Foto: Shutterstock
Šā gada rudenī bērniem ar saskarsmes grūtībām un uzvedības traucējumiem būs iespēja vienviet saņemt dažādu speciālistu konsultācijas, kuri, savukārt, izraudzīsies un palīdzēs īstenot atbalsta programmu, kas būs piemērota katram konkrētajam bērnam.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) paspārnē nupat darbu sākusi Konsultatīvā nodaļa, kas patlaban izstrādā gan kritērijus, pēc kādiem izraudzīties to bērnu loku, kuriem tiks sniegts atbalsts šajā projektā, gan metodēm, kā to vislabāk paveikt. Projekts paredzēts turpmākajiem pieciem gadiem, tā izmaksas ir 2,32 miljoni eiro, no kuriem 1,97 miljoni eiro ir Eiropas Sociālā fonda finansējums, bet atlikusī summa - no valsts budžeta, portālam "Cālis.lv" pastāstīja VBTAI priekšnieka vietniece Liene Kauliņa-Bandere.

Nodaļā darbu sākuši jau pirmie darbinieki, bet līdz rudenim iecerēts, ka profesionāļu loks būs vēl plašāks. Iecerēts, ka projektā bērniem atbalstu sniegs divi psihologi, psihoterapeits, sociālais pedagogs, sociālais darbinieks, speciālists bērnu tiesību aizsardzības jautājumos un vēl citi. Projekts sabiedrībai pamanāmā veidā sāks darboties novembrī, bet vēl līdz tam inspekcija sola sniegt plašāku informāciju.

Pēc Kauliņas-Banderes stāstītā, patlaban nodaļā tiek strādāts pie rokasgrāmatas izveides, kā arī kritēriju izstrādes, lai speciālistiem pašvaldībās, skolās būtu vieglāk saprotams, kuriem bērniem un viņu vecākiem vai citām personām, kura aizbildniecībā bērna atrodas, sniegt īpašo palīdzību. Projekta mērķis ir pilnveidot atbalsta sistēmu bērniem ar saskarsmes problēmām un uzvedības traucējumiem. Tas nozīmē, ka vienā punktā bērnam un viņa vecākiem būs pieejama virkne konsultantu, kuri sarunās un ar dažādām, citām metodēm, centīsies noskaidrot pamatproblēmu, kā arī palīdzēt to risināt, bet risināt pavisam konkrēti. Tai atbalsts un palīdzība bērnam būtu pieejama dzīvesvietā.

Inspekcijas priekšnieces vietniece norāda, ka Rīgā ir daudz iespēju saņemt dažādu speciālistu konsultācijas, taču lauku reģionos, iespējams, skola ir vienīgā vieta, kur varbūt ir, bet varbūt arī nav pieejams psihologs. Turklāt ir svarīgi, lai speciālisti, vēl pirms bērna ierašanās VBTAI, būtu apsekojuši viņa dzīves apstākļus, ieguvuši papildu informāciju, kas ļautu labāk izprast iespējamos problēmu cēloņus. Speciālisti, veicot bērna izpēti, izstrādās atbalstu programmu konkrētajam bērnam, pa soļiem. Tiks apzināti tie pakalpojumi, kuri pieejami bērna pašvaldībā, tālākā rīcība.

Tāpat līdz rudenim speciālisti nodarbojas ar metodikas izstrādi psihologiem, kurā būs aptvertas rekomendācijas un četras zināšanu pilnveides programmas.

Vaicāta, kādi bērni projektā tika iekļauti, proti, kas ir bērns ar saskarsmes grūtībām vai uzvedības traucējumiem. Kauliņa-Bandere atzina, ka patlaban to vēl grūti definēt, jo nodaļas darbinieki izstrādā kritērijus, lai speciālistiem bērna dzīvesvietā būtu skaidri zināmas pazīmes, pēc kurām noteikt, ka bērns jānosūta uz VBTAI Konsultatīvo nodaļu.

Projekta īstenošana notiks sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, kurš uztur datu bāzi par nepilngadīgo personu likumpārkāpumiem, par nonākšanu nepilngadīgo personu uzskaitē saistībā ar dažāda veida problēmām – klaiņošanu, skolas kavēšanu, administratīviem vai krimināla rakstura pārkāpumiem. Pēc tam, kad bērns būs pabijis pie speciālistiem Konsultatīvajā nodaļā, ziņas par to tiks iekļautas datu bāzē, ko, savukārt, tālāk varēs izmantot bērna pašvaldībā. Šajā informācijā būs norādes, kādēļ bērns konsultējies ar speciālistiem un kādas rekomendācijas viņi snieguši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!