Foto: Shutterstock
Mandalu veidošana ir radusies pirms daudziem tūkstošiem gadu, un tās spēku ir izmantojušas daudzas kultūras. Vārds "mandala" tulkojumā no Sanskrita nozīmē aplis vai centrs. Ar apli tiek skaidrota pasaule mums apkārt, savukārt centrs tiek raksturots kā katra cilvēka iekšējā harmonija.

Mandalu zīmēšanai piemīt fizioloģiski un psiholoģiski dziedinošs efekts. Veidojot mandalas, cilvēkam ir iespēja atbrīvoties no dažādām slimībām. Mūsdienās līdzās modernajai medicīnai arvien biežāk tiek izmantotas tieši mandalas. Ir veikti daudzi zinātniski pētījumi, kuros tiek atklāts, kā ar mandalu palīdzību daudz ātrāk tiek dziedināts fiziskais ķermenis: piemēram, ir pierādīts, ka mandalu konstruēšana, veidošana un krāsošana palīdz stabilizēt asinsspiedienu un normalizēt sirdsdarbību, pēc nodarbības mazinās trauksme un izzūd bezmiegs.

Savukārt psiholoģiski mandalu veidošana mums ļauj veiksmīgāk regulēt savas emocijas, būt elastīgākiem pret dažādām situācijām, kas izraisa dusmas, satraukumu, aizvainojumu un citas emocijas. Ar mandalu palīdzību mēs iemācāmies daudz labāk atdalīt savas sajūtas no apkārtējo sajūtām, saglabāt iekšējo līdzsvaru un harmoniju.

Tā pieņemts, ka cilvēkam savā darbavietā ir jābūt nosvērtam un jāspēj pieņemt racionāli, uz emocijām nebalstīti lēmumi. Pareizi izmantojot mandalas, var iemācīties ļoti viegli kontrolēt savas emocijas – tā, lai apkārtējie līdzcilvēki tās nemanītu. Tas gan nenozīmē, ka visas emocijas tiek noslāpētas sevī. Ir pavisam vienkāršas mandalu zīmēšanas metodes, kas ātri ļauj atbrīvoties no liekām, graujošām emocijām. Neuzkrājot šīs emocijas sevī, cilvēks arī fiziski var justies labāk.

Zīmējot mandalas, iespējams aktivizēt labo vai attiecīgi kreiso smadzeņu puslodi, kas noteiktu jomu speciālistiem ir būtiski (piemēram, labā smadzeņu puslode vairāk aktivizēta ir mārketinga, reklāmas, sabiedrisko attiecību un citu ar radošu darbību saistītās profesijās, savukārt kreisā smadzeņu puslode ir vairāk aktivizēta tādu profesiju pārstāvjiem kā grāmatveži, ekonomisti, IT speciālisti). Lai apzināti trenētu otru smadzeņu puslodi vai – gluži pretēji – rastu atbildes uz jautājumiem, konkrētā tipa cilvēki zīmē attiecīgi ģeometriskās mandalas (atbildīgas par kreiso smadzeņu puslodi) vai sajūtu mandalas (atbildīgas par labo smadzeņu puslodi), kas ir brīva ļaušanās, bez konkrēti noteiktām formām. Piemēram, ja ir nepieciešams rast atbildes uz konkrētu jautājumu, pieņemt sarežģītu lēmumu, ieteicamas ir ģeometriskās mandalas. Konstruēšanas laikā tiek veiktas secīgas darbības, kas ļauj vieglāk sakārtot domas. Savukārt, ja ir nepieciešams rast iedvesmu, atbrīvot sevi, ieteicamas sajūtu mandalas.

Mandalas ļoti labi var izmantot pārmaiņu laikā, kas parasti saistīts ar lieku satraukumu, neziņu. Apzināti zīmējot mandalu, cilvēkam ir iespēja daudz vieglāk apzināt savas patiesās vajadzības un vēlmes. Cilvēks kļūst emocionāli nosvērtāks, un pārmaiņas vairs netiek uztvertas kā sarežģījums, bet kā pozitīvs izaicinājums.

Īstenībā mandalas nav nekas tāls un svešs. Mēs itin bieži pavisam neapzināti mandalas izmantojam savā ikdienā – piemēram, runājot pa tālruni, daudzi cilvēki zīmē virpuļus, kas ir viens no mandalu veidiem un ļauj vieglāk uztvert informāciju, to strukturēt vai nenovērst uzmanību no būtiskā.

Mandalu veidošanas tehnikas ir ļoti dažādas, un katrs var atrast sev piemērotāko. Atliek vien paņemt zīmuli un sākt zīmēt.

Mandalu "receptes"

Lai atbrīvotos no lielā un nevajadzīgā ķermenī un prātā

Uz papīra ar cirkuli vai brīvu roku (var izmantot arī šķīvi) uzvelc apli un tad to aizpildi - intensīvi švīkājot no vidus uz ārmalām vai velkot virpuļus pulksteņrādītāja virzienā, kamēr aplis ir pilns un vaigi sasarkuši (15-20 minūtes).

Lai atbrīvotos no dusmām un aizkaitinājuma

Ripini plastilīna bumbiņas, uzlipini uz bieza papīra un tad ar īkšķi izsmērē pa papīru, radot savu mākslas darbu. Var gadīties iedzīvoties tulznās, bet tas ir to vērts!

Lai atbrīvotu radošo enerģiju

Ņem krāsas un audeklu. Uzvelc apli. Ļauj otai brīvi plūst pa audeklu, kā vien tā vēlas. Esi radoša un izmanto ne tikai otu, bet arī pirkstus, trauku mazgājamo sūklīti un zobu birstīti, lai radītu savu unikālo gleznu.

Ja vēlies apgūt mandalu veidošanu kursos, vairāk informācijas atradīsi http://www.mandalupasaule.lv/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!