Foto: Shutterstock
Ikdienas pastaigas ar suni itin viegli var ieslīgt rutīnā. Tu, suņa saimnieks, jau laikus zini, kur mīlulis apstāsies, lai paostītu zāli, pie kura koka nokārtosies, pa kuru taciņu pārvietosies tālāk, kur apstāsies, lai novērotu apkārtni... Lai pastaiga nepārvērstos par spēli ar nosaukumu "Paredzi, ko suns darīs tālāk", lūk, daži padomi!

Pirmais, ko vari darīt, ieviešot ko jaunu pastaigā, ir mainīt tās maršrutu. Piemēram, izejot no mājas, dodies nevis uz kreiso, bet labo pusi. Jā, tieši tik vienkārši! Arī tā būs jauna vēsma četrkājainā drauga dzīvē un kaut neliela atkāpe no ierastās rutīnas. Tādējādi suns varēs iepazīt, kā zālīte smaržo citā pusē un kas tajā notiek. Turklāt novirzīties no ierastā maršruta vari arī vēlāk, proti, pastaigas laikā. Lai tā nepārvērstos par kārtējo pārgājienu līdz krustojumam un atpakaļ, centies rast iespēju pastaigāt nelielos līkumos, apiet ap citu māju vai izvēlēties citu taciņu.

Ļauj sunim iepazīt smaržas! Ja redzi, ka ietves vidū nomests kāds papīrs, nesteidzies aši vilkt suni no tā prom. Suņu trenere Anna Džeina Grosmana "Huffington Post" atgādina, ka smaržas sunim ir īpaši būtiskas un mīluļa spēcīgā oža ir viens no veidiem, kā iepazīt apkārtējo pasauli. Zināms, ka, piemēram, medību suņiem oža ir primārais "ierocis", lai sadzītu pēdas medījumam. Arī ikdienā ziņkārīgākie mīluļi, kuriem medības un pēdu dzīšana ir asinīs, var uztvert kādu smaržu un tai neatlaidīgi sekot. Protams, ja tas kļūst par apgrūtinājumu, sadzīt pēdas kādam cilvēkam vai dzīvniekam uz ielas nevajadzētu ļaut. Taču izpētīt dažādas smaržas – tas četrkājainajam draugam nenāks par sliktu!

Esat apguvuši kādu paklausības komandu? Izmēģini to pastaigas laikā! Nereti uzdevumi, ko suns veiksmīgi izpilda istabā, kur to iemācījies, nemaz tik viegli nevedas, piemēram, mežā vai uz ielas, kur ir citi cilvēki. Pastaigājoties pa ielu, vari palūgt sunītim atnākt pie tevis vai apsēsties. Atceries pirms tam mājās paņemt dažus sausās barības graudiņus vai citus našķus, ar kuriem mīluli par uzdevuma izpildi atalgot. Vari arī, protams, suņuku paglaudīt un samīļot, tādējādi mājas mīlulim būsi devis ziņu, ka viņš padarījis labu darbiņu.

Foto: Shutterstock
Vai esi kādreiz pārmijis kādu vārdu ar garāmgājējiem, kuriem ir suņi? Nevar būt, ka savā ceļā neesi sastapis nevienu četrkājaino draugu un viņa saimnieku. Varbūt tev kaimiņos vai rajonā dzīvo tādas pašas šķirnes suņuks, kāds ir arī tavā mājoklī. Nevilcinies un centies iesākt sarunu ar svešinieku! Daudziem suņu saimniekiem sarunas ar līdzīgi domājošajiem ir kā jauna pasaule, kuru ir ārkārtīgi interesanti izzināt. Iepazīstoties ar nezināmiem cilvēkiem un viņu mīluļiem, arī tavs suns iegūs jaunu pazīšanos ar sugasbrāli. Ne vienmēr saimnieki ļauj savam suņukam pastaigas laikā saostīties un sapazīties ar citiem dzīvniekiem, tāpēc ciešākas saiknes nodibināšana ar suņu saimniekiem var nākt vien par labu. Tad varēsiet doties kopīgās pastaigās un ļaut suņiem pavadīt laiku, skrienot, spēlējoties un komunicējot vienam ar otru. Ne vienmēr mājas mīlulim, kas ir vienīgais dzīvnieciņš ģimenē, ir iespēja pavadīt laiku citu suņu kompānijā, tāpēc iespēja iegūt četrkājainos draugus pašam sunim ir vērtīga.

Protams, pastaigas gaitu ietekmē arī tās ātrums. Ja parasti pārvietojaties lēnā solī, pa kādu pļavu vai brīvāku teritoriju varat pat paskriet un pamētāt kādu zariņu vai bumbiņu. Lēna un mierīga pastaiga ar laiku apnīk pat sunim, turklāt kopīgas aktivitātes būs laiks, kad abi – suns un saimnieks - gūs nelielu fizisko slodzi. Pārnākdami mājās, varēsiet kopīgi atpūsties, atguļoties gultā.

Atceries, ka pastaiga noteikti nedrīkst būt vienīgais laiks, ko tu pavadi kopā ar suni. Tāpēc tad, kad esat atnākuši mājās, velti mīlulim vēl kaut brītiņu laika, lai pacīnītos par gumijas rotaļlietu, samīļotos, pabūtu kopā. Četrkājainajam draugam tas ir vajadzīgs gandrīz vai vairāk par visu pasaulē – mīlošs saimnieks, kas suņukam velta laiku. Kā tu aizvadi pastaigu ar savu mājdzīvnieku?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!