Foto: Shutterstock
Par jūras gaisa labvēlīgo ietekmi uz fizisko veselību runāts un rakstīts daudz. Taču nu ir pierādīts un izpētīts, kā un kādēļ jūra var mūs padarīt laimīgākus. Itāļu zinātnieki 10 gadus pētījuši jūras iedarbību uz cilvēka emocijām un ir nonākuši pie secinājuma, ka tā paaugstina laimes hormonu līmeni organismā. Pašlaik, kad pavasara plaukums tā vien rosina izvēdināt galvu, varam darīt to pie jūras – ar apziņu, ka tiešām kļūsim laimīgāki.

Kādēļ tas tā notiek, savā grāmatā "Zilais saprāts" skaidro tās autors dr. Volless Nikolss (Wallace J.Nichols, Blue Mind). Viņš ir zinātnieku aprindās pazīstams pētnieks, vairāk nekā 50 pētījumu autors, sabiedriskais darbinieks un neskartās dabas aizstāvis. Lūk, viņa galvenie secinājumi.

Zilā krāsa izraisa miera sajūtu. Šī krāsa pazemina asinsspiedienu un palēnina sirdsdarbību, tādā veidā noņemot cilvēka emocionālo spriedzi. Droši vien tieši tādēļ saskaņā ar ikgadējām aptaujām tā ir šīs planētas iedzīvotāju vismīļākā krāsa.

Ilgstoša atrašanās krastā atbrīvo zemapziņu. Kā izrādījies, lai nomierinātu zemapziņu, pietiek ar lūkošanos uz jūras ainavu. Dabas tēlu uztvere liek aktivizēties vairākām mūsu smadzeņu daļām, kas izraisa emocionālās stabilitātes līdzsvarošanos un izraisa laimīgas atmiņas.

Ūdens atsvaidzina nogurušas smadzenes. 1995. gadā veiktā pētījumā, kas publicēts arī žurnālā "Environmental Рsychology", tika analizēta koncentrēšanās spēja divām studentu grupām, no kurām viena atradās telpā ar skatiem uz jūras ainavām, bet otra – ar skatiem uz pilsetas ainavām. Pirmā no šīm grupām ne vien uzrādīja labākus rezultātus, bet arī paradīja augstu koncentrēšanos eksperimenta laikā. Un maz ticams, ka pa 20 gadiem šajā ziņā kaut kas mainījies!

Saskare ar ūdeni izraisa patīkamu sajūtu. Saskaņā ar respondentu sniegtajām atbildēm laimes mērītājam "Mappiness", kas ir Londonas Ekonomikas skolas pētījuma sastāvdaļa, cilvēki jūtas mierīgāki, kad atrodas zem klajas debess, bet laimīgāki (5,2 %) – brīžos, kad viņu ķermeņi saskaras ar ūdeni.

Ūdens ir daļa cilvēka dabiskās atrašanās vides sastāvdaļa. Mēs esam vienoti ar ūdeni jau kopš paša dzīves sākuma. Cilvēka ķermenis vidēji par 75 % sastāv no ūdens, un organisma hidratācijas uzturēšana ir pamatnoteikums mūsu orgānu normālai funkcionēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!