Foto: Scanpix
Svarīgi svētku laikā saprast, ka uguņošanu savā pagalmā var uzrīkot kāds ne tikai Vecgada vakarā, bet arī pirms un pēc gadu mijas, līdz ar to, suņu saimniekiem vajadzētu sagatavoties šim pasākumam pienācīgi, lai pasargātu sava mīluļa drošību gan fiziski, gan emocionāli.

1. Sagatavoties svētkiem laikus

Kaimiņi un apkārtējo māju iedzīvotāji, iespējams, jau laikus gatavosies uguņošanās priekiem. Suņa saimniekam būtu prātīgi paskatīties, kur kaimiņi uzstādījuši, vai aprunāties, kur plāno šaut uguņus, lai būtu zināms, vai vieta nav tuvu suņa būdai vai teritorijai, kurā suns var atrasties.

2. Vēl labāk - ievest suni mājā

Ieteicamākais suni, kurš dzīvo būdā pagalmā, ievest mājās, lai viņu izolētu no vides, kurā kaimiņi vai garāmgājēji varētu radīt lieku stresu. Ja suns ir pārāk liels, lai uzturētos iekštelpās, viņu var ievest šķūnītī vai garāžā, iespējams, labāk uz svētkiem suni aizvest uz laukiem, kur pilsētas trokšņu, uguņošanas un uzdzīves būs krietni mazāk.

Lai kur arī suns tiktu pārvietots, patvērumā noteikti jābūt ūdens trauciņam, barībai un siltai segai, gultiņai, kur sunim atgulties. Labākais variants tomēr ir suni ievest mājās, kas ir zināma teritorija, bet pietiekami noslēgta un klusa.

''Ja suns dzīvo ārpus mājas, jāizvērtē, vai viņu var tur atstāt, jo stresa situācijā dzīvnieks var norauties no ķēdes, aizmukt, pārlēkt pāri sētai, kaut kur iemukt un sevi satraumēt,'' skaidro Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas 3. daļas komandieris Krišjānis Mincenbergs.

3. Pilnas ausis ar mūziku

Tieši tāpat kā saimnieku, tā arī mājdzīvnieku mūzika nomierina un palīdz atslābināties, kas uguņošanas laikā notikti ir nepieciešams. Vienmērīgs troksnis arī noslāpēs aiz loga lidojošās skaļās raķetes.

Muzikālāks suns, iespējams, pat kādai balādei pagaudos līdzi, kas nozīmēs, ka uztraukums vismaz uz brīdi pagaisis.

4. Slēpņa izveidošana

Ir suņi, kas brīžos, kad baidās, slēpjas zem gultas, aiz dīvāna, skapī un citur, kur vien var ielīst un pazust no apkārtējās pasaules. Tā rīkojas arī ķepaiņi, kuri ikdienā dzīvo pagalmā, bet svētku laikā ievesti mājā, kur viņiem nav savas gultiņas vai iemīļotas vietas, tāpēc saimniekam ieteicams pavērot, kur suns baiļu brīdī slēpjas un laikus tur sagatavot migu. Pār galdu var pārklāt sedziņu vai kādu audumu, nosprostot brīvo stūri aiz dīvāna ar spilveniem vai citādāk padarīt suņa slēpšanās vietu drošu un noslēgtu, lai dzīvnieks nejustos apdraudēts.

5. Paslēpnī ielikta mīļākā rotaļlieta vai sedziņa

Lai dzīvnieks justos droši un mazāk satrauktos slēpnī var ielikt segu, uz kuras suns ikdienā guļ.

Segas smarža sunim būs pazīstama, asociēsies ar drošību un ko pierastu, ja suns neguļ uz sedziņas, tā var būt arī rotaļlieta vai cits priekšmets, pie kura dzīvnieks ir pieradis.

6. Aizvērt durvis, nolaist žalūzijas un aizvilkt aizkarus

Telpā, kurā dzīvnieks pārlaidīs Vecgada vakaru, noteikti vajadzētu aiztaisīt durvis uz citām telpām un aizvilkt žalūzijas vai aizkarus. Jo mazāk trokšņu un mirgojošu gaismiņu bailīgais dzīvnieks dzirdēs, jo labāk.

Foto: DELFI

Telpu, protams, nevajadzētu atstāt tumšu, var ieslēgt gaismu, radio, lai suns jūtas omulīgāk.

7. Gardums un saimnieka atbalsts

Ja suns paliek mājās kopā ar saimnieku, viņš noteikti suni var iepriecināt ar kādu kauliņu, lai uzlabotu dzīvnieka garastāvokli un pašsajūtu. Sunim palīdzēs arī saimnieka klātbūtne, runāšana ar dzīvnieku, mierīgs balss tembrs un mīļošana ķepaini noteikti nomierinās.

"Svētku laikā, kad uguņošana nav tikai Jaungada naktī, bet ik pa laikam pat visas brīvdienu nedēļas garumā, cilvēkam noteikti vajadzētu būt blakus savam sunim, īpaši, ja viņš zina, ka dzīvnieks ir ļoti tramīgs un bailīgs no šādām skaņām. Ja suns tiek atstāts viens, rodas papildu stress un bailes," pamāca Mincenbergs.

8. Pirms Vecgada vakara kārtīgs treniņš

Ja zināms, ka suns ir bailīgs, un tāpēc Vecgada vakars būs tramīgs, pirms tam ieteicams doties kārtīgā pastaigā. Rotaļāšanās un skriešana var būt pat divreiz ilgāka, lai vakarā suns ir noguris. Kārtīgā sportošana pirms vakara uguņošanas tikai uzlabos miegu un samazinās enerģiju.

9. Svētku jampadracī neviens nav mierīgs

Ja Jauno gadu plānots sagaidīt mājās, kur dzīvo vai tikai uz nakti uzturas bailīgs suns, ar desmit skaļiem viesiem virtuvē dzīvnieks īpaši netiks paglābts no uztraukuma. Suņi jūt citu cilvēku emocijas, garastāvokli, ja apkārt notiks skaļas svinības, čalas un glāžu šķindoņa, arī suns būs tramīgs, bet, ja paliks mājās ar saimnieku vai viens, visdrīzāk būs mierīgs.

Tāpēc mājās, kurās dzīvo suns, kuram nepatīk salūts un skaļi trokšņi, Jauno gadu labāk nesagaidīt. "Vajadzētu arī izvairīties suņus ņemt līdzi uz lielajiem pilsētas svētku salūtiem, arī tad suns var izrauties, aizmukt un pūlī dzīvnieku atrast būs vēl grūtāk," pamāca VUGD darbinieks.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!