Foto: Shutterstock
Tā kā saulīte caur mākoņiem nu spīd krietni spožāka, ir īstais laiks pavairot dažādus augus, lai tie apsakņotos un piemērotā brīdī tos varētu jau izstādīt, lai ziedēšanas laikā godam priecētu.

Ja kaut kur istabā miera periodu piedzīvojušas pelargonijas un radusies vēlēšanās tās pavairot, ir īstais laiks, kad to sākt darīt, jo spraudeņi pagūs labi apsakņoties līdz stādīšanai augsnē.

Ir divi varianti, kā apsakņot pelargoniju – liekot to ūdenī vai iespraužot mitrā smilšu un kūdras substrātā, dalās ''Cālis'' foruma aktīvisti. Viens vairāk atzīst pavairošanu augsnē, otrs ūdenī, un abas metodes ir labas.

Ja esi izvēlējies spraudeni likt augsnē, tam jānokniebj dzinumu galotnes tieši zem lapu mezgla, un jāļauj griezuma vietai ēnā apžūt aptuveni dienu. Nākamajā dienā spraudenim jau var nokniebt lapas, izņemot jaunās lapas pašā galā. Pelargoniju spraudeņus sprauž sekli. Ja apsakņosi spraudeni ūdenī, apžāvēšana nav nepieciešama, un to uzreiz var likt kādā traukā. Šajā gadījumā ūdens ik pārdienas jānomaina, lai nesāktu bojāties.

Augsnē spraudeņus sakņo sekojošos klimatiskos apstākļos – gaismā, siltumā, +20 līdz +22 °C temperatūrā, apklājot ar gaismas caurlaidīgu, bet gaisa necaurlaidīgu polietilēna plēvi, lai izveidojas siltumnīcas efekts. Taču pie šiem apstākļiem nedrīkst aizmirst spraudeņu sakņošanās laikā vēdināt un noslaucīt no polietilēna plēves iekšpusē izveidojušos kondensātu, norāda Zane Purne, Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja.

Atkarībā no šķirnes, sugas, hibrīda pelargonijas spraudenis apsakņojas divu četru nedēļu laikā. Kad spraudenim parādās jaunas lapiņas, tas ir signāls – saknes ir izdzītas un augu var stādīt podā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!