Kad mazulītis ieradies pasaulē, īpaši, ja tas ir tavs pirmdzimtais, jautājumu un bažas par to, vai bērniņš tiek pareizi aprūpēts, ir daudz. Daudzām mammām ir neizpratne, kādēļ bērniņš tik daudz atvemj, vai tas nav bīstami, kā arī, kāpēc viņš tik bieži žagojas – grib dzert? Arī tāds ir jauno mammu jautājums sev. Uz šiem jautājumiem atbildes palīdz rast vecmāte Antra Kupriša, kura ir galvenā Veselības ministrijas izdotā informatīvā materiāla "Zīdīšanas ABC" autore.

Pirmajā dienā pēc piedzimšanas bērns bieži vien it kā aizrijas un pēc tam atvemj gļotainas masas. Tie ir augļa ūdeņi, kurus viņš norijis dzemdību laikā. Šī problēma parasti beidzas pirmo 24 stundu laikā.

Bieži sastopama piena atvemšana tūlīt vai īsu brīdi pēc zīdīšanas. Neuztraucies, "atgrūstā" piena daudzums ir mazāks nekā tev šķiet, un daudziem bērniem pirmajās dzīves nedēļās tā ir normāla parādība.

Arī tad, ja tev ir tik daudz piena, ka mazulis ēd aizgūtnēm, līdzi norijot daudz gaisa, novēro biežāku piena atvemšanu.

Šādā gadījumā:

  • pirms zīdīšanas atslauc mazliet piena, lai mazinātu spiedienu krūtī, tad tā plūsma būs lēnāka;
  • zīdi bērniņu mazliet stāvākā pozīcijā;
  • pēc katras zīdīšanas, turot bērnu vertikālā pozīcijā un veicinot gaisa atplūdi no kuņģa, sagaidi atraugu.

Nereti pēc zīdīšanas bērns sāk žagoties. To izraisa kopā ar pieniņu norītais gaiss. Nedod bērnam ūdeni vai citu šķidrumu! Žagošanās ir nesāpīga un pāriet pati no sevis.

Ja tavs mazulis ļoti bieži, it kā bez iemesla atvemj vairāk nekā pāris tējkarotes piena, konsultējies ar ārstu, jo bieža vemšana var būt kādas infekcijas pazīme, kā arī liecināt par mazuļa gremošanas trakta slimībām vai defektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!