Foto: Shutterstock
Kaķēni ņaudot cenšas sasaukt savu māti, kad viņiem ir auksti, gribas ēst vai kaut kas nobiedējis. Pieauguši kaķi savstarpējā komunikācijā izmanto citas skaņas, piemēram, maurošanu, šņākšanu un rūkšanu. Ņaud, tikai komunicējot ar cilvēkiem. Tātad, ja kaķis bieži ņaud, viņš jums cenšas kaut ko pavēstīt. Bet ko? Atbildes atradām portālā WebMD.com.

Protams, tas, cik bieži ķepainais draugs ņaud, lielā mērā ir atkarīgs no šķirnes un arī konkrētā kaķa personības. Orientālās šķirnes, īpaši Siāmas kaķi, ir pazīstami kā lieli "runātāji", tādēļ tiem, kuriem liela ņaudēšana krīt uz nerviem, vēlams atturēties no šāda minča iegādes.

Dažiem kaķiem vienkārši ļoti patīk klausīties pašiem savā balsī, kamēr citiem – sarunāties ar saimnieku. Ja tavs kaķis runā biežāk nekā gribētos, vispirms mēģini noskaidrot iemeslu. Kad tas zināms, varēs saprast, kā jārīkojas, lai pārmērīgo ņaudēšanu apturētu.

Kaķa ņaudēšanai var būt ļoti dažādi iemesli, sākot no ļoti nopietnām veselības problēmām līdz vienkāršai vēlmei piesaistīt saimnieka uzmanību. Lūk, izplatītākie!

Slimība

Pirmais solis ir vispārēja mīluļa veselības pārbaude pie veterinārārsta. Ir daudz slimību, kā ietekmē kaķis var just izsalkumu, slāpes vai sāpes. Diskomforts var likt kaķim ņaudēt ārkārtīgi bieži. Solīda vecuma peļu junkuriem nereti attīstās pastiprināta vairogdziedzera darbība (hipertireoze) vai nieru mazspēja, un abas kaites var būt cēlonis biežai kaķa ņaudēšanai.

Alkas pēc saimnieka uzmanības

Kaut arī kaķi šķiet pašpietiekami un diezgan neatkarīgi dzīvnieki, viņiem nepatīk ilgstoši būt vieniem. Kaķi bieži ņaud, lai aicinātu saimnieku rotaļāties, mīļoties vai parunāties ar viņiem. Ja vēlaties izbeigt ņaudēšanu uzmanības piesaistīšanas nolūkā, pārstājiet reaģēt, kad kaķis liek lietā šo savu ieroci. Pievērsiet uzmanību mīlulim tikai, kad viņš ir kluss. Kad atkal sāk ņaudēt, novērsiet skatienu vai ejiet prom. Taču pilnīgi noteikti nevajag ignorēt kaķi visu laiku! Katru dienu veltiet tam laiku, lai spēlētos, apčubinātu un runātu ar to. Neaizmirstiet, ka noguris mājas mīlulis ir klusāks mājas mīlulis!

Izsalkums vai vēlme pēc našķa

Daži kaķi ņaud ikreiz, kad kāds ienāk virtuvē, cerot izdīkt kaut ko ēdamu. Un daudzi kaķi kļūst ļoti skaļi, kad tuvojas ēdienreizes laiks. Ja tā ir jūsu gadījumā, nebarojiet kaķi, kad viņš skaļi prasa ēdienu. Pagaidiet, kamēr apklust, un tikai tad ielieciet bļodiņā barību. Un nedodiet mīlulim našķi, kad tas sāk ņaudēt. Ja, ievērojot šos nosacījumus, izmaiņu nav, labs risinājums ir iegādāties automātisko kaķu barotavu, kas ieber trauciņā konkrētu barības daudzumu noteiktā laikā (abus šos parametrus pats varat uzstādīt). Tad mincis var ņaudēt vienīgi pie barotavas, nevis jums.

Sveicināšanās

Daudzi kaķi ņaud, kad saimnieks pārnāk mājās, un daļa pat ikreiz, kad, staigājot pa mājokli, viņu satiek. Šo ieradumu gan lauzt ir ļoti grūti, bet centieties uztvert to pozitīvi. Kaķis ikreiz savā valodā saka, ka ļoti priecājas jūs redzēt.

Vientulība un garlaicība

Ja jūsu mājdzīvnieks ik dienu pavada daudzas stundas vienatnē, sarūpējiet viņam kompāniju vai atrodiet citu veidu, kā padarīt minča dzīvi krāsaināku un interesantāku. Varbūt kāds var iegriezties pie peļu junkura ciemos, kamēr esat darbā? Tas var būt pensijā esošs radinieks, kuram nav ar ko aizpildīt garo dienu. Turklāt tā tiktu nošauti divi zaķi ar vienu šāvienu, jo vecam cilvēkam šāda nodarbe ļautu justies noderīgam. Varat novietot uz ārējās palodzes putnu barotavu, lai kaķim būtu, ko vērot. 

Zooveikalos var iegādāties interesantas rotaļlietas, kur ieber sauso barību, kas dzīvniekam pa nelielām atverēm jāizmakšķerē ar ķepu vai citādi jādabū laukā. Piemēram, ir bumbiņas ar tukšu vidu un caurumiņu sānā, pa kuru, kaķim bumbiņu ripinot, izbirst barības graudiņi. Arī pats varat likt lietā fantāziju un pagatavot tādu rotaļlietu, piemēram, nelielu mūri no tukšiem tualetes papīra rullīšiem, kuros var paslēpt dažādus našķus. Jūsu mīlulis, protams, būs sajūsmā par daudzstāvu kaķu māju, kur ložņāt. Jebkura no minētajām lietām dos kaķim iespēju pašizklaidēties jūsu prombūtnes laikā.

Stress

Piedzīvojot stresu, kaķi bieži kļūst skaļāki. Jauna mājdzīvnieka vai bērna ienākšana ģimenē, pārcelšanās vai vērienīgi pārkārtojumi mājoklī, mīļotā saimnieka slimība vai zaudējums var pārvērst kaķi par lielu runātāju. Mēģiniet saprast, kas jūsu mīlulim izraisa stresu un palīdziet viņam pielāgoties pārmaiņām. Dodiet kaķim papildu uzmanību un iespēju pabūt klusumā un mierā.

Novecošana

Kaķi tāpat kā cilvēki mūža nogalē var sastapties ar uztveres un domāšanas traucējumiem un apziņas aptumšošanos. Viņi kļūst dezorientēti un bieži žēli raud bez redzama iemesla, lielākoties tas notiek naktīs. Reizēm stāvokli uzlabo naktslampiņa. Veterinārārsts var izrakstīt medikamentus, kas atvieglo traucējošos simptomus.

Meklēšanās laiks

Ja jūsu mīlulis nav sterilizēts vai kastrēts, tad meklēšanās laikā jums nāksies dzirdēt lielu troksni. Kaķenes skaļi mauro, kad meklējas, bet runči – kad saož kaķeni, kura meklējas. Ar jebkura dzimuma pārstāvi dzīvojot kopā, var teju sajukt prātā. No pārošanās laika gaudenajām serenādēm var atbrīvoties, dzīvnieku kastrējot vai sterilizējot.

Galvenie ieteikumi

1. Neignorējiet ņaudēšanu, pirms neesat pārliecinājies, ka tā nevēstī par kādu problēmu, kuru novērst ir pa spēkam tikai jums! Varbūt mīlulis ziņo, ka kāda iemesla dēļ netiek savā tualetes kastē. Varbūt ir iesprostots istabā. Tikpat labi viņa ūdens bļoda var būt tukša. Vienmēr centieties noskaidrot, kādēļ kaķis ņaud. Ir svarīgi būt drošam, vai ņaudēšanu var ignorēt vai tā vēstī par kādu problēmu, kura bez ilgas kavēšanās jānovērš, citādi var būt bēdīgas sekas.

2. Nesodiet kaķi par ņaudēšanu! Sišana, kliegšana un kaķa apsmidzināšana ar ūdeni var apklusināt dzīvnieku konkrētajā mirklī, taču nenesīs ilgtermiņa rezultātu. Kamēr ņaudēšanas iemesls nav novērsts, tā nemitēsies. Vienīgais, ko ar sodīšanu varat panākt, ir radīt kaķī neuzticēšanos vai pat nepatiku attiecībā pret jums.

3. Nepadodieties kaķa ņaudēšanas priekšā! Ja jūsu kaķis ir pieradis ņaudot dabūt visu, ko vēlas, viņš ņaudēs vēl vairāk un skaļāk, kad pārstāsiet izpildīt viņa iegribas. Citiem vārdiem, pirms kaķa uzvedībā parādīsies uzlabojums, situācija var kļūt krietni sliktāka. Taču esiet pacietīgs – turpiniet apbalvot klusu uzvedību un ignorēt ņaudēšanu un agrāk vai vēlāk mincim taps skaidrs, ka ņaudēšana nav pareizais līdzeklis, ar ko iegūt kāroto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!