Ceturtdien, 13. oktobrī, valsts prezidents Raimonds Vējonis pasniedzis balvas konkursa "Skaistākā lauku saimniecība" laureātiem. 2016. gada skaistākās lauku saimniecības tituls piešķirts Guntara un Jolantas Bartkeviču zemnieku saimniecībai "Amatnieki/Riekstiņi" Baltinavas novadā, portālam "Delfi" vēsta konkursa rīkotāju pārstāvji.

Konkursā, kura patrons ir Valsts prezidents, tiek izceltas un apbalvotas skaistākās un sakoptākās zemnieku saimniecības Latvijā šajā gadā. "Konkursa "Skaistākā lauku saimniecība" laureāti ar savu darbu parāda, ka jebkurā Latvijas novadā ir iespējams izveidot skaistu saimniecību un tajā sekmīgi darboties. Novēlu, lai jūsu saimniecības plaukst un zeļ, jo tikai tad varēs uzplaukt arī Latvija!," svinīgajā ceremonijā sacīja Raimonds Vējonis.

Guntara un Jolantas Bartkeviču iekoptā saimniecība "Amatnieki/Riekstiņi" atrodas pie pašas Latvijas un Krievijas robežas. Bartkeviču īpašumi mērāmi teju 2000 hektāros, kuros lekni aug graudi, veiksmīgi darbojas kokapstrāde, un saimniecības teritorija ir sakopta, sākot no pagalma, beidzot ar saimniecības ēkām, ceļiem un taciņām.

Speciālbalvu par sīkstumu un darba mīlestības nodošanu jaunajai paaudzei ar nosaukumu "Ilgtspējīgākā saimniecība 2016" saņēma Krimuldas pusē saimniekojošais zemnieks Viesturs Liepiņš ar ģimeni. Zemnieku saimniecība "Kalndunduri" nodarbojas ar piena lopkopību, tās ganāmpulku veido ap 200 ragulopu. Saimnieks tic lopkopībai Latvijā, viensētām un tam, ka iespējams veiksmīgi saimniekot, neņemot kredītus.

Savukārt speciālbalva "Straumēnu gara mantinieki 2016" tika piešķirta Sandras un Imanta Kristovsku saimniecībai "Zemturi" Kuldīgas novadā, jo šajā saimniecībā augstā godā tur senču mantojumu un darba tikumu. Saimnieki pielāgojas laikam, nebaidās izmēģināt ko jaunu, taču neaizmirst arī gadu desmitiem pārbaudītus tikumus. "Zemturi" audzē trušus, gatavo unikālus kulināros izstrādājumus un māca mīlēt laukus.

Konkursa finālā iekļuva arī Ilzes Stabulnieces saimniecība "Klajumi" Krāslavas novadā, Rihardija Logina saimniecība "Pīlādži" Balvu novadā, Atmatu ģimenes saimniecība "Atmati" Ogres novadā, Kalniņu ģimenes saimniecība "Veģi/Zvārguļi" Burtnieku novadā, Duges ģimenes saimniecība "Terēni" Jelgavas novadā.

Konkursu rīko piena pārstrādes uzņēmums "Food Union" un lauku dzīvesstila žurnāls "Ievas Māja".

Foto no 2016. gada skaistākājām lauku sētām Latvijā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!