Ja ceļotāja mērķis ir bez lieliem pūļiem rāmi un relaksēti gulēt viesnīcas pludmalē, ļaujoties siltam vējam un saules stariem, peldēties Sarkanajā jūrā, priecājoties par skaistajiem koraļļiem un zivīm, ir īstais laiks doties uz Ēģipti. Ņemot vērā pēdējo gadu politisko situāciju šajā valstī, šobrīd te brauc krietni mazāk tūristu, tomēr, kā pārliecinājos klātienē oktobra beigās, atpūtnieki te ir drošībā.

Oktobrī saņēmu vilinošu piedāvājumu doties ceļojumā uz Ēģipti - dažās dienās iepazīt nelielu daļiņu no šīs zemes, pārliecināties par to, kāda ir patreizējā situācija šajā atpūtnieku tik iemīļotajā valstī, kuru pēdējos divus gadus burtiski plosa politiski nemieri un pat karadarbība (īsumā par to, kādi notikumi pēdējo gadu laikā satricinājuši Ēģipti, lasi te). Neslēpšu, biju diezgan nobažījusies par braucienu, īpaši pēc tam, kad izlasīju Ārlietu ministrijas ieteikumu turp nebraukt, ar rekomendāciju, ja kādam jābrauc uz Ēģipti, noteikti jāiegādājas ceļojuma apdrošināšana ar repatriācijas izdevumiem. Neizklausījās pārāk iedvesmojoši, tomēr nolēmu riskēt, jo īsi pirms plānotās izbraukšanas "Reuters" publicēja ziņu par to, ka pēc ilgstoša lieguma Vācijas tūristiem atkal ļauj doties uz šo saulaino zemi. Kas neriskē, tas nedzer šampanieti (vai vēsu baltvīnu saulainā viesnīcas pludmalē Hurgadā!), tādēļ iegādājos apdrošināšanu, liku ceļasomā peldkostīmu, vasaras kleitas un kurpes, saules aizsargkrēmu, fotoaparātu, kā arī pāris grāmatas un devos ceļā.

Tā kā mūs, žurnālistu grupu no Latvijas un Igaunijas, atpūsties aicināja Ēģiptes Tūrisma ministrija un tūroperators "GoAdventure", par izklaides programmu pašiem nebija jādomā - viss jau bija izplānots mūsu vietā, atlika vien ļauties straumei. Izbaudījām gan laisku atpūtu viesnīcas teritorijā, gan arābu šova programmu, gan safari braucienu ar džipiem, kvadracikliem un bagijiem pa tuksnesi, gan izbraucienu skaistā jahtā pa Sarkano jūru - snorkelējām un priecājāmies par koraļļu rifiem un zivju pārbagātību, tāpat izstaigājām Valdnieku ieleju Senās Ēģiptes galvaspilsētā Luksorā, pie reizes apbrīnojot arī iespaidīgo Luksoras templi un Nīlas kruīza kuģus.

Uz Kairu gan nebraucām, drošības apsvērumu dēļ tur tūristus vēl nelaiž. Arī braucienā uz Luksoru kopā ar mums autobusā bija apsargs, pieņemu, ka papildu drošības pasākumi bija tādēļ, ka bijām nevis "parasti" tūristi, bet preses pārstāvji. Tas, ko sapratu un vēlos vēlreiz uzsvērt - tūristiem Ēģiptē ir droši arī šajos juku laikos - vietējie ļoti labi apzinās, ka kopā ar tūristiem valstī ienāk nauda, un viņi darīs visu iespējamo, lai ceļotāji te justos labi un vēlētos atgriezties. Ja brauc tikai uz kūrortu, nezinātājs pat nepamanītu, ka kaut kas nebūtu kārtībā. Kūrortā par Ēģiptes nemieriem liecina vien tas, ka tur ir mazāk atpūtnieku - šobrīd viesnīcas ir diezgan patukšas. Vairāki viesnīcas darbinieki sarunās atklāja, ka parasti tā esot aizpildīta par 70-80%, tomēr tagad atpūtnieku ir krietni mazāk. Šāda situācija gan nav visur: brauciena laikā apmeklējām arī citas viesnīcas, dažas no tām bija "aizpildītas" gandrīz par 90%, lielākoties tur atpūtās ģimenes ar bērniem.

Viesnīcas, starp citu, ir visdažādākās - atkarībā no interesēm un dzīves pārliecības var izvēlēties sev piemērotāko. Gan Hurgadā, kur atpūtāmies mēs, gan Šarmelšeihā sev pieņemamāko viesnīcu var izvēlēties ne tikai pēc zvaigznīšu skaita, bet arī tās tipa: ar bērniem, bez bērniem (18+), vāciešiem, austrumeiropiešiem, japāņiem, seksuālām minoritātēm u.t.t. u.t.jpr. Ņemiet vērā, ka pieczvaigžņu viesnīca Hurgadā nav tas pats, kas pieczvaigžņu viesnīca Eiropā, drīzāk tāds "3 ar plusu" vai "4 ar lielu, lielu mīnusu", turklāt fotogrāfijās viesnīca noteikti izskatīsies labāk nekā dzīvē (kas interesanti, tā izskatās labāk arī mūsu pašu fotografētajās bildēs).
Izvēloties viesnīcu, svarīgi saprast arī to, kāda ir pludmale pie tās un vai tā atbilst jūsu atpūtas mērķiem, cik tālu viesnīca ir no pilsētas centra, ja plānojat apmeklēt arī to. Tikpat svarīgs ir pansijas tips - bezrūpīgākai atpūtai ieteicams izvēlēties "All inclusive" jeb "Viss iekļauts", nebūs jāsatraucas ne par ēdienreizēm, ne par vēsu baltvīnu, veldzējošu alu vai citu alkoholisku dzērienu, kas, būsim godīgi, tā patīk brīvdienu atpūtniekiem. Tā kā Ēģipte ir musulmaņu valsts, alkohols te ir ļoti grūti nopērkams, veikalos to nopirkt nevar, pieejams vien bāros, restorānos un viesnīcās.

Atgriežoties pie šībrīža situācijas Ēģiptē, par tūristu trūkumu dzirdējām arī Luksorā. Valdnieku ielejā, kur atrodas faraonu kapenes, gids pastāstīja, ka parasti te dienā cauri izejot 6000-7000 apmeklētāji, tagad šis skaits ir krietni mazāks. Mūsu grupa ielejā iebrauca pusdienas laikā un todien mēs bijām otrā tūristu grupa tur. Skumji par ēģiptiešiem, prieks par mums - varējām kapenes aplūkot, nelaužoties caur tūristu pūļiem! Tiesa, šo prieku diezgan aptumšoja īpaši aktīvie suvenīru tirgotāji, kuri kā uzmācīgas mušas metās mums virsū, izmisīgi cenšoties pierunāt kaut ko iegādāties. Dīvaina taktika, tā vietā, lai laipni aicinātu apskatīt piedāvājumu, viņi tik agresīvi nāk virsū, ka vienīgā vēlme - īpašā paātrinājumā izskriet cauri tunelim, kas viņiem atvēlēts ceļā no autobusu stāvlaukuma līdz ieejai ielejā.

Arī Nīlas kruīza kuģi smagi izjutuši tūristu skaita kraso kritumu - ilgu laiku skaistie kuģi stāvēja pietauvoti piestātnē, jo kruīza braucieni bija apturēti. Novembra sākumā, pēc ilgāka pārtraukuma beidzot atkal ceļā pa Nīlu devās pirmais kruīza kuģis. Pirmais kruīzs gan neesot bijis nokomplektēts pilnībā - parasti vienā kuģī trīs līdz septiņu dienu ceļojumā dodas 100 atpūtnieki, novembra sākumā Nīlas braucienā devušies 25. Cerams, ka situācija normalizēsies un regulārie kruīzi atjaunosies, jo tā ir iespēja redzēt citu Ēģipti, kuģojot pa pasaulē garāko upi, tajā pašā laikā baudot kūrorta atmosfēru, uz klāja ir gan bāri, gan sauļošanās zona, gan baseini. Brauciena laikā cilvēki apkārt nemainās, toties bilde aiz borta gan, turklāt vēl kāda!

Ilgi domāju, ko un kā uzrakstīt par šo braucienu, jo kurš gan nezina Ēģipti un ko gan te jaunu pastāstīt? Nekur tālu no klišejiskajām un samērā banālajām frāzēm par to, cik labi ir pludmalē, cik skaista ir Sarkanā jūra, cik iespaidīgi tempļi un vēsture, cik liels un putekļains tuksnesis, ak, cik! u.t.t., netieku. Galu galā nolēmu apkopot noderīgus sīkumus, kas ļaus patīkamo atpūtu padarīt vēl patīkamāku un bezrūpīgāku. Ceru, ka noderēs!

Lielākoties Ēģipte visiem saistās ar joprojām neatklātām senās civilizācijas mīklām, piramīdām, faraoniem, iespaidīgu kultūras un vēstures mantojumu. Tikpat lielai daļai šī saulainā Āfrikas valsts asociējas ar dīku atpūtu kūrortā, skaistu jūru un visu "all inclusive" piedāvāto iespēju izmantošanu, vēl citiem Ēģipte nozīmē aktīvajo atpūtu un sportu - te brauc gan nirt, gan burāt, gan spēlēt golfu un trenēties pludmales volejbolā. Personīgi man turpmāk Ēģipte nozīmēs optimismu, bezrūpību un prieku - vietējie iedzīvotāji ir neizmērojami pozitīvi un optimistiski, kas par to, ka revolūcija, kas par to, ka grūti dzīves apstākļi? Viņi aizvien smaida un priecājas par to, ka viņi ir. "Dzīve ir īsa, tādēļ pats svarīgākais - priecāties un baudīt katru dienu!" vispārzināmo patiesību man atgādina kāds vietējais, ar ko iepazīstamies kafejnīcā, netālu no viesnīcas. Un viņam taisnība, protams! Un nesaku ne pieci, ka varbūt tieši šī optimisma un vieglās dzīves uztveres dēļ vēl kādreiz mani ceļi vedīs uz Ēģipti - smelties sauli un prieku!

Par valūtas maiņu un dzeramnaudām

Ēģiptē norēķini notiek Ēģiptes mārciņās (10 EGP atbilst 1,10 eiro jeb 75 santīmiem), bet tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji pieņems arī eiro un dolārus, jāiemanās tikai rēķināt līdzi, lai nepārmaksātu. Tiesa, novēroju, ka pašiem vietējiem reizēm sajūk rēķini, pāris reizes gadījās pieredzēt, ka tirgotājs pārāk nesaspringst ar valūtas kursiem, eiro pielīdzinot dolāram 1:1, līdz ar to, ja cena apmierina, var izmantot izdevīgāko valūtu. Latvijā EGP samainīt nav iespējams, tādēļ līdzi jāņem dolāri vai eiro, ko samainīt pret vietējo naudu varēs jau galamērķī - gan lidostā, gan viesnīcās ir izvietoti speciāli automāti, kuros bez komisijas maksas valūtu var samainīt.

Ieteikums: vienmēr pa rokai turēt sīknaudu vai mazāka nomināla naudaszīmes - Ēģiptē gandrīz par visu pieņemts maksāt dzeramnaudu. Smējāmies, ka pilnai ainai vēl vajadzētu mājupceļā izdzirdēt stjuartu aicinājumu savākt dzeramnaudu pilotam kā pateicību par līganu lidojumu un nokļūšanu mājās. Viesnīcas darbinieks nesa tavu bagāžu (tas nekas, ka pāris metrus!) vai noorganizēja labāku galdiņu restorānā? Par šādiem pakalpojumiem pieņemts maksāt vismaz dolāru. Arī viesnīcas numuru uzkopēji visādi cenšas, lai tiktu pie dzeramnaudas. Klasiskais triks: no tīriem dvieļiem salocīti gulbji, sirdis vai pat krokodils!

Svarīgās formalitāties: vīza un apdrošināšana

Foto: DELFI

Iebraucot Ēģiptē, nepieciešama vīza. To iespējams noformēt jau Latvijā tūrisma aģentūrā, kur iegādājaties ceļojumu, tomēr lētāk to izdarīt jau Ēģiptē, dažu minūšu laikā par 15 dolāriem pasē tiks ielīmēta atļauja uzturēties valstī.

Gluži kā ikvienā citā ceļojumā, ieteicams iegādāties apdrošināšanas polisi, kas segs medicīnas izdevumus, kompensēs nomaldījušos bagāžu vai aizkavējušos avioreisu. Kā jau minēju sākumā, dodoties uz Ēģipti, Ārlietu ministrijas speciālisti rekomendē iegādāties tādu polisi, kas sedz repatriācijas izdevumus.

Ēģiptes ceļojuma 'aptieciņas' minimums

Foto: DELFI

Dodoties uz Ēģipti nav nepieciešama īpaša vakcinēšanās. Tomēr ieteicams līdzi paņemt kādus antihistamīna līdzekļus vai zāles pret alerģiju, insektu kodumiem. Nepatīkamā blakusparādība, ar ko sastapāmies Hurgadā - tik sīki odiņi, ka toties nemaz nevar pamanīt, viņu kodumi tikpat nemanāmi, toties sekas - vai vai vai! Jau nākamajā rītā kājas nosētas ar sīkām, riebīgi niezošām pumpiņām, kas nejauki iekaist un draud izbojāt atpūtu.

Tāpat vēlams ceļojuma "aptieciņā" iekļaut arī zāles pret sliktu dūšu un caureju. Ēģiptē ir nopietnas problēmas ar ūdens kvalitāti, par to sūdzas arī vietējie. Krāna ūdeni nedrīkst dzert, ar to neiesaka tīrīt pat zobus. Šīs pašas ūdens problēmas dēļ nav ieteicams bārā izvēlēties dzērienus ar ledu, jo tā iegūšanai tiek saldēts šis pats krāna ūdens. Iegādājoties pārtiku ārpus viesnīcas, ieteicams iegādāties tikai tādu, kas ir iepakojumā, augļus - mizojamus.

Nedaudz par ekskursiju programmām

Foto: DELFI

Tūroperatori lielākoties saviem klientiem piedāvā izvēlēties viņu organizētās vai nolīgtās izklaides un izbraucienus. Bet lielā mērā programmas visiem ir vienādas, atliek vien izvēlēties un nolīgt par sev pieņemamāko cenu - starp citu, arī par to var kaulēties!

"Blue trip" jeb brauciens ar jahtu snorkelēt: standarta programmā iekļauta vietējā Paradīzes pludmale, kas atrodas uz salas, snorkelēšana jūrā, pusdienas uz jahtas un vēlreiz snorkelēšana turpat pie jahtas. Man ir pamatotas aizdomas, ka snorkelēšanai labāk izvēlēties kādu invididuālo izbraucienu, kurā netiec vests turpat, kur pārējie tūristi, jo, piemēram, pie jahtas koraļļu rifa un zivju baru vērošana bija diezgan nebaudāma, visi kuģi ir sabraukuši vienuviet un visi tūristi gidu virsvadībā tiek "peldināti" līdzās, samērā nelielā teritorijā. Lielāko daļu no snorkelēšanai atvēlētās pusstundas es pavadīju, cenšoties izvairīties no citu peldpleznām, kā arī mēģinot panākt gidu, kurš virzās pa viņam vien zināmu maršrutu, vienlaicīgi barojot zivis, lai tās pulcētos lielākos baros. Ja neinteresē lielās zivis, piemēram, slavenā napoleonzivs vai nīgrā paskata murēna, tad zemūdens pasaules brīnumus snorkelējot pētīt var arī neatstājot kūrorta teritoriju - zivis Sarkanajā jūrā ir visur!

Iespējams, atsevišķas pieminēšanas vērtas ir arābu šova programmas. Nosaukumi mēdz būt dažādi, bet izpildījums līdzīgs. Pamatā tas ir izbrauciens ārpus kūrorta, piemēram, uz citu viesnīcu vai kādu ēstuvi zem klajas debess. Tūristiem tiek izrādīta izklaides programma, par kuru lielākoties ir divi jautājumi - atvainojiet, kas tas tāds un vai tas beigsies drīz? Iesākumā pavisam nedaudz no Senās Ēģiptes vēstures, kam seko nesaprotams priekšnesumu mikslis - vēderdejas, galvu reibinošā dervišu griešanās ap savu asi bezgalīgi garas dziesmas pavadījumā, jātnieku triki, visu to pavada īpaši čerkstoša un griezīga mūzika, arī diesmu un autoru izvēle savdabīga - no "Katjušas" līdz "Vangelis". Starp citu, vēderdejotājas šovā nebūt nav vietējās - te dejo gan ukrainietes, gan krievietes. Blakus sēdošais igauņu kolēģis pastāstīja, ka Kairas operā (ko vairums ēģiptiešu saprot kā vēderdejas) labākā vēderdejotāja ir igauniete.

Noteikti jāizbauda tuksneša safari - vispirms samērā mierīga izvizināšanās uz kvadracikla pa tuksneša smiltīm, kam seko šķietami pārgalvīgs un traks, bet drošs (es ceru!) brauciens džipā, kas aizved līdz vietai, kur mūs sagaida beduīni - mammas, bērni, kamieļi, tūristi, viss ņigu ņegu! Tam seko īsa izvizināšanās ar bagijiem, un tad jau jādodas vakariņot un baudīt - jā, uzminējāt, arābu šovu!

Būt Ēģiptē un neapskatīt kaut mazu daļiņu no senās civilizācijas, tas ir grēks! Ja atpūšaties Hurgadā, visērtāk būs doties uz Senās Ēģiptes galvaspilsētu - Luksoru, kur atrodas ne vien faraonu kapenes, bet arī vairāki slaveni tempļi - Luksoras, Karnakas, valdnieces Haršepsutas. Tiek uzskatīts, ka Luksorā un tās apkaimē atrodas nozīmīgākie arheoloģiskie atradumi visā Ēģiptē, tādēļ vien te ir vērts atbraukt.

Ieteikums: Īpaši iespaidīgi Luksoras templis, obeliski un milzu statujas izskatās, kad diena sāk krēslot - tajā brīdī tiek ieslēgts mākslīgais apgaismojums, kas spoži izgaismo templi, īpaši izceļot atsevišķas detaļas un nianses.

Iepirkšanās un ēģiptiešu nacionālais sports

Foto: DELFI

Iepirkšanās ir daļa no Ēģiptes "šova", ja to var tā atļauties saukt. Ēģiptieši ir dzimuši tirgotāji, kaulēšanās viņiem ir asinīs, turklāt viņi izcili jūt un izprot pircēja noskaņojumu. Pieredzējuši dienvidu zemju apceļotāji iesaka valdīt savu sajūsmu un neizrādīt pārāk kaismīgu interesi par vēlamo preci, jo tādējādi cena uzreiz tiks nosaukta krietni augstāka. Lielākoties pārdevēji vispirms uzrunās garāmgājēju, painteresēsies, no kurienes viņi atbraukuši, pilnīgi iespējams, ka izteiks kādu frāzi šī tūrista dzimtajā valodā, jo apguvuši daudzas valodas, arī dežūrfrāzes latviešu, lietuviešu un igauņu valodās.

Ja vēlies kaut ko iegādāties, nekādā gadījumā nevajag piekrist pirmajai pārdevēja nosauktajai cenai, draudzīgi tirgojoties, iespējams nokaulēt līdz pat trešdaļai no nosauktās cenas. Zinātāji apgalvo, ka tūristiem no Latvijas parasti cenas tiek nosauktas zemākas, salīdzinājumā ar rietumeiropiešiem. Ēģiptieši itin labi orientējas tūristiem pieņemamo cenu kategorijās.

Ja kaulēšanās nešķiet pieņemama, dodies iepirkties uz lielveikaliem un vietām, kur cenas norādītas rakstiski.

Ko atvest mājiniekiem?

Foto: DELFI

Pirmkārt, dvieļus un kokvilnas izstrādājumus. Ēģiptiešu kokvilna ir pasaulslavena ar savu izcilo kvalitāti. Tāpat par draudzīgu cenu var iegādāties pieņemamas kvalitātes kokvilnas apģērbus bērniem - krekliņus, bikses, kleitas, u.c.

Populārākās lietas, ko ceļotāji izvēlas kā suvenīrus no Ēģiptes, ir tradicionālais papiruss, aromātiskās eļļas, ūdenspīpes, karkade tēja, halva, garšvielas.

Pērkot gan smaržeļļas, jābūt uzmanīgiem, daudzas no tām mēdz būt viltotas. Vēl viens Ēģiptes fenomens - aromāti un smaržas, kas, esot tur uz vietas, šķiet ļoti patīkami, pat dievīgi, atgriežoties mājās, zaudē savu burvību

Nevajadzētu riskēt un vest uz mājām koraļļus, pat, ja tie atrasti pludmales smiltīs! Tā ir kontrabanda, kuras izvešana no valsts var draudēt ar nopietnām nepatikšanām!

Uz Hurgadu vai Šarmelšeihu? Un kad labāk?

Hurgada ir veca pilsēta, kas pārtapusi par kūrortu, tādēļ tā nav tik grezna, kā mākslīgi radītā Šarmelšeiha, kas tika izveidota kā kūrortpilsēta. Tāpat Hurgada tiek uzskatīta par ballīšu pilsētu - te ir daudz bāru un naktsklubu, kuros izdejoties.

"Jebkurš ceļojums ir iespēja atslēgties no ikdienas rūpēm, nomainīt vidi un vienkārši gūt jaunas emocijas, baudīt, atpūsties. Katrs jauns ceļš nes kādas jaunas atziņas, pieredzi, kur vēl tik senās kultūras tradīcijām bagātā valstī kā Ēģipte. Turklāt, ja ceļojumā dodieties kopā ar ģimeni vai draugiem, tas ir laiks, kad patiešām variet visi bez steigas pabūt kopā, izrunāties, jo ikdienas steigā bieži vien mums tik vienkāršām lietām pietrūkst laiks. Vēl kādam ceļojums var dzīvē ienest pilnīgi jaunu pavērsienu, palīdzēt pieņemt kādu sev svarīgu lēmumu. Līdz ar to katra vieta ir unikāla! Hurgada – smilšu pludmales, atpūta kopā ar ģimeni, vēsture, Nīlas upe. Šarmelšeiha – nirēju paradīze, fantastiska zemūdens pasaule, golfs. Viss atkarīgs no ceļojuma mērķs un individuālām vēlmēm," uz manu jautājumu par to, kuru pilsētu izvēlēties atpūtai Ēģiptē, atbild "GoAdventure" mārketinga speciāliste Elīna Reinsone.

Arī jautājums par to, kad ir labākais laiks, lai dotos Ēģiptes brīvdienās, nav viennozīmīgs. Piemēram, "GoAdventure" uz Ēģipti ved sešus mēnešus. "Noteicošais faktors ir atvaļinājuma laiks, īpaši laikā, kad Latvijā ir lietains, drēgns vai snieg. Būtisks ir arī ceļojumam atvēlētais budžets," skaidro Elīna.

Izpētīju, ka Ēģiptē valta kontinentāls subtropisks un tropisks klimats, t.i., ļoti karsts. Vasarā gaisa temperatūra sasniedz līdz pat +35 - +40ºC, ziemas ir ļoti siltas, vidējā gaisa temperatūra janvārī ir no +20ºC līdz +25ºC. Ziemā ūdens temperatūra Sarkanajā jūrā ir +25ºC. Ziemas un vasaras periodos reizumis tiek novēroti sausi, karsti vēji, kuru laikā gaisa temperatūra uzkarst līdz 45ºC, bet gaisa mitrums nokrīt līdz 10% un zemāk. Nepieradušiem Ēģipti labāk esot apmeklēt līdz oktobrim.

Un kā ar ceļojumu cenām šobrīd? Vai Ēģiptes nemieri un tiem sekojošā tūrisma krīze nav kā ietekmējusi ceļojumu cenu? "Tūroperatoru bizness sastāv no vairākām būtiskām komponentēm: aviācija (lidkompānija, degviela, saistošie nodokļi), partneri attiecīgajā valstī u.t.t. Būtisks cenu samazinājums līdz ar to nav iespējams. Lai kā tūrisma operatori ko nemeklētu, šajā periodā neko citu par samērīgu summu ar garantētu siltu laiku nav iespējams piedāvāt. Ēģipte ir ideāls variants!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!