Foto: Shutterstock

Soli pa solim, no zivs nozvejošanas brīdim līdz apēšanai. Vimbas jāmāk ne tikai gardi pagatavot, bet arī pirms tam noķert. Jāzina, kad to drīkst darīt un cik zivis drīkst nest mājās. Iegādājoties jāmāk atšķirt, kuru labāk pirkt, kā ķidāt un vēl ir šādi tādi knifiņi, kas palīdzēs pagatavot gardu maltīti. Savulaik "Tasty" kopā ar šefpavāru un vimbu makšķernieku Tomasu Godiņu atklāja dažādus paņēmienus, ja vēlies pagatavot vimbu.

No 1. aprīļa līdz 15. maijam Bauskas novadā Lielupes, Mūsas un Mēmeles upju posmos tiek organizēta licencēta makšķerēšana, vēsta "Bauskas Dzīve". 16. martā sākusies vimbu makšķerēšanas licenču tirdzniecība. Izmantojot vienu licenci dienā, atļauts iegūt un paturēt astoņas vimbas. Bez licences var paturēt piecas vimbas.

Vispirms zivs jānoķer. Vimbas dzīvo upēs, taču Tomass Godiņš stāsta, ka Gaujā to ir mazāk. Par to zvejošanu Godiņš atklāj, ka "vimbām patīk, kad liela ēsma uzlikta." Arī makšķernieku skaits ir rādītājs, vai vimbas ķeras vai nē – jo vairāk makšķernieku, jo lielāka iespēja noķert cerēto lomu.

Ja zivis ķer Lielupē, tad pietiekot ar 80–100 gramu "fīdera", pavadiņai jābūt aptuveni 80 centimetrus garai. "Ir nopērkama gatavā barība, tai vienmēr lieku klāt nedaudz tārpu, arī muškāpuru. Sajaucu vidēji mitru, lai labi skalojas ārā no barotavas," stāsta šefpavārs un skaidro, ka ēsma jāmet vienā attālumā un tad zivis sapulcējas.

Ja iegādājies vimbu veikalā, jāņem vērā to acu dzidrums un žaunu sārtums, jo zivis bojājas ātri. Galvenais ir laba smarža un kvalitāte, tādēļ tās labāk maisiņā neturēt, bet izņemt no tā. "Es ieteiktu pirkt iespējami lielāku zivi, lielāka vimba būs gaļīgāka, un tai būs vieglāk atdalīt asakas," stāsta Tomass.

Kad zivs noķerta, seko tīrīšana un ķidāšana. Vimbas parasti esot tīras, bez tārpiem. Arī nozvīņot un notīrīt vimbas esot diezgan viegli ar nazi, bez speciāliem tīrītājiem. Zivi labāk pirms tam ir nosist, nevis ļaut pašai nomirt, jo tad gaļa ir labāka.

Kad zivis nozvīņotas, tad tās būtu labi noskalot un nosusināt, vislabāk būtu atzvīņošanu veikt turpat pie upes. Arī kad zivs iekšas izņemtas un galva nogriezta, to vajadzētu izskalot, lai nepaliek asins paliekas.

Vimbas var pagatavot dažādi. Viens variants ir gatavot mazsālītu vimbu, kuru var ēst jēlu. Tā kā nu jau sākusies arī grila sezona, tās var arī cept uz grila gan folijā, gan tāpat uz restēm.

Kādus kritērijus vēl vajadzētu ņemt vērā, izvēloties labu vimbu, kā to noķert un soli pa solim pagatavot, kā arī kā noteikt zivs gatavību, lasi rakstā Kā “copēt”, ķidāt un gatavot vimbas jeb atklājam vimbu grilēšanas sezonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!