Foto: LETA
Sestdien, 21. janvārī, visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, notika brīvprātīgi organizēti sieviešu solidaritātes gājieni. Ap pulksten 11 Vecrīgā, pie Poļu gātes,ap 200 cilvēku kupls ļaužu pulks, kas ar savu gājienu līdz Brīvības piemineklim vēlējās atgādināt, ka sieviešu tiesības ir cilvēktiesības.

Biedrības "Papardes Zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle skaidroja, ka pēdējos gados parādījies arvien vairāk politisku iniciatīvu, kas apdraud sieviešu tiesības. Piemēram, pērnajā gadā uzmanība tika pievērsta Polijai, kurā sievietes bija spiestas cīnīties par tiesībām veikt abortu, pat tad, ja grūtniecība apdraudēja viņu veselību. Arī Latvijā pagājušajā gadā bija notikumi, kas lika pastiprinātāk diskutēt par sieviešu tiesībām, piemēram, Latvijas luterāņi Satversmē nostiprināja aizliegumu ordinēt sievietes, ievērību izpelnījās arī vienošanās, ka olšūnas varēs ziedot tikai dzemdējušas sievietes.

Vēlme ierobežot sieviešu tiesības ir vērojama gan pārtikušās, gan nabadzīgās valstīs, neatkarīgi no vadošās reliģijas, uzskata Ķelle.

"Pirmkārt, Latvijā nabadzībai ir sievietes seja – par sieviešu, jo īpaši, vientuļo māšu, tiesību aizsardzību būtu jāsāk domāt valstiskā līmenī. Šī prioritāte paliek novārtā, demogrāfijas plānos atstājot tikai vienu mērķi – radīt vairāk bērnu un koncentrējot uzmanību uz laulību skaita palielināšanu. Otrkārt, jauniešiem ir nepieciešama plaši pieejama informācija un pakalpojumi reproduktīvajā veselībā. Abortu jautājums Latvijā ir aktuāls, tomēr risinājums ir nevis uzliekot ierobežojumus, bet gan, izglītojot cilvēkus par reproduktīvo veselību. Sievietes ir spējīgas patstāvīgi pieņemt lēmumus, kas ietekmē viņu dzīvi un ģimenes. Visbeidzot, ir jāturpina darbs, cīnoties pret vardarbību ģimenē," tā Ķelle, aicinot gājienā piebiedroties visus, kam šie jautājumi ir būtiski.

"Šis solidaritātes gājiens gan mums pašiem un pašām, gan arī citām sievietēm Latvijā un pasaulē atgādinās – tikai kopā mēs varam sasniegt brīvību un drošību," uzsver biedrības "Papardes Zieds" valdes priekšsēdētāja.

Arī "Sieviešu stendaps" vietnē "Facebook" aicināja interesentus pievienoties šīm pasākumam, kā arī nopietni gatavoties pirms tam, veidojot plakātus.

Kā iepriekš ziņoja pasākuma organizatori, visā pasaulē bija ieplānoti vairāk nekā 600 gājieni, pulcējot vairāk nekā miljons ļaužu.

Vairāk ar sieviešu solidaritātes gājiena idejām iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!