Foto: Publicitātes foto
"Miers tevī, miers apkārt" (Peace In Peace Out) – tāds ir globālā projekta "Peace Revolution" sauklis un pārliecība, ka miers vispirms sākas ar katru pašu, un tikai tad to var dāvāt citiem. Lai šo ideju veicinātu, no 1. līdz 11. decembrim Latvijā pirmo reizi notiks "Peace Revolution" meditācijas tūre: Teravādas budistu mūks un meditācijas skolotājs no Taizemes, godājamais Džons Paramai Danisaro (John Paramai Dhanissaro) vadīs bezmaksas meditācijas un lekcijas par dažādām tēmām, kopā pulcējot vismaz 500 cilvēku 17 sesijās Rīgā un citur Latvijā.

Kāpēc vērts apmeklēt meditācijas sesiju?

Katra sesija piedāvās izzināt noteiktu tēmu, tādējādi labāk parādot meditācijas un iekšējā miera sasaisti ar ikdienas dzīvi. Piemēram, garīgās izaugsmes centrā "Mansards" tiks organizētas sesijas par radošumu, prātu un apzinātību, Zaļenieku muižā varēs uzzināt par meditāciju un pašattīstību, savukārt Jaunpils pilī – par to, kā būt šeit un tagad. Lielvārdē notiks "Meditācija spēkam", bet Ogrē – tūres titulsesiju par miera tēmu "Miers tevī, miers apkārt".

Tiks organizētas arī relaksējošākas sesijas, piemēram, "Mīlošās laipnības meditācija" ar beznosacījuma mīlestības koncepta izzināšanu Gētes institūtā, kā arī noslēguma pasākums "Gaismas vakars", kurā ikviens būs aicināts apzināties, ka mēs katrs esam gaisma un ar savu iekšējo gaismu varam aizdegt citus.

Varēsi arī iepazīties ar mūku dzīvesveidu sesijā "Mūka dzīve, dzīvojot harmonijā ar dabu", kā arī uzdot mūkam savus jautājumus izzinošā sesijā "Google ar mūku". Par pasākumu datumiem un vietām lasi zemāk – programmā.

Kādi ir meditācijas ieguvumi ikdienā? Piemēram, tas, kā meditācija sniedz iekšējo mieru, samazina stresu, uzlabo koncentrēšanās spējas, atmiņu un kognitīvās funkcijas, vairo kreativitāti, veicina sevis pilnveidošanos, ļauj labāk izzināt un saprast sevi un pārējos, tādējādi uzlabojot attiecības ar ikvienu. Indivīds var efektīvāk veikt intelektuālas un profesionālas aktivitātes un uzlabot pašsajūtu. Regulāri meditējot, cilvēks sāk pievērst uzmanību savām domām, runai un darbiem, tādējādi iemācoties kontrolēt prātu un pieņemt labākus lēmumus.

Sesijas ir bez maksas (vai par ziedojumiem mūka vizītes izmaksu nosegšanai), atvērtas jebkuram interesentam, tām nav reliģiska rakstura. Viena sesija ilgst apmēram divas stundas un ietver 30 minūšu meditāciju un tēmas izklāstu. Mūks runā angļu valodā, taču pēc nepieciešamības tiks nodrošināts tulkojums uz latviešu valodu.

Mūks ar maģistra grādu datorzinātnē

Teravādas budistu mūks, Godājamais Džons Paramai Danisaro 1979. gadā piedzima Bangkokā. Viņš ir ieguvis bakalaura un maģistra grādu datorzinātnē Čulalongkornas Universitātē un Āzijas Tehnoloģiju Institūtā. 2003. gadā Džons nolēma papildināt savas zināšanas Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģiju universitātē Trondheimā, kur ieguva doktora grādu telemātikā.

Doktorantūras laikā viņš attīstīja interesi par meditāciju un 2008. gadā kļuva par Teravādas budistu mūku Taizemē. Drīz pēc tam mūks Džons tika uzaicināts pievienoties "Peace Revolution" projektam kā meditācijas instruktors. Kopš tā laika viņš dalās meditācijas mākslā ar cilvēkiem no visas pasaules retrītos, darbnīcās un citās miera veicināšanas aktivitātēs.

Mūks Džons ir attīstījis un programmējis "Peace Revolution" platformu, tai skaitā unikālo 42 dienu pašattīstības programmu, kas ļauj apgūt meditāciju internetā un ko izmantojuši vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku 260 pasaules valstīs.

Kā var pieteikties?

Reģistrēties vēlams, aizpildot pieteikuma formu, kas atrodama katras sesijas pasākumā "Peace Revolution Latvia" "Draugiem.lv" vai "Facebook" lapā, zvanot 26111319 (Agnija) vai 29215791 (Liene), kā arī, rakstot uz agnija.kazusha@gmail.com vai liene.kekere@gmail.com.

Lekciju un sesiju kalendārs

2. decembris
10:00 "Kā uzlabot kreativitāti?" Draugiem.lv Rīgā
19:00 "Mind Your Mind" radošās iniciatīvas un garīgās izaugsmes centrā "Mansards" Rīgā
3. decembris
14:00 "Meditācija un pašattīstība" Zaļenieku (Zaļās) muižas pilī Jelgavas novada Zaļenieku pagastā
19:00 "Būt šeit un tagad" Jaunpils pilī Jaunpils novadā
4. decembris
10:00 "Meditācija spēkam" Andreja Pumpura Lielvārdes muzejā
14:30 "Miers Tevī, Miers Apkārt" Ogres novada Kultūras centrā
5. decembris
14:00 "Google ar mūku" Rīgas Sociālā dienesta Sociālā darba nodaļas dienas centrā "Kamene" Rīgā
19:00 "Kā uzlabot kreativitāti?" radošās iniciatīvas un garīgās izaugsmes centrā "Mansards" Rīgā
6. decembris
15:00 "Kā uzlabot koncentrēšanos skolā?" Rīgas Juglas vidusskolā
19:00 "Ikdienas disciplīna un mērķu sasniegšana" Vēdiskās kultūras centrā "Ata" Rīgā
7. decembris
14:00 "Mūka dzīve, dzīvojot harmonijā ar dabu" Kaņepes kultūras centrā Rīgā
18:00 "Mīlošās laipnības meditācija" Gētes Institūtā Rīgā
8. decembris
17:00 "Meditācija un apzinātība" "Bite Latvia" Rīgā
9. decembris
17:00 "Mazāk stresa, vairāk radošuma" RISEBA Universitātē Rīgā
10. decembris
14:30 "Kā uzlabot koncentrēšanos un kreativitāti?" Cēsu Pieaugušo izglītības centrā
19:00 "Tēja ar Mūku" Līvu pamatskolā Cēsu novada Vaives pagastā
11. decembris
18:00 Gaismas vakars "I-Dejas mājā" Rīgā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!