Foto: Shutterstock

Četrkājainais draugs skaļi ņaud un pievērš sev uzmanību? Domājams, šī darbība būs pazīstama daudziem kaķu saimniekiem. Taču - ko darīt, ja tas tiek darīts, tiklīdz saimnieks ir aizgājis gulēt? Portāls MansDraugs.lv saņēma kādas lasītājas ziņu par to, ka viņas kaķis trokšņo līdz pat pieciem rītā. Pēc padoma vērsāmies arī pie speciālistes.

Lasītāja raksta: "Mans Persijas šķirnes kaķis naktīs auro. Nav nekādu citu pazīmju, ka būtu kaķu laiks, viņa visu laiku ir normāls kaķis, līdz es aizeju gulēt. Tad viņa pēc desmit minūtēm sāk aurot un tā līdz pieciem rītā. Apmēram tieši piecos no rīta aiziet gulēt un murrā, un tā līdz nākamajai naktij. Man ir sajūta, ka viņai ir garlaicīgi. Aurot viņa pārstāj tikai tad, ja viņu paijā, kaut arī viņai vispār nepatīk, ka viņu paijā. Kā nepaijā, tā atkal auro. Viņa ir septiņus mēnešus veca un nav sterilizēta. Viss pārējais ir kā parasti, ēd, guļ, spēlējas un pat neņaud tik ļoti, kā naktīs."

Foto: Shutterstock
Zoopsiholoģe Inga Cerbule, uzklausījusi lasītājas problēmu, iesaka kaķenīti sterilizēt, pieļaujot, ka skaļā uzvešanās ir saistāma ar meklēšanās ciklu.

Ja kaķis dzīvo dzīvoklī, iemesls skaļajai uzvedībai var būt arī garlaicība un fizisko kustību trūkums. "Tāpēc vajadzētu divas vai trīs reizes dienā pa 15-20 minūtēm spēlēties ar kaķi. Jāuztaisa tāda kā makšķere, kur āķa vietā karājas mantiņa. Tad saimnieks var sēdēt un un ar kaķi spēlēties. Kaķis ir aktīvs dzīvnieks, un dzīvoklī viņam nav, ko darīt. Iespējams, ar spēlēm kaķis būtu apmierināts un vakarā arī noguris."

Kad kaķenes meklējas, viņas staigā un bļauj. Cerbule gan paskaidro, ka konkrētajā lasītājas gadījumā nav iespējams noteikt, vai kaķenei ir meklēšanās laiks vai arī tam ir kādi citi aizmetņi. Viens veids, kā noteikt, vai bļaušana ir saistīta ar meklēšanos, ir novērot, vai tā notiek regulāri un cikliski. Jānovēro, cik ilgi tas notiek. "Ja tas notiek trīs mēnešus pēc kārtas un katru dienu, tā diezin vai būs meklēšanās," tā speciāliste.

Vajadzētu divas vai trīs reizes dienā pa 15-20 minūtēm spēlēties ar kaķi.
Inga Cerbule, zoopsiholoģe
Portāls Catchat.org vēsta, ka visbiežāk nakts vidū ņaud vecāki kaķi, kuriem trūkst saimnieku uzmanība. Tiesa, šie paši kaķi arī mēdz ņaudēt dienas laikā, taču naktī tā šķiet skaļāka un, iespējams, tāpēc vien jo kaitinošāka.

Savukārt jauni kaķi, līdzās tam, ka mēdz ņaudēt garlaicības dēļ, jūt trauksmi, tādēļ par savu stāvokli ziņo arī saimniekam. Bieži vien to ietekmē, piemēram, dzīvesvietas maiņa vai kāds jauns ģimenes loceklis.

Bet, piemēram, ņaudēšanu agrā rīta stundā var ietekmēt tas, ka kaķis gluži vienkārši ir pieradis ēst konkrētā laikā. Ja saimnieks tobrīd vēl tikai guļ, kaķis nekautrēsies izrādīt savu nepatiku un ņaudēs.

Arī portālā, viedokli paudušie speciālisti, piedāvā saimniekam palielināt aktivitāšu un spēļu biežumu, lai kaķis nebūtu garlaikots. Ja dzīvnieks dienu pavada mājās, bieži vien kaķis neko nav darījis, tāpēc, saimniekam, atnākot mājās, jāpārliecinās, ka kaķis tiek arī fiziski noslogots. Tas ne vien uzlabos saimnieka un kaķa komunikāciju, bet arī novērsīs iespējamu kaķa aptaukošanos, kas rodas gadījumos, kad mīlulim netiek nodrošinātas fiziskās aktivitātes, kur izlikt iekrāto enerģiju.

Kā vēl viens variants problēmas risinājumam ir censties nepievērst kaķim uzmanību, pretējā gadījumā dzīvnieks sapratīs, ka ar ņaudēšanu viņš var cerēto sasniegt. Pēc pāris reizēm kaķis var apjaust, ka ņaudēšana vairs iecerētos rezultātus nedod, tāpēc ikvakara balss izrādīšanu var atcelt pavisam. Tiesa, nav vēlams komunikāciju ar kaķi pārtraukt pavisam, un pa dienu saimniekam ar savu mīluli joprojām jāpavada laiks, jāspēlējas un jābaro.

Ņaudēšana var norādīt arī uz kaķa veselības problēmām. Plašāk par to, kādi var būt iemesli kaķa ņaudēšanai, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!