Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā bērniem līdz 18 gadu vecumam medicīniskā aprūpe tiek finansēta no valsts, tomēr daudziem zināmi gadījumi, kad vecāki nevar vai nevēlas gaidīt rindā un paši izvēlas maksas pakalpojumus. Kāda mamma vērsās portālā Cālis.lv, lai atgādinātu vai informētu citus vecākus par kādu niansi, kas var palikt nepamanīta. Runa ir par rentgena uzņēmumu saņemšanu "uz rokas" bildes formātā. Izrādās, ka ir medicīnas iestādes, kuras vecāku nezināšanu izmanto naudas kases papildināšanai.

Kāda mamma, kura par bērnam veikta rentgena uzņēmuma bildi jau bija samaksājusi, vērsās Veselības inspekcijā (VI), lūdzot skaidrojumu, vai iekasētā nauda 2,50 eiro apmērā viņai patiešām bija jāmaksā. VI atbildējusi, ka medicīnas iestādei nav tiesību pieprasīt naudu par atbildes saņemšanu diska formātā, to pašu inspekcijā apstiprināja arī portālam Cālis.lv.

"Bērnam ir deviņi gadi, viņam tika uztaisīts rentgens, bet es saņēmu tikai aprakstu. Palūdzu ierakstīt rentgena izmeklēšanas rezultātu diskā, uz ko saņēmu atbildi, ka tas esot maksas pakalpojums. Tā kā man ar bērnu bija jādodas pie ārsta, prasīto summu 2,50 eiro apmērā es samaksāju, bet sazinājos ar Nacionālo veselības dienestu, kas man ieteica vērsties Veselības inspekcijā, ko arī izdarīju. Tur saņēmu atbildi, ka AS "Veselības centru apvienība" medicīnas centram "Jugla" nebija tiesību iekasēt naudu par bērnam veiktā rentgena izmeklējuma rezultātu izsniegšanu," stāsta mamma.

Līdzīgs gadījums bijis arī sievietes paziņai Ogres slimnīcā, kur iekasēti 3,50 eiro, bet pēc iesnieguma iesniegšanas, kurā tika norādīts par nepamatotu naudas iekasēšanu, tā tika atdota atpakaļ. Arī deviņus gadus vecā bērna mamma 4. martā saņēmusi zvanu no medicīnas centra "Jugla", ka var iet pēc naudas – 2,50 eiro. Tomēr, kā norāda mamma, ja viņa necīnītos, viss paliktu, kā ir, un medicīnas iestādes tik turpinātu savas pretlikumīgās darbības.

Kā portālam Cālis.lv apliecināja VI preses sekretāre Agita Antonāne, bērniem rentgena izmeklējuma atbilde, tostarp diska formātā, ir bez maksas, bet šo pakalpojumu valsts apmaksā reizi gadā. Tas nozīmē, ja gada laikā rentgena bilde nepieciešama atkārtoti, par to gan būs jāmaksā.

Lūk, inspekcijas skaidrojums mammai:

"Kārtību, kādā no valsts budžeta līdzekļiem tiek nodrošināti un apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi, nosaka Ministru kabineta 2013. gada 17. decembra noteikumi Nr. 1529 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība".

Noteikumu 16. pielikuma sadaļas "Radioloģija"(manipulācijas 50011 – 50853) 3. punkts nosaka, ka Radioloģijas manipulāciju tarifā iekļautas attēla (attēlu) izdruku (par katru projekciju viena izdruka) vai datu nesēja izmaksas.

Tātad, ja tiek veikts valsts apmaksāts rentgendiagnostikas izmeklējums, izmaksās tiek ietvertas visas ar izmeklējumu saistītās izmaksas, tostarp tiek apmaksāta arī izmeklējumu rezultātu dokumentālā fiksācija – attēla ieraksts diskā, un papildu samaksa par to nevar tikt piemērota.

Iestādei ir pienākums iesniedzējai atmaksāt nepamatoti iekasēto summu 2,50 eiro apmērā.

Ja iestāde atsakās atmaksāt nepamatoti iekasēto samaksu, personai ir tiesības vērsties inspekcijā un iesniegt atbilstoši Iesniegumu likuma prasībām noformētu un parakstītu iesniegumu ar klāt pievienotu maksājumu apliecinoša dokumenta kopiju. Iesniegumu var iesniegt, nosūtot pa pastu uz adresi Klijānu iela 7, Rīgā, LV-1012 vai ierodoties personīgi, vai izmantojot tiešsaistes formas, kuras pieejamas Vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!