Lai arī Latvijas apceļošanas sauklis ir tieši šāds, "Delfi ceļojumi" piedāvā vismaz mēģināt atteikties no tiem stereotipiem, kādi ir par Poliju. Jo Polijas dienvidos iespējams baudīt neticamu dabas daudzveidību – kalnus, upes, nacionālos parkus. Turklāt – par saprātīgu cenu!

Viena no labākajām vietām kalnu mīļotājiem ir Tatru Nacionālais parks. Vairāk nekā 200 kvadrātkilometru lielā parka robeža ir arī valsts tālākais punkts dienvidos. Parkā izveidoti vairāki desmiti taku un teju 20 velotrašu, taču ceļā jārēķinās ar iespēju, ka būs jāiet pa sniegotiem laukiem vai jābrien pāri kādai upei, tādēļ parka administrācija iesaka to apmeklēt ērtā apģērbā un apavos. 

Gubałówka (1126 metri virs jūras līmeņa) - ceļotājiem pieejamākā kalnu virsotne netālu no Zakopanes pilsētas, ir viena no populārākajām skatu vietām Polijas dienvidos. Lai nokļūtu virsotnē, var doties visai ilgā pārgājienā, taču lielākoties ceļotāji izmanto pacēlāju un bauda atpūtu un lielisko panorāmu virsotnes kafejnīcās.

Kasprowy Wierch (1978 metri virs jūras līmeņa) kopš pagājušā gadsimta sākuma ir viena no Polijas iecienītākajām kalnu slēpošanas vietām, taču kopš pagājušā gadsimta 30.gadiem virsotne ir kļuvusi arī par iecienītu atpūtas vietu vasarā. Lai nokļūtu virsotnē, nav jātērē milzīgi līdzekļi, taču jābūt veiklam un laikus jāieņem sava vieta pacēlājā, jo tā vagoniņš ir slēgts, taču tam nav durvju. Polijas tūrisma eksperti gan atzīmē, ka biļetes uz pacēlāju labāk iegādāties laikus, jo ceļot gribētāju ir tik daudz, ka rindā pēc biļetes var nākties pavadīt līdz pat trīs stundām - tieši tik daudz laika jums būtu nepieciešams, lai ceļu līdz virsotnei mērotu kājām. Lai arī cik neērta varētu būt nokļūšana virsotnē, skats no tās paveras pārpasaulīgs, tālumā redzama Slovākija, bet ielejā - kalnu ezeri.

1934.gadā atklātā Jaskina Mrozna ala Koščelinskas ielejā ir vienīgā ala Polijas Tatros, kas aprīkota ar elektrību. Vasarā gaisa temperatūra alā ir tikai +6 grādus silts, dažas tās ejas ir tik šauras, ka bailīgajiem tajās labāk nelīst, taču kopumā alu apmeklējums var kļūt par vēl vienu vasaras piedzīvojumu.

Vēl viena iespaidīga apmeklējuma vieta dabas mīļotājiem ir Smocza Jama jeb Pūķa ala, kas ir jau sarežģītāk izejams maršruts, nekā Jaskina Mroza, turklāt ceļā būs gan stāvas kāpnes, gan nāksies līst pāri vairākām alām. Toties finišs pie skaista, mežu ieskauta kalnu ezera būs tā vērts, lai pārvarētu savas bailes un cīnītos ar nevarēšanu.

Augstkalnu iekauta aptuveni 1700 metru augstumā virs jūras līmeņa atrodas Piecu ezeru ieleja. Patiesībā gan ielejā ir seši ezeri. Pie ezeru grupas atrodas viena no Polijas dienvidu populārākajām tūristu apmešanās vietām, kas ir dabas mīļotāju iecienīta atpūtas vieta jau vairākās paaudzēs. Tieši pie tūristu apmešanās vietas sākas arī vairāki dažādas sarežģītības pakāpes pārgājienu maršruti un takas un ūdenskritumiem.

Ceļotāji, kuri bijuši Polijas Tatros zina teikt, ka šī nav Polija, kādu mēs esam redzējuši, dodoties uz Varšavu vai mēģinot caur nebeidzamajai zemei nokļūt Vācijā. Šī ir skaista, mežonīga un pavisam cita Polija, kuru ir vērts redzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!