Foto: Privātais arhīvs
Viena no pēdējā laika populārām pašpilnveides metodēm ir Biodanza jeb latviešu valodā – biodeja, kas tulkojumā nozīmē – dzīves deja. Ko tas īsti nozīmē, un vai runa ir tikai par dejošanu?

Izrādās – tā ir zinātniski pierādīta veselības un personības attīstības metode, kuru 20. gadsimta sešdesmitajos gados Čīlē izveidoja spilgta personība – antropologs, psihoterapeits un mākslinieks Rolando Toro.

Biodeja ir kā skaists kustību rituāls, kas maigi un neuzbāzīgi sekmē transformāciju – to regulāri praktizējot, var uzlabot garīgo un fizisko veselību, iemācīties pieņemt savu ķermeni, uzlabot saskarsmi ar citiem un vairāk iemīlēt un novērtēt pašam sevi. Uzlabojumi dzīves kvalitātē notiek, pateicoties īpašai metodikai – ritma vingrinājumiem, kas noteiktā secībā nomierina un aktivizē, liela nozīme ir arī savstarpējam iedrošinājumu grupā un prieka emocijām, ko dejošana izraisa.

Nodarbību laikā, mūzikas un kustību rezultātā organismā pozitīvi mainās bioķīmiskie procesi. Notiek neiroloģiskā līdzsvara atjaunošanās, stiprinās imūnsistēma. Biodeja palīdz līdzsvarot racionālo un intuitīvo prātu, integrēt domas, jūtas un darbību.

Biodejas metode nav tikai mākslinieka Toro iedvesmas rezultāts – tā ir balstīta psiholoģijas, bioloģijas un antropoloģijas zinātņu pētījumos. Profesors Markus Štuks Leipcigas universitātē, Vācijā, 2006. gadā aizstāvēja doktora disertāciju par imūnglobulīna pārmaiņām cilvēku organismā biodejas ietekmē un pierādīja, ka pietiek ar dažām sesijām, lai organismā notiktu pozitīvas pārmaiņas. Asinīs palielinās imūnglobulīna un vairāku svarīgu hormonu (tostarp serotonīna, dopamīna, adrenalīna un endorfīna) līmenis, cilvēks kļūst laimīgāks un atbrīvotāks, uzlabojas veselība.

Citiem vārdiem un bez zinātniskas terminoloģijas – ja ikdienā esi dzīvojis trauksmē, stresos un problēmās, caur biodeju atgriezies reiz zaudētajā labsajūtas un laimes stāvoklī, kas mums katram no dabas ir dots.

Rolando Toro uzskatīja, ka cilvēkam dzīvē ir piecas svarīgas jomas, kam jābūt līdzsvarā:

  • vitalitāte: sajust savu enerģiju un spēt uztvert pasauli.
  • seksualitāte: just iekāri un baudu no spējas just. Seksualitāte ir visur smaidā, žestā, maigā rokas satvērienā, saullēktā utt.
  • radošums: būt radošam katru dzīves dienu. Darīt to, ko vēlies un kas sagādā prieku!
  • jūtīgums un emocijas: prast sajust un izrādīt emocijas, pamanīt dzīves vienreizību.
  • transcendence: iziet ārpus robežām un atvērties, lai sasniegtu augstāku līmeni un saplūstu ar dabu un Visumu.
Foto: Privātais arhīvs

Interesenti biodeju varēs iepazīt nākamajā nedēļas nogalē, kad festivālā "Helsus" ar savu darbu par biodeju un tās iedarbību "Dejot pretim veselībai" iepazīstinās jau minētais profesors Štuks. Šo darbu viņš izstrādājis kopā ar psiholoģijas doktori Alehandru Vilegas. Savukārt festivāla vingrošanas laukumā ikvienam būs iespēja izmēģināt biodejas nodarbības pie pieredzējušām Latvijas skolotājām – Anetes Raikovas un Diānas Stūrmanes, gan arī pie Alehandras Vilegas. Apmeklētāji ir laipni gaidīti ciemos biodejas teltī Sevis izziņas dārzā, kur būs iespēja vairāk uzzināt par metodi, nodarbībām visā Latvijā un iespēju mācīties Leipcigas biodejas skolā Rīgā.

Doktore Vilega un profesors Štuks ir Leipcigas un Rīgas Biodejas skolu direktori. Abi pasniedzēji ir biodejas zinātnisko pētījumu aizsācēji un veltījuši lielu profesionālās dzīves daļu, lai empīriski pētītu biodeju, tās uzvedības un fizioloģisko ietekmi uz cilvēkiem, kuri ar to nodarbojas.

Gan Alehandra, gan Markus ilgus gadus strādājuši kopā ar biodejas pamatlicēju Toro, veicot nozīmīgus sociālus projektus – piemēram, ar AIDS slimiem bērniem Tanzānijā.

Uz sadejošanos Helsus festivālā!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!