Akmeņupīte ir neliela Ogres pieteka, bet tās krāčainais ūdenskritums atrodas netālu no Ērgļiem. Teikās šī vieta tiek dēvēta par "Velna dzirnavām".

"Tā ir unikāla un grūti pieejama vieta, es ceru, ka tā arī paliks. Biju tur pagājušās nedēļas svētdienā. Māris Olte izlika norādes uz turieni, kā Mangaļu dižvietu, un tur ir norādes, bet nosacītas. Bez norādēm neatrastu to vietu," pastāstīja fotogrāfs Uģis Bičkovskis.

Lūk, arī viņa uzņemtās fotogrāfijas šajā vietā pirms dažām dienām.

Akmeņupītes jeb Veģerupītes ūdenskritums ir ģeoloģisks dabas piemineklis. "Šī ir Ogres labā krasta pieteka ar lielu kritumu – 70 metrus garā posmā upītes kritums ir 10 metri. Upītes gultne ir pilna ar lieliem, apsūnojušiem akmeņiem ar bagātīgu sūnu floru. Vieta un ūdenskritums ir krāšņs pavasarī, vasarā ūdens pazūd starp akmeņiem," teikts "Vietas.lv". Šīrudens bagātīgo lietavu dēļ ūdens līmenis upītē arī pašlaik ir augsts, un ūdenskritums izskatās sevišķi krāšņi.

Akmeņupīte senāk saukta arī par Velna dzirnavām. Kā vēsta Ērgļu novada mājaslapā publicētā teika, tad Velns esot nesis akmeņus maisā, lai kalnā taisītu dzirnavas, bet gaiļa pusnakts dziedājums to pārsteidzis, un akmeņu maiss pasprucis vaļā – tā nu radies šis akmeņu krāvums upītē. Tagad pavasaros palu ūdens krākdams iet pār akmeņiem kā pa dzirnavām.

Akmeņupītes ūdenskritums iekļauts Ogres ielejas krastošanas maršrutā. Vairāk par to lasiet šeit.


Netālu atrodas vēl vairāki interesanti un aizsargājami dabas objekti, piemēram, Vecbrāķeru dižozols un Igauņu elku liepa, bet tiem, kam interesē pilskalni, var doties uz Skudru pilskalnu vai Kaivēnu pilskalnu. Netālu ir arī Ērgļi ar gleznainām pilsdrupām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!