Kad spēcīgais un aukstais rudens vējš ir izjaucis krāšņo rudens lapu gleznojumus kokos, tās notraucot mums pie kājām, jāsāk lūkoties pēc pirtsslotām veikalos, bet, ja paši esam bijuši zinoši un čakli, – tad klētīs vai istabaugšās.

Ejot uz pirti cilvēki iedalāmi divās grupās – tie, kuri pirtī iet tikai sildīties un karsēties, un tie, kuri pirtī iet, ņemot līdzi slotiņas.

Šoreiz centīšos palīdzēt tiem, kas vēlas pirtiņā doties ar pirtsslotu, taču nezina, kādu izvēlēties un labprāt uzzinātu ko ar pirtsslotu pirtī darīt.

Sāksim ar to, ka pirtsslotas var iegādāties daudz kur. Visbiežāk par tām atceramies pēdējā brīdī un meklējam veikalos, bet, laikus uzmeklējot interneta plašumos, varam atrast sludinājumus, kur labas pirtsslotas iegādājamas arī pie cilvēkiem, kas vasarā tās naski sasējuši paši.

Izvēloties pirtsslotu, jāsaprot, kam tā būs paredzēta. Ja pērsi sevi pats, izvēlies garākas slotiņas (jo ar tām būs jātiek pašam sev līdz mugurai), ja pērsi otru, slotiņas izvēlies īsākas. Visērtākā darbošanās ar slotiņu būs, ja, pieliekot to pie elkoņa kauliņa, slota sniedzas līdz plaukstas pirkstu galiem. Slotiņas kātam jābūt ērti satveramam plaukstā, tas nedrīkst būt par lielu vai mazu, arī ne par garu vai īsu. Uzmanību pievērs tam, lai slotiņas kātā nav asumu no zaru vietām vai negludumu. Strādājot ar šādām slotiņām ir iespējams, ka satraumēsi plaukstas! Raugies, lai slotiņas lapu vainags būtu pēc iespējas biezāks un zaļāks. Jā, arī svaigi kaltēta šīs vasaras slotiņa būs zaļa! Brūngans lapu tonis liecinās par ilgāk pastāvējušu slotiņu, kas dod mazākas garantijas, ka lapas paliks pie slotiņas arī pēc slotiņu "atdzīvināšanas" vai pirmā uzpēriena. Ja jūti, ka zari kātā kustas, slotiņa tev pašam būs jāpārsien ciešāk!

Pirtsslota ir gatava darbam, ja tās lapas vairs nečaukst.

Pirms iešanas pirtī sauso pirtsslotu "atdzīvina". Ja laika ir daudz, slotiņu iemērc remdenā ūdenī un notur vismaz 30 minūtes. Pēc tam lūko, vai ar šo laiku bijis gana, un, ja ne, – turpina mērcēšanu. Pirtsslota ir gatava darbam, ja tās lapas vairs nečaukst.

Savukārt, ja nav daudz laika, pirtsslotu ātri var atdzīvināt siltā ūdenī. Jo karstāks būs ūdens, jo slotiņa samirks ātrāk, taču ņem vērā, ka līdzīgi kā tējā, no tās ūdenī paliks arī daudz vērtīgu un ādai noderīgu vielu. Šādu ūdeni noteikti paglabā un izmanto skalojoties!

Pirtnieks uz pirts rituālu dodas ar vismaz sešām pirtsslotām, jo katrai slotai ir savs uzdevums, bet tev pietiks ar divām.

Kad pirtī uzmests pirmais gariņš, lai palīdzētu sev vai draugam ātrāk sasilt, sāc vējošanu. Karstais gaiss vienmēr būs tuvāk pirts griestiem, tad nu ņem pirtsslotu rokā un virzi slotiņu no augšas uz vēlamo sildāmo ķermeņa daļu. Vienkāršākā valodā – maisi gaisu no augšas uz leju, uz ķermeni. Šādi atkārto vairākas reizes. Kad esi labi sasilis, zini, ka locītavas priecāsies, ja tās izsildīsi papildus. Uzmet gariņu un pacel pirtsslotu gaisā un paturi. Karstais gaiss sasildīs pirtsslotu, un šādu – stipri siltu – slotiņu liec klāt pēdām. Kad slotiņa karstumu zaudējusi, atkal to cel gaisā un uzkarsē. Tā turpini izsildīt potītes, ceļgalus, gūžas, krustus, plecus, elkoņus un paturi arī plaukstās. Šādas karsto slotiņu kompreses ir ļoti veselīgas un patīkamas!

Tikai pēc kārtīgas izsildīšanās, kad arī pēdas ir siltas, vari sākt pērties. Sāc ar pēdām un kājām, tad izper augšstilbus, sānus, mugurpusi, saudzīgi arī vēderu un kaklu, rokas. Pēršanā dažādo ritmu un ātrumu. Ja ir palicis par karstu, slotiņu vari iemērkt vēsā ūdens spainī, kas būtu iepriekš jāsagatavo un jānoliek pirtī, un ar vēsu slotiņu vari atdzesēt galvu, kaklu, seju. Tāpat vēsu slotiņu vari pielikt pie sejas brīdi, kad tiek uzmests gariņš. Tad karstais gaiss apvējos tevi pašu, bet nekarsēs seju.

Uzturies pirtī tik ilgi, līdz zemapziņa mudina doties ārā. Tā arī būs pareizāk, jo organisms zina, kad pietiek. Šādi, vairākos piegājienos, dodies pirtiņā, sildies, karsējies un peries!

Pēc pēriena, ja nepieciešams, dodies uz aukstu dušu, kublu vai ūdenstilpni, kurā dodoties esi piesardzīgs!

Visbeidzot pēc pēriena vari sevi palutināt ar medus masku visam ķermenim, un noskalojies ar ūdeni, kurā bija mērcētas pirtsslotas.

Visu pirts apmeklēšanas laiku atceries par šķidruma uzņemšanu, jo cik ir izsvīsts, tik daudz organismam šķidruma vajadzīgs atpakaļ. Ieteicams dzert siltu ūdeni vai tējas, tad organismam nebūs nepieciešama papildu enerģija, lai uzsildītu vēsu dzērienu. Pirtī ejot, nav ieteicams ēst, jo katrs uzņemtais kumoss par sevi atgādinās uz lāviņas. Viegli uzēst vari divas stundas pirms vai pēc pirts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!