Maljorka ir kā gards Vidusjūras pīrāgs, kas būs pa prātam katram ceļotājam – kārumniekam. Te atpūtniekus priecēs brīnišķīgas pludmales, skaistas dabas ainavas, klinšaini apvidi, olīvkoku un apelsīnkoku birzis, vēsturiskas pilis un muižas, mazi, jauki ciematiņi un arī trakulīgas nakts izklaides.

Maljorka atrodas Baleāru arhipelāgā, kas ir viens no Spānijas autonomajiem reģioniem, kuram ir pašam savs parlaments un izpildvara un, kas sastāv no četrām salām - Maljorkas, Menorkas, Ibicas un Formenteras. Maljorka ir šī arhipelāga pati lielākā sala, kas stiepjas 100 kilometrus virzienā no austrumiem uz rietumiem un 75 kilometrus virzienā no ziemeļiem uz dienvidiem. Salas dienvidrietumu daļā atrodas kalni Sierra de Tramuntana, centrālajā daļā plešas līdzenums, kas dienvidrietumos pāriet ne visai augstā kalnu masīvā Sierra de Llevant.

Maljorkā valda Vidusjūras klimats ar mēreni siltām un vētrainām ziemām un saulainām un karstām vasarām. 98 procenti Maljorkas iedzīvotāju ir katoļi, kuri sarunājas spāņu un kataloniešu valodās. Salas galvaspilsēta un viena no lielākajām pilsētām Palma de Maljorka ir rosīga, krāsaina un ar bagātu un interesantu vēsturi, te ir daudz muzeju un mākslas galeriju.

Palmas gotiskā, 13. gadsimtā būvētā katedrāle ar tai apkārt esošajām viduslaiku, gotikas, baroka un renesanses laika ēkām un baznīcām, ir labākais orientieris pilsētā. Pagājušā gadsimta sākumā katedrāles restaurāciju vadījis Antonio Gaudi. Pilsētā ir vērts apmeklēt spāņu laikmetīgās mākslas muzeju d'Art Espanyol Contemporani, kurā eksponēti Pikaso, Miro Dali un citu 20. gadsimta spāņu mākslinieku darbi un Maljorkas muzeju, kurā varēsiet iepazīties ar Palmas krāsaino vēsturi. Īsta vēstures liecība ir arī Banys Arabs - Arābu pirts, kas ir vienīgā atlikusī liecība par arābu pilsētu Medina Mayurqa, kas šeit atradās 10. gadsimtā.

Monacora ir otra lielākā Maljorkas pilsēta. Tā atrodas 50 kilometrus no Palmas un ir mājvieta dažādām valsts iestādēm. Monacora ir slavena ar mākslīgo pērļu ražošanu, bet brīvdienās te notiek zirgu skriešanās sacīkstes.

Pa līkumaino ceļu jādodas uz Lluku, kurā atrodas klosteris, kas kļuvis slavens ar savu Dievmātes statuju - Maljorkas aizgādni, kuru maljorkieši dēvē par "melno Madonnu". Valdemosa ir senatnīga Maljorkas pilsētiņa, kurā apskatāma XV - XVIII gadsimta arhitektūra. Šīs pilsētiņas klosterī 1838./1839. gada ziemā dzīvoja Žorža Sanda un Frederiks Šopēns. Šī romantiskā pāra piemiņai pilsētā ir izveidots muzejs. Klosterī atrodas interesanta XVIII gadsimta aptieka, bet mazajās kafejnīcās jūs varēsiet nobaudīt dažādu šķirņu vietējos vīnus un liķierus.

Netālu no Valdemosas atrodas Deija - dzejnieku, mākslinieku un komponistu iecienīta apmešanās vieta. Pilsētiņa ir klusa un omulīga, tā ir saglabājusi tipisko spāņu ciemata kolorītu. No skatu laukuma paveras brīnišķīgs skats uz jūru, kurā paceļas varena klints Sa Foradada.

Braucot tālāk, jūras krastā var aplūkot Alkudijas XVI gadsimta aizsargmūrus, divus fortus un romiešu amfiteātra drupas. Pa ceļam uz Alkudiju ir vērts iegriezties Muro, Sineu un El Interior ciematos, kuri ļoti atšķiras gan no ierastajiem piekrastes ciemiem, gan sakoptajām kūrorta pilsētiņām. Brauciena laikā var apskatīt arī Maljorkai un Spānijai raksturīgās vējdzirnavas.

Esporles - La Granha, kas atrodas netālu no Esporles ciema ir muiža - etnogrāfiskais muzejs, kas apmeklētājus iepazīstina ar maljorkiešu mākslu un ikdienu. Muižas senās mēbeles, apģērbi un visādi sīkumi rada ilūziju, ka viesmīlīgie muižas saimnieki ir aizbraukuši projām tikai uz īsu laiciņu. Saimnieces jūs pacienās ar svaigiem, tikko ceptiem pīrādziņiem, kas ir pildīti ar turpat muižā gatavotu mājas ievārījumu, bet vietējo vīnu jūs varat nobaudīt turpat pagalmā, tieši no mucas. Muižā notiek dažādi folkloras kolektīvu priekšnesumi un tiek sniegti mākslinieciski jāšanas paraugdemonstrējumi.

Salas austrumu piekraste ir slavena ar daudzajām alām un grotām. Tā ir vesela pazemes pasaule ar saviem noslēpumiem un negaidītas formas stalaktītiem un stalagmītiem, dažādiem labirintiem un pazemes ezeriem. Īsts brīnums ir Kuevas del Drah jeb Drakona ala - pati lielākā un iespaidīgākā ala visā salā, kuras pazemes labirinti un ūdenstilpnes stiepjas gandrīz 2 kilometru garumā. Cuevas del Hams "koridori" 500 metru garumā savieno sešas krāsainu stalaktītu un stalagmītu alas un pazemes ezeru. Romantiskā zāle, kas nosaukta par "Eņģeļa sapni", ir pati skaistākā pazemes ala visā Maljorkā.

Tie, kuri vēlas iepazīties ar Vidusjūras zemūdens valstību, var apmeklēt moderno centru "NEMO" Magalufā. Te būs iespēja iepazīt Vidusjūras augu un dzīvnieku valsti un doties noslēpumainajā zemūdens ceļojumā. Bet, ja vēlaties iepazīt Maljorkas Vidusjūras piekrasti individuāli - jums jādodas uz kādu no 208 salas pludmalēm.

Bērnus iepriecinās Maljorkas ūdensparki. El Arenālā, netālu no Plaija de Palma, atrodas viens no lielākajiem ūdens atrakciju parkiem pasaulē, bet Magalufā ūdens izklaides iespējams baudīt ūdens atrakciju parkā "Aquapark".

Maljorka piedāvā arī kvalitatīvu nakts dzīvi. Viens no populārākajiem klubiem ir "BCM Planet Dance in Magaluf", kvalitatīvs ir arī naktsklubs "Tito's", Dorado nakts pilsēta ir lieliski piemērota vecpuišu un vecmeitu ballītēm. Naktsklubs "SON AMAR" ir mūsdienīgs klubs, kas izveidots XIII gadsimta pilī. Te iespējams baudīt vakariņas, vērojot dažādus varietē, moderno un spāņu deju trupu un dažādu mūzikas grupu priekšnesumus. Viens no iespaidīgākajiem ir "dziedošo" strūklaku koncerts. Uz Maljorku varat doties arī svinēt Jāņus, jo salas iedzīvotāji 23. jūnijā svin Sant Joan svētkus. Svinības gan nedaudz atšķirsies, jo šajā dienā Maljorkas pludmalēs tiek kurināts ugunskurs un svinētāji tērpjas velna maskās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!