Foto: Facebook, Siguldas novada pašvaldība
Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļā 2015. gadā reģistrēti 226 jaundzimušie – 118 zēni un 108 meitenes. Visvairāk bērniņi pasaulē nākuši septembrī. Populārākie vārdi, kas doti pērn dzimušajām meitenēm bija Līva un Emīlija, savukārt zēniem – Jānis, Roberts, Jēkabs un Emīls. Turklāt Jānis novadā ir vispopulārākais vārds, kas dots astoņiem mazuļiem.

Kā liecina Siguldas novada pašvaldības "Facebook" profilā ievietotā informācija, novadā pieaug daudzbērnu ģimeņu skaits - 2015. gadā Siguldas novadā trešie bērniņi piedzimuši 36 ģimenēs, ceturtie bērni - 18 ģimenēs, piektie bērniņi - trīs ģimenēs, bet vienā ģimenē piedzimis sestais bērniņš.

Dzimstības rekords 2015. gadā sasniegts Siguldas slimnīcā – tur pieņemtas 904 dzemdības, tostarp 163 ūdensdzemdības. Slimnīcā dzimušas 436 meitenes un 468 zēni. Visvairāk bērniņu – 93 –piedzimuši septembrī, 88 – jūlijā, bet 81 bērniņš Siguldas slimnīcā piedzimis janvārī un augustā.

Jau ziņots, ka no 2010. gada 1. novembra spēkā stājās saistošie noteikumi, kas nosaka, ka tiesības saņemt pabalstu par katru novadā deklarēto jaundzimušo ir tiem vecākiem, kas Siguldas novadā deklarējuši savu pamata dzīves vietu ne mazāk kā 12 mēnešus pirms bērna reģistrācijas. Savukārt, ja dzīvesvietu Siguldas novadā 12 mēnešus pirms bērna dzimšanas ir deklarējis viens no jaundzimušā bērna vecākiem, pabalsts tiek izmaksāts 50% apmērā. Vienreizējs pabalsts par jaundzimušo bērnu Siguldas novadā ir 320 eiro - tas ir viens no lielākajiem Latvijā, uzsver pašvaldībā.

Kopš 2012. gada Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics svinīgā pasākumā "Esmu dzimis Siguldas novadā" sveic novadā dzimušos novadniekus un viņu ģimenes. Mazie novadnieki kā dāvinājumu no pašvaldības saņem īpaši veidotas monētas, kurās iegravēts novada ģerbonis un mazuļa dzimšanas gads. 2015. gada otrajā pusgadā dzimušie mazuļi un viņu ģimenes tiks godinātas 13. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!