Foto: ""Purina"
Gleznaini dabas skati, attīstīta vīna kultūra un krietna deva kultūras gūstama Sabiles apvidū. 7. oktobrī norisināsies taku skrējiena "Stirnu buks" Sabiles Vīna kalna posms, tāpēc sazinājāmies ar Sabiles tūrisma centru, kas iesaka sacensību dalībniekiem un atbalstītājiem saistošas pieturvietas šajā pusē.

Sabile ir pilsēta Talsu novada dienvidu daļā, kas atrodas gleznainā vietā Abavas ielejā. Sabiles pilsētas vēsturiskais centrs ir valsts nozīmes pilsētas būvniecības piemineklis.

Sabiles simbols ir Vīna kalns, tieši tāpēc Sabiles pilsētas ģerbonī attēlots vīnogu ķekars. Vīnogas šeit tiek audzētas jau kopš viduslaikiem, norāda Sabiles Tūrisma informācijas centrs. Savukārt dabas parks "Abavas senleja" ir aizsargājama dabas teritorija, kas aptver daļu Abavas senlejas un Abavas upes ieleju Talsu, Tukuma, Kuldīgas un Ventspils novados. Abavas ielejā ietilpst kultūrvēsturiskā mantojuma kopums ar dabas, arheoloģijas, arhitektūras un mākslas pieminekļiem, kā arī elpu aizraujošam ainavām.

Sabiles Vīna kalns


Vīna kalns ir Sabiles simbols. Kalns ierakstīts Pasaules Ginesa rekordu grāmatā kā vistālāk uz ziemeļiem esošais vīna dārzs, kur brīvā dabā aug vīnogas. Vīna kalnā aug aptuveni 30 dažādu šķirņu vīnogulāju.

No Sabiles Vīna kalna vīnogām darināto vīnu nevar iegādāties, bet tikai nodegustēt Sabiles Vīna svētkos, kas tradicionāli tiek svinēti jūlija pēdējā nedēļas nogalē.

Foto: Sabiles TIC arhīvs

Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrs


Bijusī Sabiles Sinagogas ēka šobrīd kļuvusi par laikmetīgu, profesionālu, starptautisku mākslas un kultūras telpu. Tā ir izstāžu, koncertu, tūrisma un citu pasākumu vieta. Ēkai piešķirts valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss.

"Stirna buka" sacensību laikā šeit būs izstāde, kas veltīta "Stirnubukam-10".

Foto: Sabiles TIC arhīvs

Sabiles evaņģēliski luteriskā baznīca


Valsts aizsargājamais kultūras piemineklis, kurā atrodas vecākais lietais zvans Latvijā. Baznīcas kancele ir vecākais luterāņu baznīcas koka priekšmets Latvijā, kas saglabājies līdz mūsdienām.

Foto: Sabiles TIC arhīvs

Veco laiku muzejs


Vieta, kur ar iepriekšēju pieteikšanos privātkolekcionārs piedāvā apskatīt senas pūra lādes, robežu zīmes, dzirnavu zobratus, velosipēdus, šujmašīnas, enkurus un citus priekšmetus ar vēsturisku nozīmi.

Foto: Sabiles TIC arhīvs

"Sabiles Sidrs"

"Sabiles Sidra" darītavā dzērieni tiek darināti pēc klasiskām receptēm no Latvijā audzētiem āboliem. Tās ir autentiskas garšas, ko radījis vietējais klimats, tradīcijas un cilvēku raksturs.

Vai vēlies redzēt, kā top īsts sidrs un ļauties garšas atklājumiem? Iespējams pieteikties darītavas apskatei, sidra degustācijai un iegādei.

Foto: Sabiles TIC arhīvs

Pedvāles mākslas parks


Mākslas parka koncepcija ir dabas ainavas, kultūras mantojuma un mākslas integrācija vienotā vidē.

Brīvdabas ekspozīcijā skatāmas tēlnieka O. A. Feldberga skulptūras un vides mākslas objekti, kas veidoti simpoziju un darbnīcu laikā. Parka teritorijā atrodas Firkspedvāles muiža, kurā iekārtota starptautiska mākslinieku rezidence ar izstāžu zāli.

Foto: Sabiles TIC arhīvs

Virsaišu ūdenskritums


Tam ir valsts aizsargājamā ģeoloģiskā un ģeomorfoloģiskā dabas pieminekļa statuss. Ūdenskritums atrodas privātīpašumā un pie tā var nokļūt pa marķētu dabas taku.

Teritorijas īpašnieki ūdenskrituma apkārtnē piedāvā programmu "Virsaišu izdzīvotājs", kas ir aktīvās izziņas pārgājieni un apmācības izdzīvošanai dabā instruktora pavadībā.

Foto: Sabiles TIC arhīvs

Saimniecība "Drubazas"

Ģimenes saimniecībā iekopusi pati savu vīnogu dārzu. Šeit top vīnogu un ogu vīni, iespēja piedalīties mājas vīnu degustācijā un dārza apskatē.

Saimniecībā atrodas botāniskā taka, kas vijas augšup un lejup pa nogāzi. Nogāzes slīpuma atšķirīgie mitruma apstākļi un dažādas augsnes veicinājušas vairāku pļavu tipu veidošanos, kas sniedz iespēju iepazīties ar retiem un aizsargājamiem augiem. Pļavu biotopu saimniecībā palīdz uzturēt Galavejas šķirnes liellopi.

Foto: Sabiles TIC arhīvs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!