Foto: Shutterstock
Nakts atpūta ir neatņemama mūsu dzīves sastāvdaļa. Guļamistaba ir vieta, kur varam atslābt un atjaunot spēkus jaunai dienai. Protams, problēmas un pārdzīvojumus ir tikai vēlams atstāt otrpus durvju stenderei.

Taču ir gadījumi, kad jūtam – lai gan viss ārēji ir "savās vietās", mūs iekšēji kas tramda, acis miegu neņem un prāts mieru nerod. Neskatoties uz telpas materiālo kārtību, nepatīkama pašsajūta bieži var veidoties nepareizas enerģētiskās plūsmas rezultātā. Ar rekomendācijām par guļamistabas harmonisko iekārtojumu dalās Oļegs Mežeckis, Fenšui formu skolas pasniedzējs un konsultants, kā arī festivāla "Helsus 2016" dalībnieks.

Visums sastāv no dzīvības enerģijas (Ci), kura nepārtraukti plūst cauri cilvēka ķermenim un ietekmē to neatkarīgi no tā, vai cilvēks jūt šo ietekmi vai nē. No enerģijas plūsmu līdzsvarotības līmeņa var veidoties gan dziedinošs, gan postošs efekts. Nosacītais enerģijas veids ilgstoši uzkrājas cilvēka ķermenī. Jo ilgāku laiku mēs nepārtraukti atrodamies kādā vietā, jo lielāku ietekmi tā atstāj uz mūsu organismu. Tādēļ ir pašsaprotami, ka pati svarīgākā vieta mūsu mājā ir guļamistaba, uzsver pasniedzējs.

Protams, pilns istabas un mājas plānojums ir jāveido ļoti rūpīgi un jāņem vērā dažādi – gan personīgie, gan izvēlētās vides – faktori. Istabu izvietojums mājā, iekārtojums, izmēri – tie ir tikai daži no izvērtējamajiem faktoriem. Lai gan plānošanā var piedalīties cilvēks ar iepriekšēju sagatavotību un fenšui formu skolas pamatprincipu pārzināšanu, ļoti daudz varam veikt mēs paši. Gadu laikā ir izveidojušies zināmi universāli un noderīgus padomi, kurus pielietot var ikviens.

Galvgali – pie sienas

Sāksim ar gultas vietu. Gultas galvgalim ir jābūt cieši piebīdītam pie sienas (sienai ir jābūt bez pārtraukumiem). Tas veicinās stabilitātes un drošības nostiprināšanos. Ja tavas gultas galvgalis ir pagriezts pret durvīm vai logu, tas var negatīvi ietekmēt tavu veselību. Bieži tiek jautāts, vai gultas novietojumam ir nepieciešams izvēlēties kādu konkrētu debesspusi. Atbilde – nē, tas nav obligāti nepieciešams.

Neliels labāks nekā liels

Guļamistabas izmērs var būt atkarīgs no daudziem faktoriem, bet kopumā: neliela guļamistaba ir labāka par lielu. Lielas telpas neļauj tik viegli uzkrāties enerģijai, piemēram, studijas tipa dzīvoklis nav pārāk laba doma. Arī caurstaigājama istaba nav pats labākais guļamistabas variants.

Mierīgas tapetes, zaļi augi

Jāatzīmē, ka spoguļu atrašanās guļamistabā nav ieteicama, jo tas var padarīt miegu trauslāku un nemierīgāku. Neiederīgas ir arī tumšas krāsas tapetes. Labāk izvēlēties kaut ko neitrālu siltos toņos, piemēram bēšā vai smilšu krāsā. Augu atrašanās guļamistabā ir ļoti ieteicama, jo augi ir universāls līdzsvarotas enerģijas avots. Tos varat izvēlēties pēc savas gaumes, pats svarīgākais, lai augs ir vesels, dzīvs un izraisītu tev patīkamas emocijas. Kopumā guļamistabas noteicošās īpašības ir "mājīgums" un "relaksācija".

Nepārspīlēt ar "maģiskajiem talismaniem"

Turpinot tematu, ir nepieciešams pieskarties vēl vienai tēmai – istabas vidē izmantojamie "maģiskie talismani": vardes, monētas, zvaniņi, BaGua spoguļi un citi. Jūs noteikti tos varat izmantot estētiskās baudas nolūkos, tomēr nevajadzētu to lietderību šajā gadījumā pārvērtēt.

Sakārtojot mājas, ienesot harmoniju apkārtējā vidē, tu būsi spējīgs izveidot atmosfēru, kura uzturēs un atbalstīs gan tevi, gan tuviniekus. Harmoniskā enerģija uzkrāsies automātiski un izpaudīsies tādos patīkamos veidos kā veiksme, pārticība un prieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!