Kaķi ir visai izvēlīgi ēdāji, taču dažiem izveidojas neparasta tieksme košļāt vilnu vai citus dīvainus materiālus. Diemžēl nelāgais ieradums var novest pie zarnu nosprostošanās un rezultāts var būt pat letāls.

Kaķiem mēdz piemist arī dīvainības, piemēram, daži košļā vilnu un citus audumus, citiem patīk grauzt kartonu vai celofāna maisiņus. Ir kaķi, kas labprāt laiza šos materiālus, bet nenorij.

Tieksme košļāt un ēst neēdamas vielas – tā sauktā perversā apetīte – raksturīga diezgan daudziem kaķiem, turklāt dažām šķirnēm vairāk nekā citām. Parasti tie ir istabas kaķi. Novērots, ka Siāmas kaķi īpaši kāro košļāt vilnu.

Tas nav pieļaujams, jo vilnas kumšķi var aizsprostot kaķa zarnas, kas savukārt izraisa nopietnas veselības problēmas un pat letālu iznākumu. Ja jūsu kaķis vairs neēd, kļūst apātisks vai tam ir caureja, nekavējoties vediet to pie veterinārārsta.

Vilnas un citu materiālu ēšanas cēloņi

Nav īsti zināms, kādēļ kaķi sāk košļāt vai ēst vilnu. Daži dzīvnieku uzvedības konsultanti vilnas ēšanu skaidro ar kādu barības vielu, piemēram, dzelzs, trūkumu. Pastiprināta vairogdziedzera darbība (raksturīga gados vecākiem kaķiem) ir vēl viens iespējamais cēlonis, kuru novērst varētu palīdzēt veterinārārsts.

Vilnas košļāšana atgādina zīšanu, tāpēc ir izteikti pieņēmumi, kas tas ir veids, kā zīšanu aizstāj kaķi, kas pārāk agri nošķirti no mātes. Vilna satur lanolīnu, kas, iespējams, rosina kaķi, taču nav skaidrs, kāpēc.

Vilnas ēšanu varētu izraisīt satraucoši notikumi, piemēram, pārvākšanās, un šis process vēlāk pārvēršas par ieradumu.

Saskaņā ar citu teoriju, šādi izpaužas plēsīga dzīvnieka instinkti. Kad kaķis ir noķēris medījumu, tas iecērt zobus miesā, lai to apēstu. Parasta kaķu barība nedod iespēju apmierināt plēšanas un košļāšanas refleksu, tāpēc kaķis atrod aizstājēju.

Iespējams, perverso apetīti uzjundī garlaikošanās un stimulējošu rotaļu trūkums.

Ieteikumi nelāgā ieraduma novēršanai

  • Pārrunājiet kaķa ieradumu ar veterinārārstu. Atsevišķos gadījumos ir līdzējusi šķiedrvielām bagāta diēta vai kaķa ēdienkartes papildināšana ar dabiskas faktūras barību, kuru tam nākas plēst gabalos. Arī sausās barības graušana var palīdzēt novērst nevēlamo tieksmi. Veterinārārsts var ieteikt dažādus uztura bagātinātājus.
  • Pārdomājiet, vai kaķim pietiek stimulu. Ieviesiet regulārus rotaļu laikus un iekļaujiet tajās daudzas medību spēles (piemēram, ļaujiet kaķim tvarstīt mantiņu, kuru velkat pa grīdu vai šūpojat kaķim virs galvas).
  • Dažādojiet kaķa dzīves vidi, lai tam netrūktu, ko pētīt – sagādājiet kāpelējamos kokus, novērošanas platformas, paslēptuves un graužamas rotaļlietas. Pamēģiniet dzidzviet mājoklī paslēpt sausās barības graudus, lai kaķis tos varētu "medīt".
  • Ja šķiet, ka kaķis ir satraukts, centieties novērst satraukuma cēloņus. Šādā gadījumā var izmēģināt izsmidzināmo feromonu līdzekli.
  • Pats galvenais – neatstājiet vilnas apģērbu un citas kārdinošas lietas kaķim pieejamās vietās un kārtīgi aizveriet visus skapjus. Ja kaķis netiks pie vilnas, tas nenodarīs sev pāri.

Avots: Katrīna Deividsone. Kaķumīļu rokasgrāmata. Jāņa Rozes apgāds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!