Foto: Shutterstock
Svētku noskaņās nedrīkst aizmirst par atbildību, ko esam uzņēmušies par saviem četrkājainajiem draugiem, un viņu drošību svētku laikā! Tāpēc piedāvājam nodibinājuma "Dzīvniekupolicija.lv" un tās vadītājas Ilzes Džonsones padomus, kā pasargāt savu četrkājaino draugu no nelaimes un kā rīkoties, ja mīlulis trokšņu iespaidā tomēr pazudis no mājām.

Diemžēl nereti lietas un darbības, kas cilvēkiem rada sajūsmu, dzīvniekam mēdz sagādāt lielu stresu un bailes. Protams, lielākais bieds dzīvniekiem ir salūts, kas ir šo svētku teju neatņemama sastāvdaļa. Kā rāda pieredze, ik gadu janvāra pirmajās dienās visas dzīvnieku patversmes Latvijā ir pārpildītas ar dzīvniekiem, kas, salūta trokšņa izbiedēti, panikā ir aizbēguši no mājām un vairs nespēj atrast atpakaļceļu.

Tāpēc būtiski ir jau laikus parūpēties par sava mājas mīluļa drošību, veicot darbības, kas pasargā četrkājainos draugus no stresa situācijām. Protams, katrs dzīvnieks dažādus trokšņus, lietas un situācijas uztver citādāk. Arī viņu baiļu un stresa pakāpes ir dažādākas, tāpēc ir skaidrs, ka nav vienas universālas "receptes", kā pasargāt dzīvnieku. Tomēr nodibinājums "Dzīvniekupolicija.lv" piedāvā vairākus noderīgus risinājumus, kas var būt efektīgi, lai pasargātu mājas mīluli no lieka stresa vai, vēl sliktāk, aizbēgšanas no mājām:

  • Neved, neturi ārā/pagalmā dzīvniekus uguņošanas laikā!
  • Jau nedaudz pirms salūta un salūta laikā ieved un turi dzīvnieku telpā, kur nav logu, lai trokšņi nebūtu dzirdami. Ja nav iespēja nodrošināt šādu telpu, derēs, protams, jebkura telpa – galvenais, lai dzīvnieks neatrodas ārā, bet gan iekštelpās, kur ir iespējams paslēpties zem dīvāna, gultas vai galda (ja pats dzīvnieks to vēlas darīt). Tas attiecas arī uz tiem suņiem un kaķiem, kas ikdienā dzīvo tikai ārā.
  • Aizver un salūta laikā never vaļā logus un balkona durvis.
  • Atstāj vaļā vannas istabas durvis, jo, esot viens, bailēs no trokšņiem suns/kaķis parasti mēģina atrast tumšāko un klusāko vietu.
  • Papildus salūta laikā ieslēdz radio vai televizoru, izvēloties kanālu, kur netiek pārraidīts salūts, lai citas skaņas novērstu dzīvnieka uzmanību no trokšņiem ārpus mājas.
Foto: Shutterstock
  • Ja suns vai kaķis meklē patvērumu pie tevis gultā vai krēslā, neatgrūd viņu.
  • Tāpat būtiski ir nežēlot suni, ja dzīvnieks ir sabijies, kā arī pašam būt mierīgam, tādā veidā parādot sunim, ka situācija ir pilnīgi normāla un nekas biedējošs tajā nav. Suņa žēlošana un mierināšana sunim liks saprast, ka situācija patiešām ir traģiska, un mīlulis baidīsies vēl vairāk, tāpēc radi sunim drošības sajūtu, bet nežēlo!
  • Dzīvnieku turot iekštelpās, pirms salūta noliec malā lietas, kuras, bailēs skraidot vai lecot, dzīvnieks var sasist, saplēst vai pat pats sevi savainot.
  • Ar kritisku aci apskati savas mājas žogu, vai tajā nav kāds caurums, pa kuru baiļu dēļ tavs mīlulis var izbēgt nezināmā virzienā. Ja ir kādas apšaubāmas vietas, kur suns varētu pārlēkt vai izlīst cauri, labāk jau laikus pieliec kaut ko smagu un neizkustināmu priekšā, lai suns stresa situācijā neizmūk.
  • Ja svētku laikā dzīvnieku atstāj vienu mājās, tad, atgriežoties un ieraugot mīluļa radīto nelielo postažu mājoklī, nebar viņu, bet gan samīļo un nomierini viņu!

Ja dzīvnieks svētku laikā tomēr baiļu dēļ ir aizmucis no mājām, nekavējoties rīkojies!

  • Apbraukā/apstaigā dzīvojamo rajonu, cenšoties atrast un noķert mājas mīluli.
  • Ja dzīvnieku nekur nevarat atrast – pirmkārt, izpēti atrasto dzīvnieku profilus portālā www.dzivniekupolicija.lv, kā arī pats šajā portālā izveido sludinājumu ar mīluļa bildi un aprakstu. Sludinājumu izplati gan savos un draugu sociālajo tīklu profilos, gan arī izdrukā un izlīmē savas dzīvesvietas tuvākajā un nedaudz attālākā rajonā. Otrkārt, paziņo par mīluļa pazušanu tuvākajām patversmēm, lai tās ar tevi sazinās, ja dzīvnieks ir atrasts un nonācis pie viņiem. Publicējot sociālajos tīklos un izlīmējot rajonā sludinājumus, tu nodrošināsi sev papildu atbalstu un iespēju ātrāk atrast mīluli un atvest viņu mājās. Tici vai nē – cilvēki ir ļoti atsaucīgi. Ir daudz tādu dzīvniekmīļu, kas nepaliks vienaldzīgi un iesaistīsies dzīvnieciņa meklēšanā, kaut vai tikai sociālajos tīklos daloties ar tavu sludinājumu, kas arī ir ļoti noderīgi. Iespējams, ziņa sasniegs kādu, kas tieši šo dzīvnieciņu būs noķēris vai vismaz redzējis, tādējādi par to informējot saimniekus.
Foto: Shutterstock

Vēl daži svarīgi ieteikumi:

  • Mājdzīvnieka fotogrāfija situācijās, kad mīlulis ir aizbēdzis, ir ļoti būtiska, tāpēc, ja tev vēl joprojām nav neviena bilde ar tavu suni vai kaķi, nekavējoties viņu nofotografē!
  • No 2017. gada 1. janvāra visiem suņiem, kas dzīvo Latvijā, obligāti ir jābūt apzīmētiem (čipētiem), kā arī reģistrētiem Lauksaimniecības datu centra reģistrā. Diemžēl patlaban Latvijā vēl liela daļa suņu nav apzīmēti. Tomēr reģistrēta čipa dēļ pazudušo dzīvnieku būs iespējams ātri nodot saimnieka rokās, ja mīlulis tiks atrasts, tādējādi mazinot viņa atrašanos ārpus mīlošās ģimenes, jo apzīmēts dzīvnieks ir identificējams ar konkrētu cilvēku – viņa īpašnieku.
  • Tāpat ieteicams uzrakstīt uz mājdzīvnieka kakla siksnas savu telefona numuru. Ja siksnas materiāls to neļauj, uz tās var uzlīmēt izolācijas lentu vai plāksteri, uz kura jau vieglāk uzrakstīt tavu kontaktinformāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!