Sestdien, 9.augustā, noslēdzies ikgadējais konkurss Jūrmalas sakoptākais īpašums, apbalvošanas ceremonijā godinot čaklākos privātmāju saimniekus, kā arī iestāžu un daudzdzīvokļu namu teritoriju apsaimniekotājus, kas rūpējas par privāto teritoriju sakopšanu un skaista pilsētvides koptēla veidošanu Jūrmalā. Šogad konkursā tika pieteikti 35 īpašumi, no kuriem diviem piešķirta Jūrmalas paraugdārza godalga, portāls Māja&Dārzs uzzināja Jūrmalas pilsētas domē.

"Šāds konkurss sekmē vēlmi sakopt un uzturēt savu īpašumu, veicina veselīgu sacensību harmoniskas pilsētvides veidošanā un uzturēšanā, gadu no gada gan pārsteidzot ar jaunām apstādījumu sugām un varietātēm, gan ar darba mīlestību to kopšanā, kas savukārt veicina pozitīvu attieksmi pret vidi un dabas vērtībām," norāda pašvaldības ainavu arhitekts Jānis Lediņš.

Iepazīstoties ar konkursam pieteiktajiem objektiem dabā, konkursa žūrija vērtējusi pirmo iespaidu, ieraugot apskatāmo objektu un tā apkārtni (arī ēku ārējo izskatu, ceļu un laukumu kvalitāti un sakoptību), apstādījumu dažādību un saskaņotību, to kopšanas kvalitāti un mazās arhitektūras formas dārzā, dizainu, labiekārtojuma un apstādījumu detaļu dažādību, atbilstību vietai, saderību u.c. parametrus, kas veido īpašuma kopskatu un apliecina uzturēšanas kvalitāti.

Individuālo dzīvojamo māju grupā konkursā tika aplūkoti 26 īpašumi, 10 no tiem tika piešķirta godalga Jūrmalas sakoptākais īpašums. Daudzdzīvokļu māju grupā godalga Jūrmalas sakoptākais īpašums piešķirta īpašumam Amatas ielā 1 – nesen celtam daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kompleksam ar laikmetīgu ēku arhitektūru un pārdomāti veidotu teritorijas labiekārtojumu virs pazemes autonovietnes, kas rotāts ar vienotā stilā veidotiem stādījumiem, ūdens strūklaku un ērtiem soliņiem atpūtai.

Iestāžu un organizāciju grupā godalgu Jūrmalas sakoptākais īpašums žūrija piešķīrusi Majoru Dievmātes Bezvainīgās Sirds Romas katoļu baznīcai par rūpīgi kopto dārzu un skaistiem ziediem ap labi uzturēto baznīcas ēku, kā arī PSIA Veselības un sociālās aprūpes centrs Sloka.

Par vairākkārt atzinīgi vērtētiem īpašumiem individuālo dzīvojamo māju grupā diviem īpašumiem šogad piešķirta godalga Jūrmalas paraugdārzs - Kaugurciema ielas 69. nama saimniekiem izdevies ar mīlestību izveidots un rūpīgi uzturēts dārzs kāpās zvejnieka sētā ar lielu dekoratīvo stādījumu daudzveidību, praktisku un izdomas bagātu labiekārtojuma elementu un dārza mēbeļu pielietojumu. Otrs Jūrmalas paraugdārzs atrodas Zemgales ielā 56 – tā ir kvalitatīvi izveidota un ar mīlestību aprūpēta savrupmājas ārtelpa, kurā padomāts par visu nepieciešamo dārzā (tējas namiņu, pagrabu, mūsdienīgi aprīkotu āra virtuvi zem praktiska jumtiņa), papildinot to ar rūpīgi uzturētām krāšņumaugu dobēm.

"Sakopta pilsēta un sakopta valsts sākas no mums pašiem. Tāpēc Jūrmalas pilsētas vārdā esmu pateicīgs ikvienam jūrmalniekam, kas domā un rūpējas par teritorijas labiekārtošanu – savu sētu, pagalmu, piemājas piegulošo teritoriju vai puķu dobi daudzdzīvokļu mājas priekšā. Tā ir daļa no pilsētas vizītkartes, kas priecē gan kaimiņus, gan Jūrmalas viesus," uzsver Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis.

Galerijā - Jūrmalas sakoptākie īpašumi 2014.gadā. Ojāra Martinsona foto no Jūrmalas domes arhīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!