Foto: Privātais arhīvs
Saimniekiem reizi pa reizei gribas pārbaudīt savu kaķi, tamdēļ tiek izdomātas dažnedažādas atrakcijas, kā vēlmi realizēt. Saprotams, tās ir pavisam nekaitīgas, taču ģimenes locekļiem sagādā visai amizantus brīžus. Tā, piemēram, daudzi saimnieki pārbaudījuši, vai viņu mīluļi nostāsies pa vidu uz grīdas uzlīmētam kvadrātam. Savukārt citi var glāzē iemest barības graudiņu un palūkot, ar kuru ķepu kaķis to ķeksēs ārā. Un, protams, nemainīgā klasika - kartona kastes dažādos izmēros, un tajos visos vajag mēģināt ietilpt! Lūk, četri veidi, kā arī tu mājas apstākļos vari pārbaudīt savu kaķi.

Vai kaķis ies uz grīdas uzlīmētā kvadrātā

Kur ir kaste, tur noteikti drīzumā būs arī kaķis, apstiprinās ne viens vien saimnieks. Daudzkārt pat ir interesanti minēt, vai un cik ātri kaķis, piemēram, tukšo apavu kasti ievēros un tajā steigsies apgulties. Taču vairāki "Twitter" lietotāji piesaistījuši uzmanību ar kādu neparastu eksperimentu, kur galvenajā lomā ir kaķis un "kaste" jeb uz grīdas izveidotas kvadrāta vai četrstūra līnijas. Izrādās, kaķis grib sēdēt formas iekšā!

Ideja ir pavisam vienkārša – uz grīdas ar līmlenti, kādu biezāku diegu vai jebko citu jāizveido skaidra kontūra, kas atgādina četrstūri. Tālāk vien jāgaida, kas notiks – vai kaķis ieraudzīs četrstūri un centīsies iekārtoties tā iekšienē?

"Es par to reiz kaut kur izdzirdēju – ka kaķis sēdēs četrstūrī. Tāpēc es to pateicu savam dēlam. Tā ir zinātne, un viņam patika šī doma," saceltās soctīklu "vētras" vaininiece, kanādiete Jūlija Serblovska pastāstījusi "The Hamilton Spectator". Izmantojot rozā krāsas līmlenti, viņa uz grīdas izveidojusi četrstūra kontūras, un pavisam drīz tajā jau atradies mājas mīlulis, melnbaltais Finns.

Sava nelielā eksperimenta rezultātu Serblovska nofotografējusi un nosūtījusi meitai Danielei Matesonei, kura publicējusi attēlus "Twitter", līdzās pierakstot: "Nevienam nav bijusi produktīvāka diena kā manai mammai."

Lasīt vairāk

Vai kaķis ir kreilis? Varbūt labrocis?

Vai tev kādreiz ir ienācis prātā uzzināt, kuru ķepu tavs kaķis izmanto biežāk – labo vai kreiso? Pavisam vienkāršs eksperiments palīdzēs to noskaidrot. Arī dzīvnieku uzvedības speciāliste apstiprina, ka šādā veidā ir iespējams noteikt, kura no ķepām kaķim ir dominantā un kuru viņš izmanto visbiežāk.

Tests veicams pavisam vienkārši – viss, kas nepieciešams, ir kāda glāze un sausās barības graudiņš. Ievieto graudiņu glāzē un noliec glāzi kaķim pieejamā vietā, piemēram, uz grīdas. Kad kaķis sajutīs pārtikas smaržu un kad gribēs to dabūt ārā, viņš izmantos kādu no savām ķepām. Kā redzams video, viens kaķis graudiņu cenšas dabūt ar labo ķepu, bet otrs – ar kreiso.

Kad eksperiments vienreiz ir izdevies, turpini to darīt vēl pāris reizes. Tādā veidā gūsi apstiprinājumu tam, vai arī nākamajā reizē kaķis izmantos to pašu ķepu, kuru pirmajā reizē. Ja tā tomēr nenotiek, vari turpināt veikt eksperimentu līdz brīdim, kad vairumā gadījumu kaķis izmanto vienu ķepu.

Zoopsiholoģe Inga Cerbule apstiprina, ka ar šādu testu, īpaši, ja tas veikts vairākkārt, ir iespējams noteikt, kura no ķepām kaķim ir dominantā.

"Ja kaķis vienu reizi izmanto ķepu, lai kaut ko dabūtu, tā var būt sagadīšanās. Taču, ja testu veic 20 vai 30 reizes un vairumā kaķis izmanto, piemēram, labo ķepu, tad saimnieks var būt diezgan drošs, ka labā ķepa dominē," paskaidro zoopsiholoģe.

Lasīt vairāk

Vai kaķis nogrūdīs priekšmetu no galda

Dara blēņas, acīs skatīdamies – vai kaķu saimnieki atpazīst šādu darbību? Daudzi četrkājainie draugi mēdz reizēm nogrūst kādu priekšmetu no galda, labi zinot, ka saimnieks viņu vēro un lūdz pat nedarbu tomēr neveikt. Kāpēc kaķiem patīk grūst dažādas mantas no galda?

Vietnē "YouTube" lielu popularitāti guvuši video, kurā kaķi dara nedarbus, nogāžot no galda pat plīstošus objektus. Protams, tos ir nofilmējuši četrkājaino draugu saimnieki, kuri ar interesi vēro, ko dzīvnieks izdarīs un vai tiešām viņš no galda nogrūdīs, piemēram, stikla glāzi. Kad kaķis tā ir izdarījis, blēņdaris skatās uz saimnieku, par nedarbu nelikdamies ne zinis.

Kā vēsta portāls "Care2.com", kaķu ikdienā liela nozīme ir ķepām, ar kuru palīdzību dzīvnieks gan pārvietojas un, piemēram, uzlec uz gultas, gan arī spēlējas, saķerot kādu saimnieka mestu rotaļlietu. Tāpat kaķu saimnieki noteikti zina, ka četrkājainajiem draugiem patīk kustība, piemēram, pretī viņiem pavicināts striķītis vai nūjiņa. Mīluļi labprāt to centīsies satvert. Reizēm kaķi mēdz parotaļāties ar kādu uz grīdas atrodamu priekšmetu, piemēram, nokritušu auga lapu vai saimnieka atstātu plastmasas pudeles korķīti, ko dzīvnieks ar ķepu nedaudz pabakstīs. Redzot, ka priekšmets labi slīd, kaķis azartiski metīsies spēlēs.

Lasīt vairāk

Vai kaķis iegulsies kastē

Foto: Shutterstock

Ja mājās mīt kaķis un ja parādās kāda lielāka vai mazāka kaste, nav ilgi jāgaida, līdz murrātājs ir tajā iekšā. Kas kastēs ir tik vilinošs, lai gandrīz jebkuram kaķim radītu vēlmi tajās iekāpt? Arī manā ģimenē mīt kaķis, kuram patīk kastes un šauras vietas, tāpēc man šī četrkājaino draugu nodarbe ir ierasta.

Kāpēc daudzi kaķi mērķtiecīgi cenšas ietilpt dažāda izmēra kastēs? Vai tam ir pamatots iemesls? Pētnieki Nīderlandē noskaidrojuši, ka kaķi, kuriem pieejama kaste, daudz labāk pārdzīvo stresu, jo ielīšana kastē sniedz droša patvēruma sajūtu.

Arī zoopsiholoģe Inga Cerbule piekrīt, ka kaķim kastes ir būtiskas. Uz jautājumu, vai tās var palīdzēt atlabšanas procesā, viņa skaidro: "Viennozīmīgi, jo kaķim ir, kur paslēpties." Cerbule raksturo, ka tad, kad kaķītis tiek pārvests mājās pārnēsājamā būrī, vēlams to uzreiz nenolikt prom, bet gan noņemt tā augšdaļu un atstāt kādā vietā, kur tas kaķim būs pieejams. Zoopsiholoģe iesaka būra grīdu noklāt ar kādu dvieli, lai kaķim, kurš var gribēt tur atgriezties, būtu patīkamāka gulēšana. Būri dzīvnieks uztvers kā sava veida drošības vietu, kā arī radīs asociācijas ar vietu, no kurienes nācis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!