Foto: Shutterstock
Pa durvīm iziet pirmais un guļ saimnieku gultā – izklausās pazīstami un raksturīgi savam četrkājainajam draugam? Tiesa, šīs darbības nemaz nav tik parastas, jo tās raksturo dominantu suni, kas bieži vien uzvedas kā ģimenes līderis. Kā noteikt, ka suns ģimenē ir galvenais? Kāpēc tas tā ir?

Kinologs Leons Markelovs stāsta, ka suņa līderības pazīmes var tikt novērotas un rodas jau no kucēna vecuma, turklāt pat no pirmajām dienām. Jo vairāk kucēns tiks pie mātes krūts un ēdīs, jo vairāk šādas "uzvaras" suns piedzīvos. Viņš piebilst, ka, izvēloties kucēnu, saimnieki novēro, kā kucēni uzvedas barā, nereti uzņemoties rūpes tieši par to, kas ir aktīvākais. Tā arī var paredzēt, ka suns nākotnē būs barvedis un alfa. "Cilvēki parasti nepadomā par to, ka ar tādu ir grūtāk, jo viņš visur būs līderis, un no bara ņem aktīvāko kucēnu," stāsta Markelovs.

Piedāvājam dažas darbības, kas tiek uzskatītas par suņu dominances pazīmēm. Tās komentēt aicinājām arī kinologu.

Suns atnes rotaļlietas, aicinot uz spēlēm

Foto: Shutterstock

Suns saimnieku sargā no svešiniekiem

Foto: Shutterstock

Suns grib gulēt saimnieka gultā

Foto: Shutterstock

Suns pirmais iziet pa durvīm

Foto: Shutterstock

Suns kā bara vadonis vienmēr gribēs būt visur priekšā. Tas attiecas gan uz uzvarām spēlēm, gan arī atrašanos bara priekšā, kad, piemēram, suņi dodas pastaigā. Līdzīgi notiek arī brīžos, kad suns iziet pa dzīvokļa durvīm vai ieiet pa tām, taču suņu uzvedības speciālists šo pazīmi gan neuztver kā izteiktu līdera pazīmi, pieminot vairākus faktorus, kas ietekmē ne tikai suņa uzvedību, bet arī apkārtējo cilvēku drošību.

Kinologs Markelovs stāsta: "Jebkurā gadījumā sunim būtu jāiet pirmajam, nevis jāvelkas aiz muguras. Labi audzināts suns var iet blakus saimniekam. Taču, ja suns iet saimniekam pa priekšu un ieiet mājā pirmais, tas ir normāli. Saimniekam savs dzīvnieks ir jāpieskata, jāparedz dažādi gadījumi. Ja dzīvojat daudzdzīvokļu mājā un palaižat suni pa durvīm, kamēr paši esat vēl mājoklī, tas nav pareizi. Ir cilvēki, kas baidās no suņiem, tas ir jāparedz un iepriekš jāpaskatās, vai kāpņutelpā nav citi cilvēki vai bērni. Laist suni pa priekšu, nezinot, kas tur sagaida, nedrīkst."

Suns ar purniņu pieskaras saimniekam

Foto: Shutterstock

Suns grib atrasties virs saimnieka

Foto: Shutterstock

Saimnieku pieļautās kļūdas

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!