien labticīgie saimnieki zinātu, kā šis mīts vairo darba apjomu veterinārajiem ķirurgiem un onkologiem!

Labs veterinārārsts kaķim šādas tabletes neizrakstīs, jo zina, ka tās ir toksiskas, spēcīgi maina hormonālo fonu un, regulāri tās lietojot, bieži rodas uroģenitālās sistēmas slimības. Nesalīdzināmi humānāk ir sterilizēt vai kastrēt dzīvnieku, ja vien tas nav paredzēts šķirnes darbam. 

Jēlas zivtiņas – labākā barība!

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Jānopērk kaķītim zivtiņas," parasti apgalvo vecmāmiņas, kas ik dienu tuvākajā pārtikas veikalā iepērk maisiņu ar saldētu mintaju vai putasu. Patiesībā zivis kā pastāvīga barība kaķa veselībai ir kaitīgas.

Zivis noslogo nieru darbību, un dzīvniekam var attīstīties nierakmeņi. Tāpat šādi barotiem kaķiem organismā trūkst K vitamīna, kas atbild par asins recēšanu, tāpēc pieaug iekšējās asiņošanas draudi.

Visbeidzot, jēlas zivis, jo īpaši upes zivis, var "uzdāvināt" minkam cērmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!