Foto: PantherMedia/Scanpix

Sievietēm, kuras zem sirds nēsā puikas, grūtniecības laikā biežāk novēro dažādus sarežģījumus, nekā gaidot meitenes, par to liecina Austrālijas un Nīderlandes zinātnieku pētījumi, vēsta "Journals Plos one".

Pētnieki no Adelaidas Universitātes (Austrālija) un Groningenas Universitātes (Nīderlande) analizējuši 30 gadu laikā apkopotos datus par aptuveni 574 000 grūtniecībām periodā no 1981. līdz 2011. gadam. Pētniekus interesējusi bērna dzimuma saistība ar tādiem bīstamiem sarežģījumiem grūtniecības laikā kā gestācijas diabēts, paaugstināts asinsspiediens, preeklampsija, priekšlaicīgas dzemdības.

Pētījumi apliecinājuši, ka puikām "patīk" pasaulē ierasties agrāk, nekā paredzēts – viņiem ir par 27 procentiem lielāks risks nekā meitenēm piedzimt 20. – 24. grūtniecības nedēļā, par 24 procentiem lielāks risks piedzimt 30. – 33. grūtniecības laikā un par 17 procentiem lielāks risks nākt pasaulē 34. – 36. grūtniecības nedēļā. Turklāt mammām, kuras nēsā puikas, par četriem procentiem palielinās gestācijas diabēta rašanās risks, par 7,5 procentiem – preeklampsijas risks pēdējā grūtniecības trimestrī. Tomēr zinātnieki arī secinājuši, ka, gaidot meitenes, par 22 procentiem lielāks preeklampsijas risks var būt grūtniecības sākumposmā, kas var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības.

"Galvenais secinājums, ko var pateikt no iegūtajiem datiem, ir skaidrs: bērna dzimumam ir tieša sakarība, kā norit grūtniecība," uzsvēris viena no vadošajām pētījuma autorēm Klēra Robertsa.

Iepriekšējie pētījumi, ko Robertsa veikusi kopā ar kolēģiem, parādījuši, ka atkarībā no gaidāmā bērna dzimuma absolūti dažādi darbojas arī 142 gēni, kas atrodas placentā. Pētnieki pieļauj, ka atšķirība ir jāsaista ar gaidāmā bērna dzimumu, ka placenta "strādā" atšķirīgi, vai tiek gaidīta meitene vai puika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!