Foto: Publicitātes attēli

No 21. marta līdz 30. aprīlim cepumu zīmols "Selga" rīko sociālu kampaņu "Par īstu bērnību", kuras laikā iecerēts savākt līdzekļus jaundzimušo atvēsināšanas iekārtas iegādei. No katra akcijas laikā iegādātā "Selga" produkta viens eiro cents tiks ziedots minētā mērķa sasniegšanai. Iekārta paredzēta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcai.

Cepumu zīmols "Selga" jau ceturto gadu, turpinot korporatīvās sociālās atbildības iniciatīvu, aicina sabiedrību iesaistīties akcijā "Par īstu bērnību", lai palīdzētu sarūpēt jaundzimušo "kūlingu" jeb atvēsināšanas iekārtu Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcai. Šāda iekārta ir nepieciešama, lai grūtās dzemdībās dzimušiem bērniņiem mazinātu komplikāciju sekas un savlaicīgi varētu sniegt palīdzību.

Dr. Dina Apele-Freimane, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Jaundzimušo intensīvās terapijas un aprūpes nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja, skaidro: "Stradiņu slimnīcai būtu ļoti nepieciešams mazuļu "kūlings" jeb hipotermijas iekārta. Šī iekārta arvien vairāk nepieciešama, jo mūsu perinatālajā centrā gandrīz 50 procenti dzemdību ir ar paaugstinātu risku mātes saslimšanas vai ar grūtniecību saistītu sarežģījumu dēļ. Tādejādi paaugstinās arī komplikāciju risks jaundzimušajam.

Viena no šādām komplikācijām ir akūta hipoksija dzemdību laikā jeb, citiem vārdiem sakot, bērniņam dzimstot, daļēji vai pilnībā tiek pārtraukta skābekļa piegāde smadzenēm, kas dažas stundas vēlāk rada strauju smadzeņu šūnu bojāeju, radot paliekošus nervu sistēmas bojājumus vai pat mazuļa nāvi. Daudzviet pasaulē un arī Latvijā, kā vienīgā ārstēšanas metode, tiek izmantota vadāmā hipotermija jeb jaundzimušā atvēsināšana, uzsākot to sešu stundu laikā pēc dzimšanas un uzturot konstantu pazeminātu ķermeņa temperatūru, aptuveni 33,5 grādu robežās turpmākās 72 stundas. Ir pierādīts, ka šī metode par 50 procentiem samazina konstatējamu smadzeņu bojājumu risku nākotnē. Tas ir būtisks solis veiksmīgai mazuļa tālākajai attīstībai."

Tirdzniecības vietās visā Latvijā "Selga" produkti būs pieejami jau no 21. marta, un tie būs atpazīstami pēc īpaša akcijas noformējuma stendiem un plakātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!