Šo sestdien, 20. jūlijā, dobelniekiem un pilsētas viesiem ir lieliska iespēja - paviesoties Dobeles novada skaistākajos dārzos, kas jau kļuvuši populāri visā Latvijā, portālam "Delfi" ziņo Dobeles novada Tūrisma un informācijas centra vadītāja Anita Banziņa.

Lai apmeklētu skaistos dārzus, parasti vizīte ir jāpiesaka iepriekš, bet šajā dienā dārzu kopēji būs mājās un bez maksas izrādīs savu dārzu, atbildēs uz jautājumiem un konsultēs. "Līdzīgs pasākums tika organizēts arī pirms diviem gadiem, un apmeklētāju visas dienas garumā bija tik daudz, ka dažu dārzu saimnieki vakarā bija pazaudējuši balsi. Tāpēc šoreiz ciemiņi tiks gaidīti noteiktās stundās – pulksten 10, pulksten 12 un pulksten 14. Iespējams, visus dārzus vienā dienā nespēsiet apmeklēt, bet tas nekas – ja vien iepriekš pieteiksiet vizīti, tie būs apskatāmi arī citā laikā," portālam stāsta Anita Banziņa.

Gaidot sestdienu, portāls "Delfi" un Dobeles Tūrisma informācijas centrs piedāvā nedaudz ielūkoties visos piecos dārzos, kuros 20. jūlijā laipni gaidīs apmeklētājus.


Brīnumainais Štelmaheru akmeņu dārzs

Lilijas un Alfrēda Štelmaheru radītais dārzs Arāju ielā 18, Dobelē, Bērzes upes krastā tiek dēvēts gan par akmens pasaku, gan brīnumdārzu. Akmeņu kolekcionēšana vairāk nekā 40 gadu garumā ir bijusi Alfrēda Štelmahera vaļasprieks. Daudzveidīgo akmeņu ekspozīciju papildina dekoratīvie stādījumi un augu kompozīcijas, par kurām rūpējas dārza saimniece.

Šis ir viens no trijiem dārziem, kas šogad atzīts par uzvarētāju konkursā "Zaļākā dzīves telpa" projekta "Aizsargāta zaļā zona un ūdenstilpnes Zemgalē un Ziemeļlietuvā".


Klūgu ģimenes ainaviskais dārzs

Klūgu ģimenes dārzs ir atzīts par vienu no skaistākajiem Latvijā. Galvenais ainavas veidotājs dārzā ir skaistais dīķis, plašie zālāji ar krāšņumaugu dobēm un vecie koki.

Arī šis dārzs, kas atrodas Liepājas šosejā 21, Dobelē, šogad uzvarējis konkursā "Zaļākā dzīves telpa" projekta "Aizsargāta zaļā zona un ūdenstilpnes Zemgalē un Ziemeļlietuvā".


Skaisto un praktisko ideju dārzs

Līgas un Aivara Beņķu dārza puķu krāsainie stādījumi un daudzveidīgā skujeņu kolekcija priecē acis no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Aiz mājas Liepu ielā 5 iekārtota saimnieciskā zona. Savdabīga ir saimniecības ēkā ierīkotā āra virtuve, kur saimniece konservē un marinē. Dārza īpašnieki savus padomus neliedz arī apmeklētājiem, un te ikviens var smelties idejas mazam pilsētas dārzam.

Beņķu ģimenes dārzs ir trešais no konkursa "Zaļākā dzīves telpa" uzvarētājiem šogad.


Neparastais cimdu un koka skulptūru dārzs 'Lejniekos'

Skaidrīte un Haralds Bauzes savās lauku mājās "Lejnieki" Bērzes upes krastā izveidojuši neparastu dārzu ar daudzveidīgām puķu, garšaugu kolekcijām un saimnieka darinātām koka skulptūrām. Saimniece ir tautas daiļamata meistare, viena no pazīstamākajām cimdu adītājām Latvijā. Viņa parādīs savu vairāk nekā 170 pāru lielo cimdu kolekciju.


Krāšņo puķu dārzs Auros

Lazdiņu ģimenes dārzā var baudīt lauku mieru un Zemgales plašumu. Auru pagasta "Lazdiņu" dārza lepnums ir liliju kolekcija, kuras ziedēšanas laiks ir apmēram no 10.jūlija līdz 20.augustam. Acis priecē puķu dobju interesantās formas, ainavu elementi. Te var arī iegādāties liliju ziedus un sīpolus, turklāt dārza saimniece Egija, kas ir īsta meistare dārza dizainā, pēc klientu vēlmēm veido skices - uzmetumus dārza dizainam arī citiem.


Pētera Upīša dārzs

Ceriņi noziedējuši, ķirši apēsti, plūmes un āboli vēl briest. Taču arī vasaras vidū Latvijas Valsts Augļkopības institūta jeb Pētera Upīša dārzā Dobelē, Graudu ielā 1, ir ko baudīt un skatīties. Smaržīgās avenes, košās lilijas un citas puķes šobrīd ir dārza rota. Protams, būs iespējams apmeklēt arī Pētera Upīša muzeju, uzdot jautājumus par augļkopības gudrībām un saņemt konsultācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!