Foto: Shutterstock
Cikos celties? Vai veļu mazgāt šodien? Kādu atbildi sniegt potenciālajiem sadarbības partneriem darbā? Ko gatavot vakariņās? Mēs ik dienas pieņemam visdažādākos lēmumus. Psihologi apgalvo, ka, kopš mirkļa, kad darba dienā pametam mājas, lai dotos savās gaitās, līdz vakaram, kad pārrodamies, esam pieņēmuši vidēji 100 lēmumu. To saraksts ir teju nebeidzams, turklāt lielu daļu lēmumu pieņemam neapzināti. Padomā – ja katram no tiem veltītu vismaz minūti, lai apdomātos, cik daudz laika gan šis process mūsu ikdienā aizņemtu?

Tāpat daļu lēmumu pieņemam no mums neatkarīgu apstākļu un faktoru ietekmē. Tos var noteikt gan, piemēram, mūsu darba atrašanās vieta, gan vadības norādes ikdienā, gan ģimene, kurā dzīvojam, un norises sabiedrībā.

Protams, spēja pieņemt no līdzcilvēkiem neatkarīgus lēmumus, ir būtiska mūsu personības sastāvdaļa. Taču tas, cik augstu vērtējam rīcības un arī domāšanas brīvību, jau ir atkarīgs no mūsu attieksmes un vēlmes pēc neatkarības savā ikdienā, stāsta klīniskā psiholoģe, zinātnisku publikāciju un grāmatu, tai skaitā The Search for Fulfillment, autore Sūzena Krausa Vitborna (Susan Krauss Whitbourne Ph.D.).

Autonoma lēmumu pieņemšana var būt ne tikai atbrīvojoša, bet arī satraucoša. Piemēram, ja sieviete dzīvi pavadījusi ar valdonīgiem vecākiem un pēc tam – tādām pat īpašībām apveltītu partneri, kurš lēmumus pieņēmis viņas vietā un norādījis, kad, ko un kā darīt, iespējamās šķiršanās gadījumā sieviete var just paniku un nespēju saprast, kā pēkšņi rīkoties ar sev piešķirtajām iespējām un negaidīto rīcības brīvību, skaidro Vitborna.

Tomēr, kā apgalvo psiholoģe, vairums cilvēku arī gluži ierastos apstākļos savā ikdienā sastopas ar acīmredzamām grūtībām pieņemt lēmumus. Šīs neizlēmība, kā zināms, nereti var būt visnotaļ kaitinoša. Visbiežāk tā pārdomām liek veltīt ilgāku laiku, nekā gribētos, taču nereti neizlēmībai var būt arī tālejošas sekas – piemēram, kavējoties pieņemt izšķirošo lēmumu par iespējamām pārmaiņām karjerā, pakļaujam sevi liekam stresam vai liedzam iespējas iegūt labāku atalgojumu.

Kā skaidro Vitborna, neizlēmīgumu parasti veicina pārmērīgas bailes no kļūdīšanās un šaubas, kā arī neticība sev un saviem spēkiem. To, savukārt, ietekmē mūsu emocionālā inteliģence un pašapziņas līmenis – esot pārliecinātiem par sevi, lēmumus pieņemt ir krietni vieglāk, veselīgāk reaģējot arī uz šaubu klātbūtni un dažādu ārēju apstākļu ietekmi, kas varētu ietekmēt mūsu spēju pieņemt lēmumus, uzsver Vitborna.

Tātad – kā mazināt neizlēmību sevī un vairot pašpārliecinātību un emocionālo inteliģenci? Uzdod sev šos jautājumus, kas palīdzēs sevi labāk izprast un attiecīgi – uzlabos arī lēmumu pieņemšanas spējas!

  • Cik labi izproti savas emocijas, spēcīgās puses un vājības? Vai vari par tām atklāti runāt ar līdzcilvēkiem, nebaidoties paust savas sajūtas?
  • Cik viegli spēj "nolasīt" līdzcilvēku sajūtas un emocijas? Vai tev viegli padodas veidot savstarpējās attiecības un tās uzturēt?
  • Vai spēj elastīgi reaģēt uz ikdienas problēmām un sarežģījumiem, negaidītām situācijām?
  • Vai spēj tikt galā ar stresu, ko izraisa sastapšanās ar negaidītām situācijām?
  • Vai uz savu dzīvi raugies optimistiski vai pesimistiski?

Godīgi atbildot uz šiem jautājumiem un apzinoties savus personības trūkumus, kā arī strādājot pie to uzlabošanas, attīstīsim emocionālo inteliģenci un mazināsim neizlēmību. Pat tad, ja konkrētajā brīdī šķiet, ka nozīmīgu lēmumu pieņemšana ir satraucošākais, kas var atgadīties, sākotnēji piefiksējot šo problēmu un apņemoties to risināt, ir iespējams situāciju uzlabot. Tā rezultātā lēmumu pieņemšana laika gaitā kļūs vienkāršāka, radot nevis stresu un aizkaitinājumu, bet gandarījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!