Foto: Shutterstock
Dzintars ir viens no mūsu lielākajām dabas bagātībām, kuras vērtību ne vienmēr apzināmies. "Dzīvesziņas Gadagrāmatā 2016" par dzintara izmantojumu tradicionālajā maģijā stāsta sertificēta dzintara terapijas speciāliste Ilze Broka-Graudiņa.

Dzintars, šis veselības un laimes simbols, ir vistīrākais dabas bērns, kurā apvienojas piecu elementu enerģijas – uguns / saules, ūdens, gaisa, zemes un koka –, tāpēc tas uz cilvēku iedarbojas līdzsvarojoši un harmonizējoši. Spēks, kas ietilpināts ikvienā – mazā vai lielākā – dzintara gabaliņā, vilinājis, pārsteidzis un palīdzējis ne vienam vien vairāku gadu tūkstošu garumā, tomēr līdz galam neatklājies un saglabājis savu noslēpumainību vēl līdz šai dienai. Un ne jau mēs to atklāsim – tikai ar pateicību varam pieņemt to spēku,vēstījumu un dziedējošās īpašības, ko dzintars pats vēlas atklāt un dot.

Dabas bērni palīdz cits citam

Tāpat kā augi, akmeņi, ūdens un citi dabas auklējumi, dzintars spēj palīdzēt citiem dabas bērniem – cilvēkiem, vēl jo vairāk tāpēc, ka dzintara ķīmiskais sastāvs ir kā dzīviem organismiem: tas satur četrus galvenos elementus – skābekli, ūdeņradi, oglekli un slāpekli. Dzintars spēj iedarboties caur visām mūsu maņām – dzirdi, redzi, tausti, garšu, ožu, kā arī tā dēvēto sesto maņu, ko varētu nosaukt par virssajūtu, intuitīvu nojausmu.

Senā dzintara maģija

Dzintaram piemīt ne vien daudzpusīgas dziednieciskās, bet arī maģiskās spējas – amuletos un talismanos dzintaru izsenis izmanto attīrīšanai, aizsardzībai, veiksmei un harmonizēšanai. Taču jāpatur prātā, ka dzintars ir uzticīgs tikai vienam cilvēkam un atceras tava ķermeņa siltumu.

Aizsardzībai tika gatavoti amuleti kreļļu veidā, bet kā amulets var kalpot arī krūšu kabatiņā ielikts dzintara gabaliņš. Mazu dzintara gabaliņu iešuva bērna drēbītēs, lika pie gultiņas. Dzintaru izmantoja rotās ar simbolisku nozīmi – saktās, jostās, pogās un citur. Visu šo darbību mērķis bija aizsardzība pret ļaunu aci, ļauniem gariem, ļaunu vēlošiem, skaudīgiem cilvēkiem.

Dzintars enerģētiski attīra telpu, kurā atrodas, neitralizē negatīvo un piesaista pozitīvo enerģiju. Tāpēc pat dziedniece Vanga uzskatīja: ja vēlas izbeigt strīdus un mājas piepildīt ar mieru, jāienes tajā dzintars, – tas spēj ne vien attīrīt telpu, bet arī padarīt skaidru tā īpašnieka prātu un domas. Vari attīrīt un droši nolikt goda vietā mantotas krelles vai jūrmalā atrastus dzintara gabaliņus, lai tie rada pozitīvu un saticīgu gaisotni mājās!

Senlaikos dzintara rotas vai gabaliņš tika dots līdzi veiksmei karagājienos, bet mūsdienās dzintara rotas dāvina jaunlaulātajiem – mīlestībai un laimīgai nākotnei un jaundzimušajiem – veselībai, aizsardzībai un laimei. Vīrietim dzintara rokassprādze uz labās rokas nodrošinot veiksmi darījumos.

Pirms taisi talismanu vai amuletu, attīri dzintaru

Lai attīrītu, noturi dzintaru uz sāls, dodot sālim uzdevumu atbrīvot to no pagātnes atmiņām, uzdevumiem un piesaistēm. Pēc tam sāli ieroc zemē un dzintaru noskalo zem tekoša ūdens un noliec saules gaismā uzlādēties. Tad pasildi to rokās, pieradini pie sevis un pastāsti tam jauno uzdevumu.

Gaišreģe Vanga iesaka dzintaru pirms lietošanas paturēt gaišzila auduma maisiņā, tad izņemt un noskalot tekošā ūdenī, tad dzintars būs atvērts tieši tev.

Šādas darbības veicamas ikreiz, kad jūtam, ka dzintaram nepieciešams atbrīvoties no uzkrātā un papildināt enerģijas resursus, kā arī tad, ja mainās dzintara saimnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!