Kaķi ir tādi mazliet raganīgi un līdz galam nepieradināmi radījumi, kurus vienkārši nevar nemīlēt. Pat tad, ja viņi vārda vistiešākajā nozīmē kāpj tev uz galvas, – katrs saimnieks zina, ka kaķiem patīk gulēt uz kājām, galvas vai jebkuras citas ķermeņa daļas. Taču mēs nezinām, kāpēc viņi tā dara. Paši neizstāstīs, bet zinātniekiem par šo tēmu ir vairākas teorijas.

Vispopulārākā versija teic, ka kaķi tādā veidā ārstē saimnieka slimos orgānus. Minči paši atrod slimo ķermeņa daļu, uzstāda diagnozi un ārstē. Viņu enerģijas pietiek abiem. Galvas, sirds, kuņģa un locītavu sāpes pazūd kā pēc burvju mājiena.

Cita versija uzstāj, ka kaķi vēlas kontrolēt savu saimnieku vai pat nejauši iegriezušos ciemiņu. Guļot cilvēkam virsū, kaķis arī miegā cilvēku spēj paturēt redzeslaukā un tādēļ sajusties drošībā.

Liriskāka teorija stāsta, ka šādā veidā mūsu mīluļi pauž savu mīlestību un padevību. Tomēr nesaceries par daudz! Neaizmirsti, ka šie dzīvnieki, īpaši runči, ir ārkārtīgi egoistiski, tāpēc, lai cik jauka būtu, šī teorija tomēr ir diezgan apšaubāma.

Saskaņā ar statistikas datiem visticamākā teorija, kuru aizstāv izglītoti kaķkopji un izglītoti biologi, vēsta, ka kaķi guļ uz cilvēka ķermeņa, jo mūsu temperatūra tomēr ir augstāka nekā pārējiem priekšmetiem – ar to varētu konkurēt vienīgi krāsns vai centrālapkures radiatori, kurus apkures sezonā mazie nodevēji arī biežāk izvēlēsies. Šo teoriju apstiprina vairāki neapgāžami fakti:

  • kaķa ķermeņa temperatūra ir augstāka nekā cilvēkam, tādēļ viņam grūtāk sasildīties,
  • kaķi gatavi gulēt ne vien uz saimnieka ķermeņa, bet arī uz citiem lielākiem dzīvniekiem – suņiem (ja nu kāds ir tik draudzīgs, ka to pieļauj), citiem kaķiem, pat kazām, govīm un zirgiem,
  • cilvēka slimajiem orgāniem parasti ir augstāka temperatūra, tādēļ tieši šīs vietas kaķis arī izvēlas. Un nekādas labdarības!

Un ko gan darīt nabaga saimniekam, kuram jau kāja notirpusi, bet kaķis ij nedomā mosties un doties citur? Mēģini piedāvāt savam murrātājam citus miega apstākļus. Ja tu nezini, cik daudz laika dienā nepieciešams kaķa miegam, pateiksim – 13–16 stundas diennaktī. Lai pareizi organizētu jūsu abu mieru un atpūtu, jāņem vērā vairāki noteikumi.

Kad kaķis nolemj doties gulēt, viņš meklēs tādu vietu, kur ir komfortabli, droši un silti vai vēsi – atkarībā no gadalaika.

Ja gribi savu gultu atkarot pilnībā sev, nāksies vispirms parūpēties par to, lai kaķim būtu sava komfortabla guļvieta, kuru tevis paša labā jāvar viegli izmazgāt. Kādam luteklim pietiks ar matracīti, pītu groziņu vai veļas kasti, cits priekšroku dos kartona kastei ar ieklātu segu. Kamēr nepiedāvāsi vairākas iespējas, sava mīluļa gaumi neuzzināsi.

Nemēģini piedāvāt guļvietu tur, kur ir pārāk auksti vai mitri, bieži garām staigā cilvēki, pie sētas ieejas vai blakus suņa guļvietai.
Ja mājās sevi uzskati par saimnieku, tomēr tev vajadzētu lemt, vai kaķim tiks ļauts gulēt saimnieka gultā. Tomēr arī šeit jāatceras vairākus neapgāžamus faktus:

Šie radījumi reti guļ cauru nakti. Viņi parasti mostas jau pulksten 4 – 5 no rīta. Tad viņi grib paēst un uzreiz pēc tam – paspēlēties. Un tur nu bez tevis – nekādi! Gatavojies, ka kādreiz tava mošanās var būt strauja un mazliet sāpīga. Ja vēlies no rīta ilgāk likt kaķim pagulēt, izmanto mājās biezus aizkarus – kaķi mostas, tiklīdz sāk aust gaisma. Kad no rīta baro kaķi, nedari to uzreiz pēc piecelšanās, citādi viņš sapratīs, ka izsalkuma reizē pietiek vien tevi pamodināt un piespiest izkāpt no gultas. Ja ierādīsi kaķim, ka viņš tevi var piespiest celties, ar šo "kaķa modinātāju" nāksies sadzīvot vienmēr. Ja nu mājas mīlulis sācis gulēt pa dienu, nevis naktīs, nāksies viņu dažas dienas paspīdzināt, neļaujot dienas laikā nosnausties.

Kaut arī skan nedaudz nedraudzīgi – lai arī tīrīgi, kaķi tomēr nestaigā pa māju istabas čībiņās un mēdz iekāpt arī tur, kur labāk būtu bijis nekāpt. Ja neesi gatavs mazgāt sava mīluļa ķepas pēc katra viņa tualetes apmeklējuma, pasaki skaidru nē vēlmei rāpties gultā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!