Foto: Shutterstock
Ziema nereti mēdz sagādāt suņiem dažādus piedzīvojumus, kuros tiek iesaistīti arī viņu saimnieki. Lai šie piedzīvojumi būtu galvenokārt pozitīvi un bez liekiem satraukumiem, speciālists no organizācijas "Baltais suns", kinoloģe un veterinārārste sniedz padomus, kā pasargāt sevi un savu mīluli ziemā.

Galvenais ziemas bieds sunim, gluži tāpat kā cilvēkam ir aukstums. Vispirms tas draud tiem suņiem, kas galvenokārt dzīvo pagalmā. Viņiem ne tikai ir auksti, bet, piemēram, var arī sasalt pieejamais ūdens krājums. Kinologs Dāvis Muižnieks, suņu-neredzīgo pavadoņu sagatavošanas biedrības "Baltais Suns" vadītājs, piekodina: "Jāatceras arī, ka ārā dzīvojošam sunim aukstā laikā nepieciešams krietni vairāk barības nekā parasti, jo viņš daudz enerģijas iztērē organisma sasildīšanai vien. Tāpat vienmēr jāparaugās, vai ūdens no zem ķepām kūstošā sniega nav atkal sasalis starp dzīvnieka pirkstiem."

Ja suns dzīvo ārā, kinoloģe "Dino Arēnas" Kucēnu socializācijas skoliņas vadītāja Jūlija Siņicina aicina parūpēties par dzīvniekam piemērotu būdu, kura nezaudē uzkrāto siltumu: "Priekšā būdas ieejai ir kaut kam jābūt, kas neļauj izplūst no suņa ķermeņa nākošajam siltumam, tāpat ir jāklāj uz grīdas salmi vai siens, kas uzsūc mitrumu, nevis lupatas." Būdai esot vēlamas dubultās sienas. Tāpat ārpusē pie būdas sunim der ierīkot papildus guļvietu, piemēram, novietojot koka paliktni.

Arī mājas suņus pēc pastaigām ārā apdraud daļa no šiem apstākļiem un vesela rinda citu. "Piemēram, ja jums ir mazāks suns, kuram jūs ārā velkat speciālas siltās drēbītes," stāsta Muižnieks, "atcerieties laiku pa laikam pārbaudīt, vai tās nav slapjas, citādi panāksiet pretēju efektu."

Ziemas periods suņiem nes vēl arī citas bēdas, ne tikai aukstumu. Jūtamākā no tām tradicionāli ir Jaungada svinības ar skaļajiem salūtiem, kas vairumu dzīvnieku pārbiedē līdz sirds dziļumiem un izraisa tiem īstu paniku.

Foto: Shutterstock

Kinologs Muižnieks iesaka salūta laikā suni izvietot telpā ar aizvērtiem logiem un aizkariem vai pat vannasistabā, pieliekamajā vai līdzīgā telpā, kas ierobežo salūta skaņu saklausīšanu. Šim nolūkam iespējams izmantot arī ieslēgtu mūziku, vēlams, uz aparatūras ar sabvūferi un labiem basiem, kas novērsīs dzīvnieka uzmanību no ārpusē notiekošā.

Veterinārārste Māra Vasiļevska rekomendē nomierinošu homeopātisko un sintētisko medikamentu lietošanu. Tāpat veterinārārste iesaka pievērst uzmanību blusu izraisītām alerģijām un reizēm pat blusu alerģiskajam dermatītam: "Šīs alerģijas nereti parādās rudenī vai siltā ziemā, kad pretblusu līdzekļu darbība jau beigusies. Tāpat der vairāk pievērst uzmanību pārtikas alerģijām, kas šobrīd ir ļoti aktuālas, jo piedevām pie ikdienas ēdienkartes (piemēram, ļoti daudziem suņiem ir alerģija no sausās barības) alerģiju var saasināt kāds svētku laikā iedots vai nočiepts našķis."

Ja Jaungada svinību laikā dodaties ārpus mājas, suni vēlams atstāt mājās, citādi tas bailēs no trokšņa var no jums aizbēgt un pazust, bet svētku laikā arī dažādu operatīvo dienestu darbs ir apgrūtināts. Tomēr arī mājās ir jāveic zināmi priekšdarbi, piemēram, jāaizvāc no istabām priekšmeti, kurus dzīvnieks varētu satraukumā saplēst, kā arī pietiekamā daudzumā jāatstāj viegli pieejams ūdens, jo pēc stresa suns daudz dzer.

Tāpat noteikti jāparūpējas, lai sunim nebūtu iespējas bailēs aizbēgt no mājām. Pārbaudiet durvis, žogus, balkonus un citas vietas mājoklī! Suņa kaklasiksnā obligāti ir jābūt ierakstītai saimnieka kontaktinformācijai, tādējādi gadījumos, kad suns būs aizskrējis un viņu kāds atradīs, varēs ātri vien pazudušo mīluli un viņa saimnieku atkalapvienot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!