Foto: Shutterstock
Amulets, kaut arī nav organiska būtne, tomēr ir dzīvs. Tas tāpat no kaut kā barojas, ar kaut ko var slimot, un tā spējas nav neizsmeļamas. Uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, kā pareizi gatavot, lietot un kopt savus palīgus, stāsta kraniosakrālās terapijas speciālists un seno dzīvesziņu pētnieks Māris Pelēkais.

Ko amulets "ēd"?

Amulets savā ziņā ir dzīva būtne, un, kā jebkura dzīve būtne, tas no kaut kā barojas. Aizsardzības amuleti barojas no negatīvajam enerģijām, kuras uz mums raida apkārtējā telpa. Amulets-palīgs saņem barību no mūsu veiksmes un prieka "procentiem".

Kā nēsāt amuletu?

Amuletus nēsā kaklā, pie jostas, uz piedurknēm, pleciem. Varam paskatīties uz tautastērpiem – kurās vietās uz tiem ir rotājumi, tajās ir pieņemts nēsāt amuletus, jo visi rotājumi un rotaslietas senlaikos vispirmām kārtām bija amuleti. Arī gredzeni, kas "aizzīmogo pirkstu", neļaujot enerģijām izplūst vai svešām enerģijām ieplūst. Tāpat rokassprādzes, kakla riņķi, meitu vainagi un puišu cepures... Par cepures rotāšanu ļoti daudz minēts kāzu dziesmās.

Kā amulets var tikt sabojāts?

Kaut arī amulets ir neorganiska dzīva būtne, taču tam ir gluži reāls fizisks ķermenis, kura bojāšana noved pie tā daļējas vai pilnīgas darbspējas zuduma. Tādēļ, gatavojot amuletu, jāraugās, lai tas netiek uzlādēts kopā ar, teiksim, viegli pārraujamu siksniņu vai aukliņu. Arī auklas ievēršanai nepieciešamā cauruma urbšana bojās amuleta spējas, ja tas tiks darīts pēc uzlādēšanas. Tāpēc aukliņu (ķēdīti vai siksniņu) tajā iever tikai tad, kad tas jau ir uzlādēts, pretējā gadījumā tā kļūst par amuleta neatņemamu sastāvdaļu.

Amuletu drīkst mazgāt, bet nedrīkst skrāpēt. Visas darbības – pulēšana, zīmju griešana – tiek veiktas pirms uzlādes vai uzlādes procesā, kā to dara ar rūnu amuletiem. Pēc tam to var tikai tīrīt.

Cik ilgi kalpo amulets?

Katram amuletam ir savs mūža ilgums. Mūsdienu agresīvajā vidē aizsardzības amulets var nodzīvot, maksimums, gadu, bet visbiežāk – tikai pusgadu. Ko darīt pēc tam, kad amulets savu funkciju veicis? To var iztīrīt un iznīcināt vai apglabāt – sadedzināt vai aprakt, bet var arī iztīrīt un pārlādēt no jauna, lai tas turpinātu darboties. Šādas darbības vislabāk veiks cilvēks, kas amuletu ir pagatavojis. Ja tu to negatavo pats, vērsies pie speciālista. Ja zini, ka vari ar to tikt galā saviem spēkiem, gatavo pats, tikai pieraksti visas uzlādēšanas darbības, lai, izpildot šīs darbības apgrieztā secībā, varētu amuletu attīrīt un no jauna uzlādēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!