Pēkšņa dzīvnieka aizbēgšana vai pazušana ir satraucošs brīdis ikviena saimnieka dzīvē. Šādās situācijās ir svarīgi saglabāt mieru un darīt visu, lai ātrāk atrastu mīluli. Kā pareizi meklēt četrkājaino draugu, kur ievietot informāciju un kā rīkoties, lai ķepaini ātrāk atrastu?

Dzīvnieku patversme ir vieta, kur ik dienu nonāk pazuduši mīluļi. Pirmais solis, kas jāveic vēl pirms dzīvnieka pazušanas, ķepainis ir jāidentificē.

Pareizi ir nevis meklēt palīdzību internetā, šausmināties un sūtīt ziņas, bet reāli praktiski doties ārā un meklēt junkuru. Jāinformē visi sētnieki un kaķu koloniju aprūpētāji, jo tā ir vispraktiskākā un efektīvākā kaķa meklēšana.
patversmes "Dzīvnieku draugs" direktore Solvita Vība

"Saimniekiem, kas kaķiem ļauj brīvi staigāt pilsētvidē, būtu jāparūpējas, lai viņi būtu identificējami. Visvienkāršākais, lētākais un ātrākais veids ir kaķim aplikt siksniņu ar piekariņu, uz kura norādīts saimnieka telefona numurs. Protams, kaķi var arī identificēt kā suni ar čipu, tad dzīvnieka un saimnieka informācija būs ierakstīta kopējā Latvijas mājdzīvnieku datu bāzē," raidījumā "Ķepa uz sirds" skaidro patversmes "Dzīvnieku draugs" direktore Solvita Vība.

Dzīvnieka pazušanas dienā pašam saimnieka ir jādodas ārā un cītīgi jāizpēta tuvākā apkārtne. Nepieciešams apziņot arī kaimiņus. Bailīgākos kaķus ieteicams meklēt naktī.

"Pareizi ir nevis uzreiz meklēt palīdzību internetā, šausmināties un sūtīt ziņas, bet reāli - praktiski doties ārā un censties atrast mīluli. Jāinformē visi sētnieki un kaķu koloniju aprūpētāji - tā ir vispraktiskākā un efektīvākā kaķa meklēšana," pamāca Vība.

Ja suni vai kaķi neizdodas atrast paša spēkiem, jāizliek sludinājumi pilsētvidē, internetā, avīzēs un pat radio. Varbūt noklīdušo mīluli kāds ir atradis, tāpēc saimniekam jāapskata arī populārākie sludinājumu portāli:

Jādomā arī par dažādiem medijiem un sociālajiem tīkliem, kas ir gan krievu, gan latviešu valodā, iesaka patversmes direktore.

Izvietojot savu sludinājumu, jāatceras par pareizu tā noformēšanu:

  • sludinājumā jābūt precīzam dzīvnieka aprakstam;
  • skaidrai fotogrāfijai;
  • saimnieka tālruņa numuram.

Nevajag baidīties meklēt četrkājaino draugu arī attālās pilsētās, īpaši suņus, kuri var ielēkt vilciena vagonā, autobusā vai mašīnā un aizbraukt nezināmā virzienā. Nereti arī kaķi ielec svešās mašīnās, tāpēc var tikt aizvesti uz pavisam citu pilsētu. Tāpat ir neskaitāmi gadījumi, kad dzīvnieks atrodas pēc daudziem mēnešiem, ja vien saimnieks iegulda pūles un nezaudē cerību.

Kas saimniekam jāzina par sava mīluļa sargāšanu un meklēšanu?

  • Dzīvnieks ir jāidentificē ar kaklasiksniņu, uz kuras ir žetons ar saimnieka tālruņa numuru, vai ķepainim jāievieto mikročips.
  • Ja kaķis vai suns ir pazudis, tajā paša dienā jāizstaigā tuvākā apkārtne, par pazudušo dzīvnieku jāinformē sētnieki un kaimiņi.
  • Jāpārbauda sludinājumu portāli un sociālie tīkli.
  • Pašam jāievieto informācija par pazudušo dzīvnieku ar precīzu aprakstu un fotogrāfiju.
  • Jāturpina meklēt pat tad, ja dzīvnieks nav atgriezies mājās jau vairākas dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!