Foto: Shutterstock
Seja patiesi ir kā atvērta grāmata – pēc tās var pateikt, cik veseli un tātad – cik laimīgi esam. Katrai krunciņai, katrai dzimumzīmītei ir sava nozīme. Zināšanās par šo "grāmatu" dalās sejas jogas meistare Inga Gromova.

Seja ir mūsu spogulis, kas atspoguļo dažādas iekšējo orgānu problēmas. Jau pēc sejas krāsas vien var noteikt problēmas organismā, jo katram orgānam atbilst savs tonis. Pie sirds un asinsrites problēmām ir sarkani vaigi, bāla mutes augšpuse un zilganas lūpas, bet, ja nejutīga kļūst zoda daļa, tas liecina, ka tuvojas miokarda infarkts. Sarkani pleķi var liecināt par tievās zarnas problēmām. Liesas iekaisumu raksturo dzeltenīgi brūns tonis. Plaušu kaites ādu dara bālu, bet tuberkulozes slimniekam lūpas iegūst zilganu nokrāsu.

Izteikts sejas bālganums liecina par novājinātu organismu, zemu asinsspiedienu, perifērās sistēmas traucējumiem un anēmiju. Savukārt nieru slimību gadījumā ādai zem acīm ir raksturīgs melnīgs, lillīgs un tumši zils tonis.

Par aknu darbību liecina acu stāvoklis. Sarkani acu baltumi liecina par toksisku aknu bojājumu. Pie aknu slimībām pastiprinās arī asinsvadu tīklojums acs sklērā (cīpslenē). Sklēras dzelte norāda uz saistību starp aknām, liesu un aizkuņģa dziedzeri, bet daudzie kapilāri sklērās norāda uz venozo nosprostojumu, kas saistīts ar asinsrites traucējumiem aknās. Ja ir aknu un žultspūšļa slimības, dzelte novērojama ne tikai sklērā, bet arī acu zonā – āda ap acīm kļūst dzeltenīga ar brūnu nokrāsu. Turklāt – jo izteiktāka brūnā nots, jo smagāka ir slimība. Ādas dzelte liecina, ka ir pārāk augsts bilirubīna līmenis asinīs, tas izpaužas ar dzelti sklērās un dzeltenu ādas krāsu.

Rūgšanas un pūšanas process zarnās atspoguļojas uz sejas, jo zarnu traktā veidojas kabatas, kurās sakrājas indīgi produkti un gāzes. Toksiskās vielas paspēj izsūkties caur asinsvadu sieniņām un ar asins plūsmu nonāk visos orgānos un sistēmās. Šo parādību, ko sauc par zarnu autointoksikāciju, uzskata par galveno problēmu ilgdzīvošanai. Toksīni var izraisīt hroniskas organisma saindēšanās, kas noved pie ādas problēmām – pinnēm, izsitumiem, furunkuliem un aknes.

Labā ziņa ir tā, ka nav jābūt medicīnas augstskolas absolventam, lai šīs nianses iemācītos. To var apgūt arī sejas jogā.

Elpošana atspoguļojas uz sejas: ja tā būs sekla un nepietiekama, tad āda būs plāna, sausa, krunkaina ar pelēcīgu nokrāsu. Elpošana regulē arī asinsspiedienu – saraustīta un strauja elpošana paceļ asinsspiedienu, bet sekla, nepietiekama – otrādi – pazemina.

Ja uzturā lieto barību, kas satur e-vielas, nitrītus un pesticīdus (kas pārsvarā ir visos lielveikalu produktos), tas atspoguļosies uz veselību kopumā. Visvairāk cietīs aknas, nieres un gremošanas orgāni, un uz sejas tas atspoguļosies ar sārtiem pleķiem, pumpām, pūtītēm, sausām ēdēm, augoņiem, dzimumzīmēm, brūniem pigmentiem un kārpām.

Uzturā par maz lietots ūdens atspoguļojas uz sejas, āda ātri kļūst sausa ar padziļinātām, izteiktām grumbām, jo kolagēns pārsvarā sastāv no ūdens un dažām olbaltumizejvielām, tas ir līdzīgs želatīnam, kas piebriest pie attiecīga ūdens daudzuma.

Ja pārsvarā ir pasīvs dzīvesveids – sēdošs darbs, mazkustība –, tad asins cirkulācija ir nepietiekama un limfas drenāža – slikta, jo limfatiskā sistēma darbojas, pateicoties muskuļu darbībai, virzienā no kāju pirkstiem uz augšu. Mazkustība noved pie nopietnām veselības problēmām, tai skaitā muskuļu novārguma, kā rezultātā iestājas strauja novecošana. Tas draud ar sejas un acu tūsku, ziliem riņķiem un maisiņiem zem acīm.

Labā ziņa ir tā, ka nav jābūt medicīnas augstskolas absolventam, lai šīs nianses iemācītos. To var apgūt arī sejas jogā.

Kas ir sejas joga un ko tajā var iemācīties?

Sejas karte

Sejas joga piedāvā apgūt sejas karti, jo seja ir saistīta ar mūsu iekšējiem orgāniem, un katra pumpiņa, pleķītis vai dzimumzīme jau daudz ko stāsta par mūsu veselību.

Elpošana

Sejas joga piedāvā jaunību, skaistumu un veselību saglabāt pēc iespējas ilgāk, pateicoties elpošanas vingrinājumiem, kas praktizētāju atbrīvos no liekā svara, migrēniskām galvassāpēm, astmas un ar elpošanu saistītām slimībām. Ar īpašu elpošanas tehniku vēdersāpes pāries acumirklī un uzlabosies gremošanas sistēma, galva pārstās sāpēt pāris minūšu laikā, uzlabosies un izmainīsies sejas ādas krāsa un organisms kopumā.

Akupresūra

Uz sejas atrodas daudz dažādu punktiņu, kurus aktivizējot, iespējams likvidēt sejas tūsku, acu augšējo un apakšējo tūsku un zilos riņķus, pacelt noslīdējušus lūpu kaktiņus un atjaunot sejas ādu. Ar punktiņu stimulēšanu var padot enerģiju un sakārtot iekšējos orgānus, kas veselīgi atspoguļosies uz sejas. Iespējams apgūt punktiņus, kas dziedina gripu, likvidē nogurumu, uzlabo redzi, atbrīvo no galvassāpēm un iesnām un uzlabo gremošanas sistēmu. Var iemācīties atrast arī ātrās palīdzības punktu, kas aktivizējams pie ģīboņiem, galvas reibšanas un šoka stāvokļa.

Sejas vingrinājumi

Pateicoties muskuļu dinamismam, ir iespējams ar dažādiem sejas vingrinājumiem pacelt noslīdējušās acis, sejas ovālu, likvidēt dubultzodu, nostiprināt kakla muskuļus un samazināt krunciņas, tādējādi padarot sevi jaunāku un svaigāku.

Meditācijas

Dziedinoši ir arī enerģētiskie un elpošanas vingrinājumi, kas iesaistīti meditācijās. Tās ir dažādas: meditācija enerģijas atjaunošanai, slimo orgānu dziedināšanai, hormonālā līdzsvara atjaunošanai, holesterīna tīrīšanai, redzes atjaunošanai u.c.

Ieinteresējies par sejas jogu? Šo visu varēsi izmēģināt zināšanu festivāla Helsus Fiziskās kultūras dārzā 21. un 22. maijā Jelgavā, kur sejas jogas meistare Inga Gromova dalīsies zināšanās, stāstīs un radīs visu praktiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!