Foto: Shutterstock
Lai arī ar vārdu ananass saprotam sulīgu augli, tas ir arī visai izplatīts telpaugs, kas ar čiekurveida augli rada ļoti eksotisku noskaņu telpā. Eksotikas cienītāji var uzgavilēt, jo izaudzēt pašam savu ananasa augu nepavisam nav grūti, jāzina vien pāris kopšanas knifiņi, turklāt augu var izaudzēt pat no apēstā augļa lapu daļas.

Ananasa izcelsmes vieta ir Brazīlija, tāpēc dabā augs sastopams visai tropiskos un siltos apstākļos, tomēr radīti arī telpaugi, kas piemēroti mūsu klimatiskajiem apstākļiem, lai nelielu eksotikas devu varētu baudīt arī šejienieši.

Lai varētu godam izaudzēt krāšņo ananasa augu, jāzina, ka tam nepieciešama drenēta un mitruma uzturoša augsne vai maisījums. Speciālisti iesaka izvēlēties kaktusu vai bromēliju substrātus.

Dabā augs zaļo visai saulainos apstākļos, taču telpaugu, kas paredzēts mūsu klimatiskajiem apstākļiem, nevajadzētu turēt ilgstoši tiešos saules staros. Augam noteikti patiks silts klimats, taču gaisam jābūt mitram. Ja apkures sezonā gaiss ir izteikti sauss, nepieciešams to mitrināt, regulāri smidzinot gaisā ūdeni. Kas attiecas uz piemērotāko vietu telpaugam, tad tā jāizvēlas tā, lai dienas lielāko daļu tas atrastos gaišā vietā, un šim nolūkam var izmantot arī mākslīgo apgaismojumu, informē Telpaugi.wordpress.lv.

Kā jau tas ir ar citiem bromēliju dzimtas augiem, tiem laistīšanā patiks, ja ūdens tiks liets tieši rozetē, taču šādu tehniku nav ieteicams piekopt katru reizi, lai nerastos puve no pārlieku liela mitruma daudzuma. Laistīšanā jāievēro, lai nekrātos ūdens traukā, savukārt laistīšanas biežums atkarīgs no gaisa un siltuma. Ja pārbaudot zemi ar pirkstu, tā ir sausa, tad nepieciešams aplaistīt, taču nekad nevajadzētu augu pārlaistīt, iesaka tropisko augu stādu audzētava Mazietropi.lv. Ananasa augam patīk viegli skābs ūdens, tāpēc ūdenim var pievienot nedaudz etiķi vai citronskābes, tad augam būs vēl labvēlīgāki apstākļi augšanai. Kas attiecas uz mēslošanu, tad ik pa laikam var augu palutināt ar vāju mēslojumu, kas pievienots ūdenim laistīšanas reizē.

Laika gaitā, kad augs jau labi ieaudzis un plešas platumā, var nogriezt lapas un veidot vēlamu auga formu.

Ja kādam radusies vēlme izaudzēt savu eksotisko ananasu, augu var meklēt telpaugu bāzēs un veikalos, taču to var izaudzēt arī pats, iespraužot zemē ceru. Lai arī tas novērojams reti, arī telpaugu ananasi var uzziedēt. Lūk, pamācība, kā izaudzēt ananasa augu no apēstā augļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!