Foto: bigstockphoto.com
Studiju uzsākšana ir nopietnas pārmaiņas ikviena jaunieša dzīvē, jo to var uzskatīt par pirmo soli patstāvīgas dzīves apgūšanā. Studentam pašam ir jāsāk plānot gan sava dienaskārtība, gan finanses. Jo īpaši tas ir attiecināms uz tiem, kuri dodas studēt tālu prom no mājām un vairs nedzīvo pie vecākiem. Bet ikviens taču tikai mācās - kā savu ikmēneša tēriņnaudu sadalīt tā, lai ballītes arī mēneša beigās būtu izdevušās?

Draudzīgā aizdevēja Ondo.lv kredītspeciālisti izdalījuši sešus svarīgākos pamatprincipus, pēc kuriem vadoties, var ietaupīt naudu. Kā zināms, tipiska jauno studentu kļūda ir naudas iztērēšana mēneša sākumā. Lai tā nenotiktu, finanses jāsadala proporcionāli visam mēnesim. Ar ko sākt?

Pirmais ieteikums - aprēķini obligātos ikmēneša maksājumus!
Lai gan Tev kā studentam tas var šķist teju neiespējami, atceries, ka vienmēr ir izdevumi, kuri katru mēnesi ir nemainīgi, un tos ir iespējams ieplānot laikus. Tādi ir:
● maksa par dzīvesvietu (kopmītnēm vai dzīvokli);
● transporta izdevumi;
● samaksa par pakalpojumiem (mobilie sakari, interneta pieslēgums utt.)

Ja zini aptuveno summu, kāda nepieciešama šīm pozīcijām, mēneša sākumā atliec to, un tādējādi Tev būs vieglāk tikt galā ar atlikušās naudas koordinēšanu. Arī par tiem ikmēneša izdevumiem, kurus nevari precīzi aprēķināt, piemēram, transporta izmaksām, vari pamazām tikt skaidrībā, saskaitot iepriekšējā mēneša tēriņus. Tas šķiet pārāk sarežģīti? Vienkārši saglabā pirkuma čekus, mēneša beigās saskaiti iztērēto, un nelielā piepūle vainagosies ar skaidrāku skatījumu par tēriņiem turpmāk.

Otrais ieteikums - pārskati ikmēneša maksājumu lietderību!
Ja pēc pirmajiem aprēķiniem obligātie maksājumi Tev tomēr šķiet par lielu, visticamāk, ka vari tos samazināt. Vai Tev ir izdevīgākais mobilā operatora tarifu plāns? Vai tiešam skaties visas abonētās televīzijas programmas? Iespējams, Tu nemaz neizmanto visus pakalpojumus, par kuriem maksā. Tāpat vari samazināt komunālos izdevumus. Seko līdzi ūdens patēriņam, vienmēr izslēdz gaismu, izejot no telpas. Bez nepieciešamības neturi ierīces pievienotas elektrotīklam - arī neieslēgtas, tās patērē elektrību, un mēneša beigās tā jau var būt pamanāma summa. Tas ir attiecināms gan uz televizoru, gan datoru, gan elektriskajām virtuves iekārtām.

Pārskatot regulāros ikmēneša izdevumus, apdomā, vai Tev vienmēr nepieciešams izmantot sabiedrisko transportu. Vari biežāk staigāt kājām, tādējādi ne tikai ietaupot, bet arī uzlabojot fizisko pašsajūtu. Rūpīgi plāno savu dienas kārtību. Ja kaut kur dodies, iespējams, vienā reizē vari izdarīt vairāk, samazinot ceļa izdevumus.


Foto: bigstockphoto.com

Trešais ieteikums - atsakies no sīkiem, nevajadzīgiem ikdienas tēriņiem! Uzmanīgi pārskati savus paradumus, un, visticamāk, Tu atradīsi vismaz vienu lietu, ko dari un par kuru maksā ieraduma pēc. Visbiežāk tas attiecināms uz dažādām gastronomiskām baudām. Varbūt esi pieradis iegādāties dažādus našķus, kurus nemaz neapēd, vai "paķert" kafiju pa ceļam esošajā kafejnīcā? Tieši tikpat gardu dzērienu patiesībā vari pagatavot arī pats. Tas noteikti izmaksās daudz lētāk!

Ceturtais ieteikums, kā ietaupīt naudu, - plāno kopīgus tēriņus ar draugiem!
Tā kā gan kopmītnēs, gan vienā dzīvoklī parasti dzīvo vairāki studenti, Ondo.lv speciālisti iesaka - lai ietaupītu, apvienojiet izdevumus! Populārākais taupīšans veids ir kopīga maltīšu gatavošana. Tas noteikti ir izdevīgāk, nekā iegādāties pusdienu pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas katram atsevišķi. Pat ja ēšanas paradumi ir atšķirīgi un nevēlaties kopīgu "katlu", visticamāk, ir produkti, kuri nepieciešami visiem un kurus varat iegādāties lielākā apjomā par izdevīgāku cenu. Turklāt nereti studentu vidū atrodas kāds, kuram ir iespēja par izdevīgu samaksu iegūt pašaudzētus labumus no laukiem. Tie ir, piemēram:
● kartupeļi un citi svaigi dārzeņi;
● gaļa;
● piena produkti;
● konservējumi ziemai.


Foto: bigstockphoto.com

Piektais ieteikums prātīgai finanšu plānošanai - izmanto atlaides un īpašos piedāvājumus studentiem! Naudas taupīšana nav iemesls, lai Tu atteiktos no visiem kultūras pasākumiem. Pirms apmeklē maksas pasākumu, sporta klubu vai muzeju, izpēti piedāvājumu – lielākoties studentiem tiek piedāvātas īpašas atlaides. Pat ja šādu informāciju neatrodi, vienmēr pajautā, - ne visur tā ir norādīta. Ņem līdzi arī draugus - lielākam cilvēku skaitam izmaksas var būt vēl mazākas.

Sestais ieteikums apdomīgiem tēriņiem - ietaupi naudu uz mācību materiāliem! Tas gan nenozīmē no kaut kā atteikties vai izmantot naudas trūkumu par ieganstu, lai nemācītos. Nodrošinoties ar studijām nepieciešamo, atceries, ka ne vienmēr grāmatas jāiegādājas pilnīgi jaunas. Meklē iespējas par lētāku samaksu nopirkt grāmatas no vecāku kursu studentiem, bet pēc tam līdzīgā veidā vari tās pārdot tālāk. Daudzi materiāli atrodami augstskolas bibliotēkā, nereti vajadzīgo informāciju vari izdrukāt no e-vides, turklāt mūsdienās neatsverams palīgs ir arī internets.

Ņemot vērā šos ieteikumus, Tu būsi pārsteigts, kā nelielu izmaiņu ieviešana ikdienas paradumos var palīdzēt samazināt Tavus tēriņus.

Ja apsver domu par aizdevumu, pirms kredīta noformēšanas iepazīsties ar tā nosacījumiem un aizņemies atbildīgi, rūpīgi izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!